1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zasilanie napędu xbox 360 z komputera.

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez graveler, Luty 9, 2011.

  1. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Witam,
    Poniżej opiszę jak przygotować kabelek do zasilania napędu z Xbox 360 w komputerze PC z przełącznikiem do otwierania tacki napędu.

    Są dwa sposoby. Jeden przerabiając wtyczkę od zasilacza, drugi bez ingerencji w zasilacz. Opiszę ten drugi - droższy ale wygodniejszy w użyciu.
    Nasz komputer/zasilacz musi być wyposażony we wtyczkę SATA – nie można stosować przejściówki z Molexa na SATA gdyż nie ma tam zasilania 3v.

    A więc potrzebne będą:
    - Komputer lub zasilacz z wtyczką SATA
    - Wtyczka zasilająca SATA (męska) lub kabel KABEL SATA ZASILAJĄCY(koszt ok 10zł)
    - Kabel zasilający z napędu konsoli
    - Włącznik 3-y stopniowy do otwierania / zamykania tacki napędu (koszt ok 2zł)
    - Kilka luźnych kabelków, izolacja, bądź rurki termokurczliwe, lutownica i cyna bądź specjalne łączniki do kabelków. Oczywiście wszystko można zrobić bez użycia lutownicy i cyny ale nie polecam :)

    [​IMG]

    Zaczynamy ;)
    1. Przecinamy kabel zasilający napęd xboxa na 2 części:
    Tak wygląda schemat wtyczki:

    [​IMG]

    patrząc od tej strony:

    [​IMG]

    Pin 9 nie będzie nam potrzebny więc go usuwamy – najlepiej podważyć igłą plastik i wyciągnąć kabelek:

    [​IMG]

    2. Teraz przygotowujemy kabel zasilający SATA:
    Jeżeli posiadamy taki jak na zdjęciu, to odcinamy jedną wtyczkę SATA:

    [​IMG]

    Poniżej schemat wtyczki:

    [​IMG]

    3. Mamy więc praktycznie wszystko przygotowane, więc zabieramy się za lutowanie.
    Najlepiej zacząć od połączenia czarnych kabelków GND. Wtyczka xbox łączymy kabelki 0,2,4,6 i na końcu dajemy jakiś krótki kabelek:

    [​IMG]

    Teraz podobnie łączymy ze sobą 2 kabelki z wtyczki sata i też kończymy jakimś jednym wspólnym kabelkiem:

    [​IMG]

    Analogicznie łączymy ze sobą piny 1 i 3 we wtyczce od napędu (12v)
    Następnie przygotowujemy włącznik, przylutowując do niego kabelki wtedy będzie łatwiej połączyć wszystko razem:

    [​IMG]

    Ostatecznie łączymy wszystko wg poniższego schematu:

    [​IMG]

    Efekt prawie końcowy:

    [​IMG][​IMG]

    Na końcu całość można owinąć / zabezpieczyć izolacją:

    [​IMG][​IMG]

    I kabelek gotowy :)

    I jeszcze drugi sposób na zasilanie z molexa to przerobienie zasilacza:
    Będziemy potrzebować wtyczkę Molex (męską) gdzie jeden z czarnych kabelków posłuży nam do zasilenia 3v.
    Wszystko lutujemy jak wyżej, tylko dodatkowo przy wtyczce zasilacza należy odciąć wtyczkę SATA i przylutować tam wtyczkę molex:

    [​IMG][​IMG]

    To chyba wszystko, mam nadzieję że się przyda. Osobiście używam zewnętrznego zasilacza z włącznikiem zasilania, który doskonale sprawdza się przy flashowaniu napędów i triku z tacką :)
    Wszelkie uwagi, sugestie są jak najbardziej mile widziane:) Może można by było zrobić coś lepiej – człowiek uczy się całe życie;)
     
    1 osoba to lubi.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. cru5h

    cru5h Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 21, 2010
    Posty:
    188
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Sosnowiec
    Pytanie mam co do opcji z molex:

    Skąd się tam weźmie 3,3V jak w molex mamy 2x GND 1x12V 1x5V, a na wtyczce nie ma żadnego reduktora? Wychodzi na to że wersja z molexa zamiast 3,3V ma podpięte GND. Sprawdzałeś czy to działa?

    Odnośnie przełącznika, to wystarczy chyba tylko stykowy typu "microstick" bo aby otworzyć tacke wystarczy tylko sygnał a nie stałe połączenie....

    Ogólnie fajny tutek. Pozdro
     
  4. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Jak widać na przed ostatnim zdjęciu połączyłem 3v z wtyczki sata z jednym z gnd molexa. Czyli w molexie miałem odpowiednio 12v gnd 3v i 5v. Tylko w dalszej fazie trzeba pamiętać który pin GND to w rzeczywistości 3v a nie GND :)

    Co do włącznika to powinie wystarczyć zwykły przełącznik. Jak miałem akurat taki :)
     
  5. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    ale jak podepniesz takiego molexa gdzie połączyłeś +3,3V z masą [czyli - minusem]
    to nastąpi zwarcie ! i komp się wyłączy o ile zadziała zabezpieczenie w zasilaczu w PC
    więc jest źle
     
  6. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Na tym zdjęciu widać że 3.3vz wtyczki sata połączone jest z jednym z dwóch GND na wtyczce molex:

    [​IMG]

    Wtedy na wtyczce molex masz żółty 12v, czerwony 5v, czarny - GND, drugi czarny 3.3v. Oczywiście nie możesz podłączyć do tej wtyczki niczego innego niż przygotowany kabelek.

    Wtedy zamiast 2x GND jak w oryginalnej wtyczce SATA masz tylko po jedno GND i to w zupełności wystarczy.
     
  7. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    aaa kapuję to jest tylko przejściówka żeby + 3,3V pociągnąć z sata bez stabilizatora dodatkowego
    ale znając złośliwość rzeczy martwych i niewiedze ludzi ktoś kiedys wepnie to pod molexa od PC
    i będą jaja :D [tak sie raczej nie robi bo standard to standard :) ]
     
  8. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Dlatego też nie polecam drugiego sposobu ale daję jako przykład że można :)
     
  9. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    ja mam problem innej natury :p zbudowalem na plytce ukladzik ze stabilizatorem, dalem 2 przelaczniki - jeden od tacki, drugi wylacza i wlacza zasialnie napedu. Wszystko smiga pieknie, nawet mam diody sygnalizujaca prace, do czasu az podlacze kabel SATA. Wtedy zasilanie jest non stop wlaczone i przy flashu trzeba wypinac wtyczke. Wiem ze to daltego ze jest gnd w kablu sata bo przelacznik od wlaczania zasilania wstawilem w gnd od zasilania.

    I tu pytanie - jak zrobic zeby wylaczac i wlaczac zasilanie przelacznikiem na plytce?
     
  10. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Podeślij zdjęcie albo schemat wg którego lutowałeś. A spróbuj dać przełącznik od zasilania na 12v a nie gnd i wtedy zobacz.
     
  11. =ESTE=

    =ESTE= Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 15, 2010
    Posty:
    132
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    D.R.O.13
    Czy Włącznik 3-y stopniowy użyty w pierwszym sposobie służy tylko do otwierania\zamykania tacki czy służy też do włączania\wyłączania Zasilania Napędu? jeżeli tylko do obsługi tacki, to w jaki sposób wyłączyć zasilanie napędu podczas flashu na jednym Kompie? Zasilanie trzeba by było chyba wziąć z innego źródła niż komputer na którym wgrywamy Firmware. Np. z drugiego kompa lub samego zasilacza komputerowego.
     
  12. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Dokładnie tak, włącznik 3 pin służy tylko do otwierania i zamykania napędu. Osobiście używam zew zasilacza ze starego kompa.

    Nie mam za dużo czasu bo dorobiłbym przełącznik zasilania do tego i byłoby już kompletne urządzenie do flashowania :)
     
  13. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Witam
    Które napięcie odpowiada za całkowite wyłączenie napędu? Chodzi mi o metoda PMT hack. W pewnym momencie trzeba wyłączyć i włączyć napęd-a chce to zrobic za pomocą wlacznika suwakowego- pytanie tylko które napięcia muszę odłączyć- a dokładnie które piny wtyczki?
     
  14. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    Spróbuj 12v i gnd, bo 3.3 to tylko otwieranie tacki.
     
  15. mk1981

    mk1981 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 10, 2009
    Posty:
    125
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    No zaraz zaraz... Przecież 3.3V z wtyczki (pin nr 6) zasila układ a nie tacke.... Coś mi tu nie pasuje....
     
  16. graveler

    graveler Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    111
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Płońsk
    sorry - masz racje 8 to eject - zapędziłem się. No to wypadałoby odciąć wszystkie na raz.
     
  17. RasQba

    RasQba Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 25, 2010
    Posty:
    120
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Do PMT wystarczy tylko zasilanie 3,3v ( pin 6 ) i 5v to obok pinu 6. Wyłącznik na lini z 3,3v i wszystko smiga.
     
  18. marcinparada

    marcinparada Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 25, 2010
    Posty:
    35
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    3Miasto
    Panowie mam pewien pomysł na zasilanie napędu - zwracam się do was z prośbą o rady techniczne (wykonaniem zajmie się mój stary znajomy, na którego wołam - 'Pan Lutownica').
    Pomysł jest taki: Posiadam sprzęt lizard360. Z przełącznika power/eject za pomocą kabelka zasilającego napęd chciałbym 'wpaść' w zewnętrzny zasilacz takiego typu:
    [​IMG]
    Czyli wydaje mi się, że wystarczy przerobić kabelek zasilający napęd aby jego jedna z końcówek była zakończona złączem IDE.

    Czy takie rozwiązanie sprawdzi się w praktyce? Zastanawia mnie jeszcze ryzyko ew. zwarcia. Czy jeśli pójdę do fachowcy z kabelkiem zasilającym napęd i końcówką IDE da się to technicznie połączyć?

    Idea zasilania za pomocą takiego zasilacza bardzo mi się podoba - a najważniejsze jest to, że jest bardzo tania i prosta w założeniach ;)

    Podpiąłem się pod ten temat, gdyż mój pomysł ściśle z nim jest związany a sam nie mam uprawnień zakładania tematów. Przeszukałem forum i nie znalazłem informacji która by była na miejscu ;)
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
     
  19. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    W końcówce molex nie ma napięcia 3,3V.
     
  20. NaPeK

    NaPeK Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 20, 2009
    Posty:
    341
    Polubienia:
    3
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Szczecin
  21. maker3

    maker3 Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 31, 2010
    Posty:
    725
    Polubienia:
    72
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Gdzie można tanio kupić kabel SATA z pierwszego postu?
    Jak patrzę to albo drogo, albo 4 żyłowy lub nie umieją potwierdzić, że kabel ma 3,3V.
     
Wczytywanie...

Poleć forum