1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Ziarnisty obraz.

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez peek188, Styczeń 26, 2012.

  1. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    Mam takie pytanie. Gdy gram w crysis 2 na ekraie występuje dziwny efekt a mianowicie śniezny obraz (lub ziarnisth jak kto woli). W tym tytule to widac najbardziej. Podobny efekt zauważam w innych grach jednak nie jest on tak widoczny jak w tej. Cz\ego to może byc wina?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. marzzz73

    marzzz73 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2008
    Posty:
    181
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    wina prawdopodobnie ustawień filtrów w telewizorze
     
  4. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    A wiesz może jakie filtry za to odpowiadają?
     
  5. marzzz73

    marzzz73 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2008
    Posty:
    181
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    a z kąd mam wiedzieć jaki masz tv ? kazdy producent nazywa po swojemu , spójrz w instrukcje. u mnie np jest to "cyfrowa redukcja szumów"
     
  6. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    u mnie jest opcja redukcja szumów tez jednak praktyczie nic sie nie dzieje
     
  7. marzzz73

    marzzz73 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 27, 2008
    Posty:
    181
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    mam jeszcze wygładzanie krawędzi , które jak włączę obraz również robi się kaszana. sprawdź może i to
     
  8. pzajac2

    pzajac2 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 1, 2011
    Posty:
    70
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Częstochowa
    W niektórych grach jest to celowy "dodatek" zwany "film grain" (ziarno filmwe). Na pewno Mass Effect ma coś takiego i wyłączało się to w opcjach graficznych gry. W Crysisie może być podobnie.

    Pzdr.
     
  9. Pikaczu

    Pikaczu Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 25, 2011
    Posty:
    57
    Polubienia:
    13
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Taki efekt jest jak się sypie układ ANA/HANA. Falcony są podatne na to. Później będzie jeszcze gorzej, aż wyskoczy E74.
     
  10. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    nie mam przerobionej konsoli
     
  11. Xadereq

    Xadereq Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 3, 2010
    Posty:
    237
    Polubienia:
    25
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Nie ma tu nic z tym wspólnego.
    Sypie Ci się układ graficzny. Radziłbym już myśleć o reflowie albo reballingu tj. mówił @Pikaczu układu ANA/HANA bo podziała Ci jeszcze z tydzień, pośnieży i wywali Ci E74.
     
  12. mario1500

    mario1500 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 8, 2008
    Posty:
    361
    Polubienia:
    5
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Polska
    Potwierdzam, jest to efekt rypiącego się chip'u HANA. Też tak miałem ze swoim Falconem jakiś czas temu. Następnie zniknął obraz a dźwięk był. Rozłożyłem skubańca wymieniłem pastę na prockach, podgrzałem chip (procków nie grzałem) - wiedziałem już że to jest jego koniec w końcu mam go od 2007r, ale chciałem spróbować. Na chip HANA nałożyłem pastę i nałożyłem radiator ze starego kompa (uprzednio odpowiednio poprzycinany i dopasowany) dociśnięty jest przez tunel i napęd i w ten to sposób Falcon chodzi już 4 miech, ale nowa Slimka też jest zakupiona tyle że do oryginałów i nie chcę tego zmieniać :)
     
  13. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    Ok powiem tak: w crysis 2 i mass effect nazywa się to film gray które w niewielkim stopniu zastosowano tyez w metro. Dodatkowo w crysis 2 występował grainy bug:) czyli snieżyło za bardzo. W innych grach nie dostrzegam śnieżenia. Jak się wyjdzie do dasha to obraz jest ok. Byłęm takze u znajomego tutaj w UK i przejrzał mi konsole i stwierdził ze jest ok. Po prostu kupując konsolę xbox 360 spodziewałem się za duzo po jakości jednak jest to juz stara konsola i np ten efekt film gary jak i praktycznie brak AA w grach mi przeszkadza ale cóż...:)
     
  14. peek188

    peek188 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 6, 2011
    Posty:
    127
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Newcastle
    PS. Jeśli tak jak mówicie wywali mi ten error 73 to ide do sklepu i wymieniają mi konsole na nową hehe.
     
  15. tysonic

    tysonic Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 22, 2010
    Posty:
    202
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Żaden sypiący się hana czy inne bajki. Jest to tak zwany static bug albo grain bug i występuje tylko na xboxie. Jak można dowiedzieć się z forum cryteka (topic o tym bugu ma 128 stron) patcha nie będzie bo Crytek ma klientów w *****. Jedyny sposób na chwilowoą eliminację tego syfu (ale to i tak wraca po jakimś czasie) jest wyjście z gry, ponowne jej odpalenie i kontynuacja kampanii od danego chaptera (nie kontynuowanie od save`a tylko wybranie danego chapteru). Tracimy oczywiście bronie i granaty. Crytek to gówno a nie firma, szkoda słów. Minął dokładnie rok od początku wątku a pacza jak nie ma tak nie będzie MyCrysis Forums - Graphical issue (grain or parasite)
     
Wczytywanie...

Poleć forum