1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

Zwarcie w zasilaczu

Temat na forum 'Sprzęt' rozpoczęty przez Bug, Marzec 16, 2009.

  1. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    Dzisiaj około po południu grałem na xbxie i było wszystko fajnie. Przed sekundą około 19 30 ( po przerwie 3 godzin okolo) podłączyłem zasilacz a tu srrru ! W momencie podłączania kabla z gniazdka do zasilacza usłyszałem bzzzzyczenie, więc bez czekania na swąd odłączyłem natychmiast kabel. Początkowo myślałem że to kwestia transformatora ( mam konsolę ze stanów), ale to nie z niego dochodził swąd a z zasilacza od xboxa. Podłączać jeszcze raz ? trochę mam stracha a jedyny elektryk w rodzinie wyjechał do Holandii i w sumie nie wiem co się dzieje ... Pomoże ktoś ?
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Mr_Bartek

    Mr_Bartek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 22, 2008
    Posty:
    48
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Czarnolas k. Nysy
    Podłącz przez listwę zasilającą to powinno pomóc a jak nie to kłania się nowy wydatek.
     
  4. xpudlo360

    xpudlo360 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 7, 2009
    Posty:
    94
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    TORUŃ
    Jak masz konsole z USA to tam jest 110 wolt ,w polsce 220-240
     
  5. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    @UP

    Wiem, że tak jest , dlatego mam transformator ;p

    @UP2 Czyli przez listwę nie bezpośrednio z gniazdka ?

    EDIT;//

    Podłączyłem jeszcze raz. trzeszczenie ( brzęczenie ) dochodzi z transformatora, a swąd spalenizny z zasilacza. Co jest prawdziwym problemem ?
     
  6. Qunik93

    Qunik93 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 4, 2008
    Posty:
    352
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Górny Śląsk
    Każdy transformator brzęczy.
    Zasiłka świeci się na czerwono?
     
  7. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    Wiem, że brzęczy, ale to było bardzo głośne, ok. 10-15 razy głośniejsze niż dotychczas. Ponadto po odłączeniu zasilacz nadal śmierdzi, a transformator przez pół minuty złowieszczo trzeszczy... Lampka świeci się na czerwono.
     
  8. zbakanytkacz

    zbakanytkacz Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 19, 2009
    Posty:
    33
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Grudziądz
    skoro śmierdzi to na 100% jest spalony, a skoro zasilacz z transformatorem działają nie poprawnie to wywołana awaria dotknęła obu urządzeń.
     
  9. ChiPS_986

    ChiPS_986 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 2, 2008
    Posty:
    26
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    to niestety kłania się nowy wydatek .... :/ jak świeci na czerwono znaczy jednoznacznie, że zasilacz padł... :/
     
  10. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    no cóż.. tym razem będzie to sam zasilacz przynajmniej... polecacie kogoś kto sprzedaje/ sklepy koło łodzi/ sami sprzedajecie takie zasilacze ? widziałem 2 aukcje na allegro z prawie dwukrotną różnica w cenie , jaka powinna być właściwa cena ?
     
  11. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Na ile Wat, Amper jest ten transformator?
     
  12. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    Autotransformator Toroidalny, 200W 230V 2A ( z tego co widzę )
     
  13. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Hmm konsola pobiera "troche" wiecej niz 2A wiec moze to zabilo transformator, a on zasilacz?
     
  14. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    Ale ja chyba od 9 misiecy go już używałem do tych celów !
     
  15. szkodnik

    szkodnik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    pytanie czy transformator był zabezpieczony przed skokiem napiecia w sieci bo i takie moze sie cos zdarzyc (do ochrony słuzy listwa przepieciowa) jezeli takie cos wystapilo to prawdopodobnie to uszkodziło transformator a co za soba poszło uwaliło zasilacz. nawet nie naprawiaj tego zasilacza bo to nie opłacalne i ryzykowne i przy zakupie pamietaj zeby sprawdzic jaki to zasilacz zeby pasowało wtyk do konsoli oraz napiecia na zasilaczu.
     
  16. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    transformator ma wbudowany bezpiecznik ( który już raz wymieniałem )
     
  17. Grinch

    Grinch Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 27, 2008
    Posty:
    448
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    a jak myslisz czemu bezpiecznik za pierwszym razem padl? I druga sprawa, jaki zostal zamontowany?
     
  18. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    za pierwszym razem padł z powodu obluzowania przewodów, wymieniłem na dołączony w zestawie, teraz bezpiecznik jest cały

    Edit:
    rozebrałem transformator i dobrze mu się przyjrzałem, wszystko wygląda w porządku. nie odstają żadne kable i z tego co widze to nic sie nie zmieniło od ostatniego razu jak patrzyłem
     
  19. szkodnik

    szkodnik Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2008
    Posty:
    18
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    1
    ze jest bezpiecznik to nie znaczy ze jak bedzie skok to go spali u mnie w domu było tak ze najpierw wybijało głowny bezpiecznik poza domem poczym dopiero domowy (milisekundy a jednak) wez sobie zwykły voltomierz i zmierz ten transformator jakie podaje napiecie oraz amperarz i wtedy bedziesz wiedział o co chodzi
     
  20. Bug

    Bug Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 5, 2008
    Posty:
    118
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    16
    Miasto:
    Łódź
    z tego co w srodku widze to wyjścia w transformatorze się złączyły... o_O
     
Wczytywanie...

Poleć forum