1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zasilacz Xbox Arcade

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez foxa, Luty 7, 2009.

  1. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam


    Jakis tydzien temu kupilem nowego XBoxa Arcade wiec z nowym chlodzeniem itp. Dzis podczas wlaczania konsoli po 3s od uruchomienia nagle rozlegl sie jakis halas, jakby strzal i wywalilo bezpieczniki w mieszkaniu. Zasilacz i tv podlaczony do listwy. Po przywroceniu bezpiecznikow w mieszkaniu tv w tej listwie wlaczyl sie konsola juz nie. Zaczalem dociekac co jest nie tak, i widze ze dioda na zasilaczu nie swieci sie.

    Mam pytanie, czy ktos z was mial podobny przypadek? czy jesli to padl komus zasilacz, to konsola tez ucierpiala wam?

    Czy ktos moze spawdzic, czy po odlaczeniu zasilania od konsoli, ale podlaczeniu do gniazdka swieci ta dioda w zasilaczu czy nie?

    To dla mnie dosc wazne, bo konsola juz na Ixtreme, wiec chcialbym wiedziec, miec jakas pewnosc ze to tylko wina zasilacza i ten moge oddac do serwisu a konsola jest w miare bezpieczna(tydzien od kupna, przerobiona i tym samym brak na nia gwarancji ), a nie mam nikogo z taka konsola/zasilaczem zeby to sprawdzic samemu.

    Z gory dziekuje za odpowiedzi
    Pozdrawiam
    foxa
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Kazner

    Kazner Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2009
    Posty:
    110
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Wałbrzych
  4. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Niestety miernika nie mam zadnego wiec jesli to nie problem, to prosze kogos by odlaczyl zasilanie od konsoli a pozostawil wlaczony zasilacz do kontaktu i sprawdzil czy dioda na zasilaczu swieci czy nie, to mi wiele powie.


    I czy jesli ktos mial podobna sytuacje, to czy konsola tez ucierpiala. btw. mogla ucierpiec? bo chyba jesli nawet padl zasilacz to poprostu leci bezpiecznik i odcina doplyw pradu, ale to teoria.
     
  5. kompot

    kompot Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2008
    Posty:
    159
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Kraków
    Po odłączeniu świeci sie na pomarańczowo...
    Zasilacz na bank do kosza... Może rozkręć i zobacz czy ma w środku jakieś zabezpieczenie np wyżej wymieniony bezpiecznik... nie znam sie na elektronice :confused:
     
  6. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dziekuje Kompot za pomoc i test. to dla mnie wazne.

    jesli to bedzie sam zasilacz, to oddam sam zasilacz do serwisu (konsoli przeciez nie musze) ael pierw musze jakos upewnic sie ze z konsola wszystko ok, tylko jak nie majac innego zasilacza ;) Dlatego zbieram te informacje zeby miec jako taka pewnosc ze to padl zasilacz, a rozkrecac go samemu nei chce, bo niby jest gwarancja na calosc.
    Cos tam w nim lata jak sie nim rusza, wiec pewnie sie posypalo badz wywalilo calkiem bezpiecznik.
     
  7. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Kup miernik koszt max 10zł - będziesz miał pewność. Jednak po tym co piszesz to prawdopodobnie zasilacz.
     
  8. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    a czy przy padzie zasilacza ( nie wiem z ktorego uzadzenia dobiegl ten huk, bo zasilacz i konsola sa w poblizu) mogla jakos ucierpiec mi konsola? nie mam innego zasilacza ani skad takowego wziac, a nie chcial bym zawozic tez konsoli do Saturna bo jest przerobiona. Po braku swiecenia w zasilaczu przy odlaczeniu konsoli od zasilacza na 99% jstem przekonany juz ze padl, wiec i tak go zawioze jutro do serwisu i poczekam pewnie miesiac na zwrot. Tylko chce zminimalizowac jakos to ze przyjdzie mi zasilacz i okaze sie ze konsola tez ucierpiala.
     
  9. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Ciężko ocenić. W komputerach jak pada zasilacz to potrafi zabrać ze sobą cały sprzęt łącznie z dyskami. Jednak to zazwyczaj gdy jest nadmiernie obciążony. W tym przypadku myślę, że nic większego się nie stało.

    Nie wiem jak zbudowany jest zasilacz od X'a ale być może jest tam umieszczony bezpiecznik który się zjarał. Cholera wie.
     
  10. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    No nic, jutro zawioze sam zasilacz, i bede chyba modlil sie zeby po zwrocie okazalo sie ze konsola nie ucierpiala. Dziekuje wszystkim za pomoc, testy, porady. Przez pierwsza chwile bylem zdruzgotany, rok czasu czailem sie z kupnem X'a i snil mi sie po nocach, a po tygodniu od kupna wizja jego utraty bez mozliwosci gwarancji mnie przerazila. Oby okazalo sie ze to tylko zasilacz :)

    Raz jeszcze wszystkim wam Dziekuje.

    Pozdrawiam
    foxa
     
  11. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    Ja miałem angielska wersja zasilacza i tez miałem podobno scena . Wymieniłem bezpiecznik i zasiłka działa dalej . Zadzwoń do m$ i powiedz ze chcesz oddac zasiłke na gware .
     
  12. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    bylem dzisiaj w saturnie i niestety nie chca przyjac samego zasilacza, kaza mi przywozic cala konsole a to odpada skoro jest po flashu. Mam duzo podejrzen ze to tylko bezpiecznik w zasilaczu (nawet lata po nim jak sie nim porusza) tylko pytanie, jak to cholerstwo (zasilacz) otworzyc, nie chce uzywac ostatecznosci w postaci mlotka.

    wiec jesli ktos moglby mi w miare jasno powiedziec jak to otworzyc i gdzie ten bezpiecznik mniejwiecej jest to bede bardzo wdzieczny.

    Pozdrawiam
     
  13. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a pytales w jaki sposob chca ci ta gwarancje uznac? tzn wymienia sprzet na miejscu? Bo jesli tak to czym sie przejmujesz, niech wymieniaja.
     
  14. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    wlasnie z tego co mowia, oni to gdzies wysylaja, dlatego potrzebny caly zestaw, koles z serwisu mowil ze jak ktos mial zwalonego pada, to tez calosc musieli wysylac, wiec juz nie wnikalem. Wymieniaja pewnie tylko ten sprzet ktory jest nie do naprawy badz im sie nie oplaca. Ale poczatek zawsze taki sam, musza dostac zestaw wysylaja i maja to gdzies, a martwi sie kto inny.

    Ponawiam pytanie, ktos otwieral moze zasilacz od Xboxa? nie widze zadnych srubek, ani nic. tam sa jakies zatrzaski, cos trzeba podwadzac, brac na sile?

    I raz jeszcze dzieki za zaangazowanie i odpowiedzi.
     
  15. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Znalazłem fotki wnętrza zasilacza. Jest bezpiecznik i to on pewnie padł:
    [​IMG]
    szukam schematu do otwierania ;)


    Nie znalazłem, musisz spróbować z małym śrubokrętem.
     
  16. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    udalo sie go otworzyc, wkrety byly pod gumowymi podstawkami(nozkami). Niestety nie ma tam tradycyjnych bezpiecznikow jak na zdjeciu powyzej. Sa elektroniczne bezpieczniki wiec sprawa juz jest ciezsza :) Zobaczymy co powiedza w serwisie Robson w warszawie. Jesli okaze sie ze tanim kosztem to da sie naprawic to powalczymy, jesli okaze sie ze to bezsens bedzie czekal mnie kolejny wydatek i modlitwy ze konsola ocalala ;)

    Pozdrawiam
     
  17. NaPeK

    NaPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    341
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
    bo to zdjecie x1 ?
     
  18. edgorek

    edgorek Banned

    Dołączył:
    Listopad 21, 2007
    Posty:
    173
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Szczecin
    Jakby co to mam jeden zbędny zasilacz.
    Jeśli jesteś zaintersowany to pisz na priv
     
  19. Piri

    Piri V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 23, 2008
    Posty:
    529
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Włoszczowa :)
    Ja też mam jeden ale co z tego jak mozna uratować stary
     
  20. foxa

    foxa Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Styczeń 25, 2009
    Posty:
    9
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Serwisy niby specjalizujace sie w warszawie konsolami nie podejmuja sie zasilaczy, okazuje sie ze ich "serwis" ogranicza sie do flasha ;/ Przekazuje zasilacz znajomemu ktory ma sprawdzic co da sie zrobic z nim jesli nie poradzi sobie bede zainteresowany kupnem takowego.

    Wiec Panowie Edgorek i Piri, prosil bym o podanie waszych cen na PM , ktos z was jest z warszawy? W przeciagu 2 dni jesli nie odratuje tego zasilacza, to od kogos z was zapewne odkupie takowy.

    Pozdrawiam
     
Wczytywanie...

Poleć forum