1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zły obraz przez kabel xbox 360 -> lcd

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Optical, Luty 2, 2010.

  1. Optical

    Optical Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2010
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Witam!

    Zakupiłem dzisiaj kabel do podpięcia Xboxa 360 do monitora. Badziewie raczej tanie, bo 29zł. Kabel testowałem na dwóch grach: Bully: Scholarship Edition i Resident Evil 5.

    Pierwsza z nich odpala się na pełnym ekranie (mam monitor lcd 4:3), druga panoramicznie. I tutaj jak się okazuje jest różnica, ponieważ przy pełnym ekranie (łącznie z menu początkowym Xboxa, które też uruchamia się w 4:3!) grafika wygląda wręcz fatalnie. O dziwo sama animacja początkowa z logiem Xbox wygląda chyba normalnie, ale już samo menu tragicznie - literki mają promieniujący na prawą stronę cień, całość jest nieprzyjemnie rozmazana, kontrast jest słaby, po 5 minutach grania oczy potwornie bolą.

    Co ciekawe, w przypadku Residenta, który odpalił się w 16:9, błąd taki w ogóle nie występuje i wszystko wygląda cacy, gdyby nie jedna rzecz: podczas grania pojawiają się parunasto-centymetrowe niewidzialne granice, powyżej i poniżej których obraz jest lekko rozjechany w stosunku do siebie (czyli czasem zjeżdża na prawo, czasem na lewo).

    Moja konsola to arcade z 256mb pamięci flash, iExtreme 1.61 (jeśli to ma jakieś znaczenie), na normalnym kablu komponentowym w tv nie widać śladów któregokolwiek z tych problemów. Także konsolka jest sprawna. Sprawdzałem to na drugim monitorze lcd 4:3, wyglądało jeszcze o odrobinę gorzej ;) Konsola nie była nigdy podpinana do sieci. Kombinowałem z wszystkimi możliwymi ustawieniami i monitora i konsoli (przede wszystkim rozdzielczością), ale nic nie przyniosło żadnego skutku. Czy jest to wina trafnego kabla i droższy rozwiąże ten problem?

    Moje dodatkowe pytanie jest takie: czy w przypadku użycia standardowego kabla dodawanego do konsoli z taką przejściówką:
    Adapter VGA (M) > 3x RCA VGA-Component (896221415) - Aukcje internetowe Allegro
    czy obraz byłby dużo gorszy, niż w przypadku vga?

    Z góry dzięki za odpowiedź panowie i panie ;)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. szamanxd

    szamanxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 29, 2009
    Posty:
    163
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tarnowskie Góry
    Powiedz mi jaki to to jest kabel. DVI, HDMI czy VGA?

    Wbij do opcji, poszukaj tam ustawień obrazu, określ potem format obrazu, czyli 4:3 oraz rozdzielczość.
     
  4. Folga360

    Folga360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    86
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zabrze
    start/uruchom/dxdiag i tam popatrz może pomoże
     
  5. Optical

    Optical Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2010
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Kabel vga. W opcjach próbowałem różnych rozdzielczości w obu formatach (próbowałem też np. rozdzielczości 4:3 w formacie panoramicznym i odwrotnie), ale niczego to nie zmienia. W menu Bully'ego te poświaty są małe, w obrazkach i pre-renderowanych filmikach ich praktycznie nie ma. W samej grze za to nie bardzo to wszystko wygląda (ale tylko w Bullim). Niestety nie mogę zmusić do monitora, żeby mi hardware'owo zmienił rozdzielczość na panoramiczną, bo takiej opcji w menu hardware'owym nie ma.
     
  6. Optical

    Optical Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2010
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Folga: ale co ma directx do xboxa? Konsola jest podpięta bezpośrednio do monitora, z windowsem nie ma nic wspólnego. Monitor we wszystkich rozdzielczościach sam z siebie działa jak trzeba, w żadnej rozdzielczości i sytuacji nie robi takich artefaktów jak przy podpięciu do niego Xa... drugi zresztą dokładnie to samo.
     
  7. szamanxd

    szamanxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 29, 2009
    Posty:
    163
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tarnowskie Góry
    No to jeśli to jest VGA to się nie dziwię. Te kable są analogowe, tzn. im więcej kosztuje, tym jest lepszy. Po prostu badziew kupiłeś. Kup HDMI albo DVI, może być nawet za te 29zł bo to przesył cyfrowy i kable różnią się jedynie jakością wykonania, nie jakością obrazu. Jak nie masz gryzących zwierzątek w domu (np. rodzeństwo, królik itp) to możesz kupić taki tani. I będzie gites. Peace!
     
  8. promi

    promi Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 8, 2009
    Posty:
    584
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    wg mnie odpowiedziałeś sobie sam w pierwszym poście (badzewiasty kabel za 29 zl). Ja kupiłem taki sam i pierwsze co zrobiłem to rozebrałem wtyczke od strony xboxa i przylutowałem swój porządny kabel. Po rozebraniu tego badziewia byłem mocno zaskoczony bo linie R,G,B nie miały wogóle własnego ekranowania, a kabelki były cieniutkie jak włosy :). Dlatego kable vga za 29,99 polecam tylko tym którym potrzebna jest tylko wtyczka do xboxa od tego kabla :p.

    Ps. sprawdz czy kabel nie leży gdzieś obok jakiś zasilaczy, przewodów zasilających itp.

    Niewiem czy wiecie ale te badziewne kable, są bardzo podatne na zakłócenia pochodzące z oświetlenia jażeniowego, tak więc jak ktoś ma świetlówki w pokoju to radzę wyłączać światło :)
     
  9. Optical

    Optical Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2010
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Dzięki za odpowiedź! W sklepie z konsolami pod krakowskim elbudem sprzedają ciut droższy kabel (45zł) - myślicie że może być już lepiej wykonany? Myślałem, że w tym przypadku za microsoftowsi kabel będzie się płaciło za markę, a tu proszę ;P

    Drugie pytanie odnośnie tego ekranowania - na czym to polega?


    Pozdrawiam
    Krzysiek
     
  10. szamanxd

    szamanxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 29, 2009
    Posty:
    163
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tarnowskie Góry
    Kable ekranowane to kable ze specjalną powłoką (tylko teraz nie wiem czego) zaraz pod izolacją. Mocniejszy kabel, lepsza jakość.
     
  11. mzajac91

    mzajac91 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 29, 2009
    Posty:
    45
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Kolego powiem tak, też miałem badziewa za 30zł, potem postanowiłem sobie uzbierać do Bigbena i dzisiaj po zakupie z krzesła spadłem. Jakość mega się różni o chińskiej tandety. Jeżeli nie chcesz strzelać w ciemno Kup albo Bigben'owski albo oryginalny Microsoftu
     
  12. Optical

    Optical Świeżak Świeżak

    Dołączył:
    Luty 2, 2010
    Posty:
    6
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    Spróbuję w takim razie dzisiaj może przetestować jakiś droższy kabel.

    Kolejne pytanko: czy jeśli gra odpala się w 16:9 na monitorze 4:3, to jest możliwość jakąś ją zmienić na rozmiary monitora? Nie chodzi mi o sztuczne rozciągnięcie obrazu, jak mi Xbox na montiorze robi jak ustawiam rozdzielczości 16:9....


    Pozdrawiam
    Krzysiek
     
  13. szamanxd

    szamanxd Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 29, 2009
    Posty:
    163
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Tarnowskie Góry
    Niestety, raczej nie. Chyba, że się pobawisz ustawieniami telewizora jakoś, pokombinuj .
     
  14. Bazajaytee

    Bazajaytee V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 19, 2009
    Posty:
    845
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    się znamy?
    też kupiłem kabel za 29zł, niby oryginalny bo napis na pudełku certifitied (czy jakoś tak) for Xbox 360. Na początku widać było taki paski ukośnie latające w poprzek ekranu i te cienie od liter. Zdenerwowałem się bo myślałem, że kabel lipny. Dokręciłem dobrze go do monitora, sprawdziłem czy wszystko jest ok. Teraz te cienie i paski latające w poprzek ekranu są zauważalne tylko z bliskiej odległości, ale zasilacz niemalże dotyka kabla. Teraz pytanie: Czy jak przesunę zasilacz dalej, to mogę liczyć na całkowite zniknięcie tych cieni i pasków?
     
Wczytywanie...

Poleć forum