Generalnie lepiej w ogóle instalować (jak ktoś nie ma dysku to teraz są tanie albo pena i jedynie Batelffield 3-4 oraz Dragon age inkwizycja wymaga oficjalnie na oficjalnej konsoli instalacji na dysku - nie uznaje penów) ale takich gier jest może z 5 nie pamiętam wszystkich tytułów - ale wiadomo przerobiona może cuda

,wracając do tematu lepsza instalacja niż czytanie płytki A: Napęd dłużej potrzyma B: Granie wielokrotne nie wiem setki godzin zrobi na płycie prędzej czy później sporo rys - nawet jak się dobrze z płytami obchodzisz.
Co do GTA V miałem swego czasu 2 na HDD ,potem 1 na HDD a 2 Play na Penie USB2.0 a teraz z braku miejsca na 20GB HDD (DA inkwizycja zainstalowana) Przeniosłem na 2x 16GB peny USB2.0 GTA V na 1 jest 1 płyta a na 2 płyta play i gra działa cudnie - choć wcześniej działała idealnie .
Ogólnie wiekszość gier instaluje na penie - chyba że nie moge albo chwilowo zajęte a nie mam innego pod ręką . Tekstur efektu nie widzę różnicy nawet jak na HDD było wszystko 100% idealnie - jedynie płyty play czy całość na penie daja o 30% przyrost wczytywanie gier ale wiadomo peny są szybsze od HDD - obecnych czy to w konsolach czy w PC (Oczywiście poza SSD po to wielkie peny można powiedzieć z szybszym transferem niż najdroższy i najlepszy pendrwe)