1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zczytanie/flash Lite-On 0225 (Najlepszy artykuł - edycja 1)

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez vexxon, Sierpień 3, 2011.

  1. vexxon

    vexxon <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/zczytan V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Olsztyn
    [​IMG]

    Mój drugi tutek opisujący jak zrobić to samo tylko w JF
    XboxForum.pl - największe Polskie forum o konsolach Xbox i Xbox 360

    Aby zczytac klucz z Lite-On 0225 potrzebujemy

    Adapter SATA/IDE
    [​IMG]
    Poniewaz duzo ludzi szuka takiego adaptera co ja mam to szukajcie po tym pudelku KLIK!
    Kontroler SATA obslugujacy Liteon 0225
    Jungleflasher
    Zeby po raz kolejny nie pisac co zostalo napisane pozwole sobie zacytowac szynaboss


    Flash Lite-On 0225

    W oryginalnych Napedach sa zastosowane 2 rozne chipy MXIC i Winbond/NEX maja one zablokowany chip i oba z nich odblokowywuje sie na 2 rozne sposoby.
    Po pierwsze jak je odroznic?

    Metoda 1
    rozkrecamy naped i patrzymy na chip:
    [​IMG]
    [​IMG]

    Metoda 2
    W jungleflasher wprowadzamy naped w Vendor mode(klikamy Intro/ Device ID) i patrzymy na log ponizej:
    [​IMG]
    Jesli bedzie:
    To mamy MXIC

    Natomiast jeżli bedzie
    To mamy Winbond.

    Jak odblokowac naped
    Lite-on 0225 (MXIC chip)
    FLASH NAPEDU VIDEO
    [video=youtube_share;GUaFugdLK6E]http://youtu.be/GUaFugdLK6E[/video]
    Potrzebujemy:
    Rezystor 10 Ohm Rezystor 10 Ohm 1.4W
    Lutownica
    opcjonalnie PRZEŁĄCZNIK PS-946 0,1A/24V
    Pobieramy:
    jungleflasher
    unlock napedu
    Firmware LT+ 3.0 0225
    Mój chomik
    *(znajdziesz tam potrzebne pliki do Flash napędu, czy też różności związane z RGH)
    P.S Mozna blokowac i odblokowac chip programem Slimblokowanie.exe, jakby nie dzialal wystarczy go wrzucic do folderu "unlock_16d4s_eng_w_sleep"

    Teraz robimy to co jest na zalaczonym zdjeciu (metoda alternatywna tzn. możesz przylutować rezystor do GND na PCB lub przy wejściu zasilania napedu)
    POLECAM TA METODE BO JEST PEWNIEJSZA I SZYBSZA

    [​IMG]

    Jak juz mamy wiciagniety klucz to zabieramy sie dopiero wtedy do dalszej roboty.

    METODA I
    - Przecinamy sciezke
    [​IMG]

    - uruchamiasz program JungleFlasher i przełączasz napęd w VENDOR MODE (Intro /Device ID) (Naped powinien juz byc podlaczony do zasilania i do komputera)
    [​IMG]

    - uruchamiasz RUSKI PROGRAM (unlock_16d4s_eng_w_sleep)
    - wpisujesz nr. swojego portu np. EC00
    - Klikasz Read status i wyskakuje 0x8C

    [​IMG]

    - przykładasz kabel z dolutowanym wcześniej rezystorem do punktu albo przełączasz przełącznik z zaleznosci jaka metode przerobki wybrales
    -klikasz UNLOCK powinno ci wtedy przełączyć napęd w tryb SPI 0x0

    [​IMG]

    - klikasz na READ (jak otrzymasz status SPI 0x00 wtedy przychodzisz dalej) [w tym momecie odlaczasz rezystor]

    [​IMG]

    -następnie wchodzisz do JungleFlasher i kasujesz eprom (Klikasz Erase)
    -wgrywasz (soft) LT+ (Klikasz Write)
    - lutujesz sciezki
    [​IMG]

    METODA II
    - Odpalamy Jungleflasher
    - Wchodzimy w zakladke MTK Flash32 (Naped powinien juz byc podlaczony do zasilania i do komputera)
    - Odnajdujemy nasz port z Napedem
    - Wchodzimy w Vendor mode (Intro/ Device ID)
    - po wykryciu Wyskoczy nam okienko czy odplokowac chip
    - klikamy "Tak"(OK) nastepnie przykladamy rezystor do przecietego miejsca aby odblokowac chip.
    - Jak odblokuje chip to w logu zobaczymy ze SPI status 0x00
    - Klikamy ERASE nastepnie WRITE
    -* Jak wyszkoczy Dump verification filed to dklatego ze w momecie wgrywania FW powinny byc sciezki zlaczone albo nie odlaczyles rezystora przy flashu
    - Cieszymy sie udanym flashem ;P


    Kilka fotek wykonanego przeze mnie domowego unlocka z wyprowadzeniem przelacznika za obudowe.
    [​IMG]
    [​IMG]
    Koniec ;)


    Lite-on 0225 (Winbond chip)

    Potrzebujemy:
    Rezystor 100Ohm
    Lutownica
    Sztywny kabelek
    jungleflasher
    unlock napedu
    Firmware LT+ 3.0 0225
    Mój chomik
    Mini szlifierka + frez grawersko 0,8mm (mozesz uzywac czegos innego na wlasna odpowiedzialnosc)

    Co robimy?

    - Upewniamy sie ze mamy klucz, bez niego nie robimy nic dalej!!!
    - Lutujemy rezystor (tylko w 1 miejscu)
    [​IMG]
    - Wyznaczmy miejsce do nawiertu
    [​IMG]
    - uruchamiamy unlockSPI.exe (najlatwiej przeciagnac pliczek do cmd i na konciu wpisac port np C:\Users\VeXXoN\Desktop\unlockSPI.exe 9c00)
    - wpisujemy "y"i klikamy ENTER gdz pojawi sie napis "Do you want continue unlocking"
    [​IMG]
    - Nastepnie zaczynami delikanie wwiercac sie w chip dotykajac tym samym wiertlem drucika od rezystora (albo owinac nozke rezystora czy kabelek o wiertlo/ dremel)
    - jak tylko wiertlo zlapie przewodnictwo wyskoczy nam info na komputerze i odblokuje chip
    [​IMG]
    - Teraz wchodzimy w JungleFlasher (wchodzimy w Vendor Mode, patrzymy czy SPI status 0x00) Klikamy Erase potem Write
    - Po udanym wgraniu FW czas zablokowac naped
    - uruchamiamy unlockSPI.exe jeszcze raz
    - Program odrazu rozpozna ze naped jest odblokowany
    [​IMG]
    - wpisujemy "y"i klikamy ENTER gdz pojawi sie napis "Do you want continue with LOCKING"
    Koniec ;)

    Znane problemy:
    - Po zapisie wystepuje Dump failed
    Moze byc to spowodowane tym ze w tym momecie powinna byc zlutowana sciezka (MXIC)
    Wiecej o tym problemie
    - Po nie udanej veryfikacji JF nie widzi napedu
    Poprostu klikamy Intro/ Device ID i naped powinien zostac wprowadzony w Vendor Mode bo on tam jest to poprostu bug czy cos i wtedy robimy reflash
    - Blad "Play DVD"
    W 99% jest to spowodowane zle wgranym kluczem w firmware, mozna sprobowac recznie wgrac klucz wedlug poradnika http://360mods.net/braveh43/PlayDVD.pdf
    -Blad "Open Tray" (Winbond)
    Oznacza on iz za mocno przewiercilismy chip. moze ale nie musi pomoc to
    [​IMG]
    - Program Slimblokowanie.exe nie dziala
    Skopiuj zawartosc folderu do folderu unlock_16d4s_eng_w_sleep
    - Do czeglo sluzy adapter ATA/SATA?
    Sluzy on tylko i wylacznie do wyciagniecia klucza, uzywamy go laczac naped konsoli z portem USB konsoli nie inaczej.

    Oczywiscie wszystko robimy na wlasna odpowiedzialnosc ^^
    P.S Jesli ktos by sie pokusil I nagral video z Flash-owaniem napedu z chipem Winbond, moze mi podeslac ja je odpowiednio moge popracic ^^

    Poprawki mile widziane, mam nadzieje ze nie zrobilem jakiegos duzego bledu ;P
     
    Ostatnio edytowane przez moderatora: Grudzień 24, 2014
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. pelikan15

    pelikan15 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 9, 2010
    Posty:
    200
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Nysa
    Może komuś się przyda. Ja gram na orginałach.
     
  4. nwaisback

    nwaisback Banned

    Dołączył:
    Luty 9, 2011
    Posty:
    61
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Przerobienie 0225 zależy od chipa jeden za 100zł drugi za 200zł i moje pytanie czy przeróbka slima 0225 może zejść do ceny np. 70 zł? Czy przeróbka wyniesie mnie 100 albo 200zł i nie ma co czekać aż bedzie taniej ?
     
  5. aPoLhIzE

    aPoLhIzE Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Czerwiec 23, 2011
    Posty:
    93
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Ahhh jak ja się ciesze że nie pirace..
     
  6. vexxon

    vexxon <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/zczytan V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Olsztyn
    To zalezy jedynie od osoby ktora ma taka przerobke robic, bo jak sam widzisz przy jednym chipie tylko przecinasz i lutujesz przy drugim wiercisz, pozatym przy pierwszym jak ktos ma tools z lizarda to tylko przecina sciezke nie lutuje, wiec radze ci ponegocjowac cene jak cos ^^
     
  7. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    jak to nie lutuje....czyli potem co zostawisz przecietą scięzkę kolego ??proszę cię nie załamuj mnie
     
    1 osoba to lubi.
  8. vexxon

    vexxon <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/zczytan V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Olsztyn
    a sorka masz racje zapomialem o tym :p
     
  9. szalony

    szalony Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Witam. mam pytanko - robię wszystko wg powyższego tutoriala: tj mam scalak MCIX, zczytalem klucz (oczywiście w trybie vendor), ale gdy uruchamiam unlocka to nie pokazuje mi wcale statusu (ani i nie mogę nic odblokować). Sprawdzalem na dwóch kompach i XP i 7. Co jest grane?
     
  10. maxoff

    maxoff Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 18, 2010
    Posty:
    1283
    Polubienia:
    182
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    a w tym sofcie wpisujesz nr. portu na którym jest podłączony naped ?
    jak nie idzie spróbuj w JF1.86

    oczywiście rozumiem że ścieżka przecięta, rezystor podłączony itp...
     
  11. szalony

    szalony Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 19, 2011
    Posty:
    2
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Wpisuję nr portu - u mnie to EC00, reszta jak w tutku, używam JF 1.86 (zresztą sprawdzalem na 1.84 i 1.85 - ten sam efekt). W JF jest wszystko ok, zaś w unlockerze jakby napęd nie byl w trybie vendor, nie ma statusu (ani 0x8C ani 0x0). Ma ktoś jakiś pomysl co robię nie tak?
     
    1 osoba to lubi.
  12. vexxon

    vexxon <a href="http://xboxforum.pl/artykuly-f206/zczytan V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 24, 2010
    Posty:
    67
    Polubienia:
    10
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Olsztyn
    W JF 1.86 mozesz odblokowac chip i zablokowac chip (ctrl+shift+F11) wiec zrob w nim jak ruska nie ogarniasz czy cos, W rusku naped musi byc w vendor zebys jakis status dostal inaczej bedzie ci wyskakiwac ze naped nie jest w vendor
     
  13. Shibby

    Shibby Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 7, 2008
    Posty:
    2051
    Polubienia:
    127
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Zawsze możesz spróbować Geremia unlock tool, który jest praktycznie niezawodny.
    W jf 1.86 po intrze wywali komunikat o zablokowanym spi i wtedy będziesz miał możliwość odblokowania, do ponownego zablokowania tak jak kolega wyżej napisał używasz kombinacji [ctrl+shift+F11]
     
  14. mazaki1

    mazaki1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    bełchatów
    qurde nie chce sie bawic sam w to wysle sam naped mam bankwo 0225 ktos mi to zrobi ??? odpłatnie
     
  15. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
  16. lukciu24

    lukciu24 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2009
    Posty:
    89
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    mam dwa pytania odnośnie winbonda:
    1. Po co rezystor 100 ohm? widziałem tutki bez użycia rezystora.
    2. Pisze się o rezystencji 100 ale co z mocą czy wartością rezystora..jest kilka < :/ który wybrać?
     
  17. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    słuchaj jedni mówia ze potrzebny drudzy jada bez.....kosztuje on 50 gr więc chyba nie zaszkodzi do uzyć
     
  18. lukciu24

    lukciu24 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 30, 2009
    Posty:
    89
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    ok..w zyciu nie kupowalem czegos takiego, a wyczytalem, że są różne moce i wartości. W tutkach piszą jedynie o rezystencji..wiec pytam na jakim najlepiej działać czyt. o co prosic w sklepie;]?
     
  19. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    O rezystor 100 oma, ja mam kepsza opcje konsooa po flashu winbond wiesza sie przy loading. Wiadomo eprqwdzic hdd, gumki w napedzie cos jeszcze komus przychodzi do glowy. Awaryjnosc slim do jasperow brakuje im kilka lat

    Wysłano z LG-P500 z użyciem Tapatalk
     
  20. mazaki1

    mazaki1 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2010
    Posty:
    142
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    bełchatów
    lopael a chcesz cała konsole czy naped ??
     
  21. phantom22

    phantom22 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 23, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    Wcięło obrazek od interfejsu USB-SATA, może ktoś podać jakis sparawdzony kontroler? I pytanie czy da rade odczytać klucz na VIA VT6421 (ten od fatów)z napędu 0225, wykrywa mi na mnim napęd ale jak dam w JF "Intro/devace ID" żeby sprawdzić układ to nic się nie dzieje (jedynie staus się zmienia z 51 na d1), da się to w ogóle zrobić coś na tym kontrolerze?


    Pozdro !


    Poszło na Via bez dodatkowego kontrolera USB, klucz sczytałem 2 razy więc wartość chyba jest poprawna?

    Teraz pytanie czy uda mi się zapisać firmware na Via?

    Będę wdzięczny za wskazówki !
     
Wczytywanie...

Poleć forum