1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zrzucony NAND, dalej..? Nie wiem jak zrobić "compare"

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez switelolo124, Listopad 2, 2014.

  1. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    Siemanko.
    Więc zacząłem robić Jtag na swojej konsolce Xenon (wiem że sie nie opłaca bla bla bla ale kupiłem 3 konsole za 50zł so you know..) no i polutowałem kabelki jak trzeba, zrzuciłem nand 3 razy już i teraz pytanie. Jak to "compare" i czym? Prosiłbym krok po kroku.
    Degraded nie otwierał mi nandu więc ściągnąłem pierwszy lepszy hex editor i w nandzie mam 2004-2005 ale widzę dalej że nawet microsoft corporation nie jest jak powinien, biorę wtedy compare tam, wskazuje nand2, i pokazuje mi które bloki się różnią, ale co mi z tego jak i tak nie wiem co dalej.. :/ ściągnąłem też nandblast - nie działa chyba na XP, NandCompare - błąd 0x00007b coś tam z .net framework..
    Czym to jeszcze "zkomparować" ?
    Ewentualnie jak by ktoś był bardzo miły to zrobiłbym jeszcze kilka zrzutów NANDu i wysłał spakowane aby mi to ktoś zcomparował.

    Z góry dzięki wielkie za odpowiedzi :)
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. opeael2

    opeael2 Pomocnik Pomocnik XBOX MANIAK Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    6154
    Polubienia:
    390
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Nidzica
    Jrunner

    Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka
     
  4. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    Niestety, komp zatruty jakimś gó*nem i nie pójdzie bo korzysta z .net frameworka.. :/
    Spróbuje u dziewczyny uruchomić na lapku.
    PS. Nie mam żadnej proby do odczytywania nandu, użyłem lpt, czy to jakaś różnica ?
     
  5. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Total commander, utwórz sumy kontrolne. Jeżeli są takie same to nandy są ok. Jeżeli różnią się - rób do skutku aż będą takie same (nie włączaj konsoli w między czasie, bo wtedy różnice zawsze będziesz miał.
     
  6. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    Próbowałem coś Totalem zrobić ale nie bardzo wiedziałem, proszę kolego jeśli możesz napisz mi krok po kroku co zrobić.
    A Jrunnera uruchomiłem i czekam aż zrobi jeszcze jeden zrzut i porównam.. nie wiem jak.. ale jakoś to zrobie. widzę load source i load extra, tam trzeba podać jeden i drugi nand i wtedy nand compare tak ?
     
  7. Sowa

    Sowa Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 24, 2010
    Posty:
    439
    Polubienia:
    83
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Tarnów
    Jrunner automatycznie porównuje zrzuty po wykonaniu dumpów, będziesz widział napis "nands are that same" lub "nands are different".

    Co do commandera to zaznaczasz 2 pliki (które są w jendym folderze) plik->utwórz pliki sum kontrolnych->ok.

    Po tym wszystkim utworzy Ci plik sfv który otwierasz w notatniku i zobaczysz coś takiego:

    Tutaj jak widać sumy ( 53E709B8 oraz 40FF23F8) są różne - jeżeli tak jest u Ciebie to nandy są złe.
     
  8. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    ok, wielkie dzięki za pomoc. Dziś już nie zrobię tego ale jutro będe próbował aż do skutku :) Jak wyjdzie że ok to dam znać bo mam jeszcze jedno pytanie

    Edit:
    noo.. taa... działa.. -.- według total commanera żaden z 10-ciu zrzutów nandu nie jest sparowany gdzie by byly takie same wartości..

    edit2:

    zabieram się do lutowania nowych kabli, czy to możliwe że takie odczyty są przez złe rezystory przy połączeniach J2D2 z J1D2?
     
  9. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    up
    od dwóch dni nie mogę zrzucić nandu...
    po jakimś czasie wyskakuje cant read block..
    zmieniłem kable, przelutowałem połączenie i dałem diody jak należy, czy dać diodę na pin 11 ?
     
  10. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Ale tak się dzieje z pojedynczymi blokami?
     
  11. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    w sensie że zczytuje wyskoczy cant read na jednym bloku i czyta dalej ? nie, tak się nie dzieje, doleci do któregoś bloku przeważnie ponad 200 lub równe 200 i wali już do końca że cant read ale czyta dalej i "czuje" xboxa, bo kiedy odepnę lpt kiedy jeszcze idzie cant read to zmienia błąd z 200 na błąd FFF
     
  12. orso

    orso Super Moderator Członek Załogi Super Moderator Pomocnik PSforum.pl

    Dołączył:
    Lipiec 26, 2009
    Posty:
    2717
    Polubienia:
    786
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Płeć:
    Mężczyzna
    Daj fotki bo widać coś z kablami albo lutami jak na fff przechodzi, jeśli BB jest ciągle w jednym miejscu to spoko Jrunner czy inne remapuje ten blok.
     
  13. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    10 minutek, niech skończy robić dump.. przeszło już 300bloków...

    @edit

    Robiłem według tego artykułu najpierw:
    HTML:
    http://www.instructables.com/id/How-to-JTAG-your-Xbox-360-and-run-homebrew
    A potem przelutowałem kable według tego:
    HTML:
    http://www.se7ensins.com/forums/threads/how-to-do-the-jtag-hack-dump-nand-xell.108432/?jdfwkey=1dwxw
    Fotki:
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]

    przepraszam że tak długo ale udało mi się zrobić kolejny dump..

    edit2

    porównanie 3 dumpów.. zgadza się tylko 6 na końcu i w obu BE.. co jest nie tak.. ?

    UP
    zamówiłem wtyczkę LPT.. sprawdzę czy to coś da, te wtyczki co są na foto są z jakiegoś starego wzmacniacza, poprzepinałem sobie piny na nich i normalnie pasuje w to złącze.. ale może coś nie przewodzi jak trzeba.. cóż trzeba czekać..

    Do moderacji: Proszę o nie zamykanie tematu gdyż muszę czekać prawie tydzień na przesyłkę i będę kontynuował wątek
     
  14. switelolo124

    switelolo124 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 7, 2010
    Posty:
    56
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Łagów
    UP ODŚWIEŻAM!

    przyszła wtyczka lpt, kabelki polutowanie od nowa wszystkie, i pierwszy dump nie udany ale myśle dla tego że wygaszacz się włączył i odłączyło dyski (nowa win 7 i nie poustawiałem jeszcze) teraz robię drugi dump i zobaczę jak to będzie po kilku zrzutach

    EDIT

    Lipa.. dochodzi teraz do równo 200 bloku i dalej już nie odczytuje...
    co na to zaradzić?
     
Wczytywanie...
Podobne tematy
  1. -=SETH=-
    Odpowiedzi:
    93
    Wyświetleń:
    45291
  2. mazaki1
    Odpowiedzi:
    4
    Wyświetleń:
    55
  3. mazaki1
    Odpowiedzi:
    0
    Wyświetleń:
    57
  4. iraslbn
    Odpowiedzi:
    0
    Wyświetleń:
    52
  5. zrebak82
    Odpowiedzi:
    7
    Wyświetleń:
    96

Poleć forum