1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

zwarcie we wtyczce od napędu

Temat na forum 'Dla świeżaków' rozpoczęty przez Filo301, Marzec 31, 2012.

  1. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Witam.
    Przez własną głupotę zrobiło się zwarcie we wtyczce od napędu, a dokładniej 5v poszło na http://i3.photobucket.com/albums/y64/faranheit/No_DVDROM_bridge.jpg tą zworkę.
    teraz mam Rrod'a i grzeje się nand (mogę odczytać i zapisać),ana i tranzystor pod nand'em
    Da się go jeszcze odratować?
    Z góry dzięki
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. -=DEXTER=-

    -=DEXTER=- Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 8, 2008
    Posty:
    7158
    Polubienia:
    552
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Kalisz, Poland
    Raczej nie, sam tak uwalilem kiedyś slima. Musiałbys najpierw wymienić tranzystor a potem szukać dalej. Jednak uważam że koszty przewyższa koszt konsoli.

    Wysłane z mojego LG-P920 za pomocą Tapatalk
     
  4. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    a po zmianie tranzystora: ana i nand nie powinny się grzać? nie ma napięcia 3.3v w gnieździe kart, a chyba ono też zasila nand i ana?
    A po wymianie tranzystora ,mostka, ana i nandu powinna chodzić?
    Ps.mam wrażenie że tranzystor jest padnięty i daje za duże napięcia na ane i nand
     
  5. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    nie napisałeś jaki kod błedu. wymień tranzystor i sprawdz napięcia, później pewnie mostek do wymiany. NAND jeszcze nie widziałem uszkodzny, a skoro możesz go odczytac to jest ok
     
  6. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    kod 0021, nie działa po flash'u xella ani orginalnego nandu
    nand odczytałem do 20 bloku i wgrałem xella
    @EDIT:
    Po odlutowaniu i przylutowaniu 2-ch nóżek tranzystora grzanie nandu i tranzystora ustało, lecz ana dalej się grzeje
    Ps. cpu i gpu też ale chyba tak jak normalnie
     
  7. boby2pc

    boby2pc Pomocnik Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 18, 2009
    Posty:
    1469
    Polubienia:
    120
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Warszawa
    skoro 0021 to podstawowe zasilanie działa dobrze, ale jak sie grzeje to może być gdzieś zwarcie na liniach sygnałowych. 0021 wskazuje że coś jest z bootwaniem GPU, ale być może HANA jest spalony i daje zwarcie.
     
  8. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Wiem że to nie było zbyt mądre, ale zrobiłem zwarcie jeszcze raz i wyskoczył 0002 i po jeszcze 1 zwarciu jest 0020 i nie zmienia się.
    Chyba będę musiał wymienić mostek i ane.
    Ps. dlatego podejrzewam mostek bo linia sygnałowa z napędu idzie właśnie do niego
     
  9. RuNNerka

    RuNNerka Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2012
    Posty:
    558
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    Masz z prockiem cos.

    Wysłane z mojej XPERII Neo V za pomocą Tapatalk.
     
  10. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wymiana mostka i any powinno rozwiązać sprawę? czy jest możliwość uszkodzonego gpu/cpu?
    @RuNNerka: co z prockiem?
     
  11. RuNNerka

    RuNNerka Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2012
    Posty:
    558
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    0020 zimne luty pod cpu.

    Wysłane z mojej XPERII Neo V za pomocą Tapatalk.
     
  12. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
  13. RuNNerka

    RuNNerka Banned Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 5, 2012
    Posty:
    558
    Polubienia:
    30
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Miasto:
    Kraków
    A dlaczego wg ciebie nie? Zwarcie moglo uszkodzic cpu.

    Wysłane z mojej XPERII Neo V za pomocą Tapatalk.
     
  14. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    uszkodzenie cpu raczej nie, gpu możliwe ale na 100% nie przez zimne luty
     
  15. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jeśli miałeś na początku kod 0021 to najprawdopodobniej należało wymienić XSB. Co do kodu 0020 to w zdecydowanej większości GPU do wymiany. Reballing mało kiedy pomagał. Dociśnij podczas startu GPU. Jeśli 0020 wyskoczy od razu po włączeniu, tak powiedzmy do 2 sekund to do wymiany grafika.
     
  16. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    kod zawsze ten sam a xbox przed zwarciem działał zawsze i nie było oznak Rroda
    @EDIT: teraz mam kod 0023 i coś mostek zaśmierdział i cpu i gpu się nie grzeją
     
  17. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Za napięcia w głównej mierze odpowiedzialny jest XSB. Jeśli zaśmierdział to ewidentnie do wymiany.
     
  18. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    a mam jeszcze 1 dylemat czy oddać go do gościa od którego mam nand i cpukey żeby przelutował nand i ane czy kpić hotaira za 300zł, ale chyba sam nie wymienie mostka hotairem a ten koleś ma fajny sprzęcik tylko wiedzy mu troszkę brak... ale myślę że jest w stanie wymienić mostek
     
  19. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Samym HotAirem mostka nie wymienisz, wiem z autopsji:) Koniecznie podgrzewacz do kompletu. I uważaj na drobnicę wokół układu;) Polecałbym jednak udać się do kogoś kto dysponuje stacją na podczerwień.
     
  20. Filo301

    Filo301 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 17, 2011
    Posty:
    99
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    właśnie ten koleś dał za nią 12k pln
     
  21. majster323

    majster323 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 5, 2011
    Posty:
    157
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    To jest normalna cena za stację z osprzętem. Są droższe i to duuużo droższe :) Sam dysponuję jedynie samoróbką, która też nie była tania i na dodatek ciągle jest w budowie... Porównując jednak IR do Hot Air to uwierz nie ma co porównywać:) Daj znać o efektach!
     
Wczytywanie...

Poleć forum