1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zepsuty napęd w xbox360?

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez toba94, Maj 6, 2010.

  1. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam
    Może zacznę wszystko od początku. Konsole mam już chyba półtora roku. Problem zaczął się z grą splinter cell gdy chciałem ją zainstalować to przy 40% wyskakiwał błąd, że nie można odczytać płyty. Nagrałem ponownie (w imgburn 4x prędkość) i błąd wyskoczył przy 50%. Ktoś doradził mi nagranie w CloneCD z prędkością 2,4x i gra zainstalowała się ale z dziwnym przygasaniem brzęczenia przy dojściu do 44%. Napęd zawsze brzęczy a tu lekko ucichł więc podejrzewam, że zaczął dokładniej czytać(miał problemy z odczytaniem) i tak do 50% i potem do 100% i gra zainstalowała się. Podobny problem miałem parę miesięcy temu chyba z grą colin Dirt przy 70% też wyskoczył taki błąd ale po prostu wyciągnąłem grę i włożyłem ponownie do xboxa i się zainstalowała.

    Koszmar zaczął się dzisiaj przy nagraniu Alan Wake. Nagrałem w CloneCD z prędkościa 2,4x oczywiście na Verabtimach(zawsze nagrywam na Verbatimach) i przy próbie zainstalowania wyskoczył błąd(nie można odczytać płyty, proszę przetrzeć czystą szmatką) na około 30%. Myślę sobie- co jest znowu grane. Dla pewności przed napisaniem pytania na forum postanowiłem sprawdzić poprawność napędu. Więc wziąłem np. Red Faction Guerilla bo akurat wczoraj ją na chwilę uruchomiłem. Wkładam ją do xboxa a tu płyty w ogóle nie może odczytać. Pisze "Odtwórz DVD". Wyciągam płytę wkładam jeszcze raz. Tym razem pisze "Wysuń tackę" czy coś takiego czyli tak jakby w ogóle nie mógł odczytać płyty. W panice zaczynam wyciągać inne gry, starsze i nowsze tytuły i nic. Gry które wcześniej mi działały teraz nie może odczytać. Wyłączyłem xboxa. Po chwili włączyłem ponownie. Jeszcze raz wkładam Alan wake i nic. Jeszcze raz wkładam Red Faction Guerille. Czyta dłużej niż zwykle, po chwili pisze "Zagraj w grę" ale ikona gry się nie wyświetliła. Włączyłem grę. Lekko w menu na początku przycieło potem było ok. Dałem Load ostatni zapis i podczas wczytywania zapisu wyskoczył Błąd, że nie można odczytać płyty. Wyciągnąłem płytę i postanowiłem włożyc ponownie Alana Wake. Tym razem odczytało "Zagraj w grę" I jest ikona gry. Ale nie wiem co mam teraz robić. Ściągam jeszcze najnowszego dasha może on coś pomoże ale wątpie czy to może mieć coś wspólnego. Czy napęd może być zabrudzony? Można go jakoś wyczyścić? Czy może napęd się psuje?

    Zapomniałem dopisać, że przy problemie ze splinter cellem jedna osoba też miała taki problem jak ja. Ale tylko jedna inni pisali ze maja wszystko ok. Przy Alanie Wake też nikt się nie skarżył, wszyscy pisali ze dziala bez zarzutu.

    Proszę o pomoc!
    Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. bembenos

    bembenos V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    707
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Raczej to napęd pada.
     
  4. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Co w tym wypadku mogę zrobić? Można dokupić/wymienić napęd?
     
  5. bembenos

    bembenos V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    707
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
  6. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Serdecznie dziękuję za pomoc i szybkie odpowiedzi.
    A można jeszcze spróbować jakoś ten napęd wyczyścić czy coś w tym stylu? Czy pozostała mi już tylko wymiana?
     
  7. bembenos

    bembenos V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    707
    Polubienia:
    51
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Możesz kupić specjalną płytę do czyszczenia lasera ale nie wiem czy to coś pomoże.
     
  8. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wgrałem nowego dasha ale wątpię czy to coś dało. Włożyłem Alan Wake i oczywiście go nie odczytało. Włożyłem red faction guerilla i jest, odczytało. Dałem zainstaluj i o dziwo zainstalowało się do 90% i celowo przerwałem instalację. Włożyłem Alan Wake i tym razem odczytało go. Dałem instaluj i jest cud, zainstalowało 100%.
    Może jest jakaś szansa dla tego napędu? Nie wiem jak zbudowany jest napęd ale może uzbierały się tam jakieś paprochy czy kurz i to one przeszkadzają? Raz czyta płyty raz nie czyta.

    PS sprawdziłem na allegro
    Czy to jest taka płyta? http://allegro.pl/item1024185490_dvd_plyta_czyszczaca_laser_cd_dysk_odtwarzacz_pc.html
    Z przeznaczeniem do PC? Do xboxa też zadziała?
     
  9. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Wgrałem nowego dasha ale wątpię czy to coś dało. Włoży Alan Wake i oczywiście go nie odczytało. Włożyłem red faction guerilla i jest, odczytało. Dałem zainstaluj i o dziwo zainstalowało się do 90% i celowo przerwałem instalację. Włożyłem Alan Wake i tym razem odczytało go. Dałem instaluj i jest cud, zainstalowało 100%.
    Może jest jakaś szansa dla tego napędu? Nie wiem jak zbudowany jest napęd ale może uzbierały się tam jakieś paprochy czy kurz i to one przeszkadzają? Raz czyta płyty raz nie czyta.

    PS sprawdziłem na allegro
    Czy to jest taka płyta? http://allegro.pl/item1024185490_dvd_plyta_czyszczaca_laser_cd_dysk_odtwarzacz_pc.html
    Z przeznaczeniem do PC? Do xboxa też zadziała?
     
  10. zonk31

    zonk31 Banned

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2009
    Posty:
    433
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    Łódź
    edytuj posty

    idz do serwisu i popros o regenracje lasera w napedzie. koszt nie wiecej jak 50,-. ja tak zrobilem, bo chcialem juz nowy naped kupic ale gosc powiedzial ze najpierw sprubujemy czyszczenia. wskrzesil mi praktycznie 'martwy' naped. nie chcial juz czytac nawet oryginalnych gier a kopie czytal tylko te ktore mu sie 'spodobaly'. O instalacji na dysk nie bylo nawet mowy. Po wyczyszczeniu nawet porysowana plytke od razu mi skopiowalo na dysk. dziala bez problemy do tej pory i czyta elegancko
     
  11. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Sorry przez przypadek dwa posty mi wbiło a błędy już poprawiam. W pośpiechu wcześniej pisałem.

    Dzięki za radę, tak zrobię. Oryginał już sprzedałem, więc jakby się z nim zachowywał to nie wiem.
     
  12. Qazimodo

    Qazimodo Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 30, 2009
    Posty:
    1690
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    38
    Miasto:
    Alfa Centauri
    to jest fotka z instrukcji

    [​IMG]
     
  13. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    To znaczy, żeby lepiej nie używać tej płyty z allegro?
     
  14. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Więc mogę spróbować użyć tej płyty czyszczącej czy nie? Próbował ktoś tego używać? Płyta stanowi jakieś zagrożenie dla napędu?
     
  15. Tieu

    Tieu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    1258
    Polubienia:
    50
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Miasto:
    Zagan, Polska
    Ja czyściłem Nią PS2. Szczerze to g daje...
     
  16. redone

    redone Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 5, 2010
    Posty:
    24
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    sluchaj toba94
    Jak wiesz jak rozkrecic boxa i wyciagnac naped to najlepiej spruboj wyczyscic soczewke lasera samemu uzyj do tego celu isopropanolu i patyczkow do uszu mozna go dostac w sklepach komputerowych a jak nie to popytaj w aptece np. o alkohol isopropanolowy 98% jak czyszczenie niepomoze to regulacja lasera

    ja tak ozywilem swoj i dziala do tej pory
     
  17. toba94

    toba94 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 8, 2009
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Napęd się zepsuł. Przestał czytać jakiekolwiek płyty. Czyszczenie nie pomogło. Xbox został wysłany do serwisu w celu wymiany napędu.

    A propo przypomniała mi się jeszcze taka rzecz. W pierwszym poście pisałem o grze splinter cell. Gdy nagrywałem drugą płytę w imgburnie, zaznaczyłem opcję weryfikacji gry, żeby sprawdził poprawność nagrania. I podczas tej weryfikacji przy około 50% wyskoczył błąd(nie wiem czy oznaczał on niepoprawność nagrania czy co) i w xboxie tak samo na tych 50% nie chciał się zainstalować. Ma jedno z drugim jakiś związek?

    I mam pytanie, bo w serwisie mają mi wgrać najnowszego xtreme. Czy tą płytę Activate ISO trzeba używać tylko w wersji 1.6? Na 1.61 i wyższych nie trzeba?

    I takie pytanie poboczne, może trochę głupie - Czy można sobie napęd jakoś zepsuć grą albo płytą?
     
Wczytywanie...

Poleć forum