Dysk BEVS w pudle

Ukano

Użytkownik
Użytkownik
Witam.

Wiec przyjechal wreszcie dysk WD 1600BEVS.

Mam HDDSS.BIN od 120 GB. Biore sie za flashowanie.

Mam w zwiazku z tym pytanie, jak przegrac dane z 20, czy mam wszystkie partycje przegrywac, czy wystarczy tylko 3 - codzi o profile graczy, i ta gierke Hex (czy jakos tam), bo zona mi dziure w brzuchu wywierci jak jej zginie.

Jak mi sie uda wszystko to napisze tutorial

Edit:

I Kibel.
Jesli chcecie dysk 120 GB malym kosztem nie kupujcie dysku RST. Poki co program do flashowania dyskow BEVS nie obsluguje tych serii

Edit:

Otuz mam chyba rozwiazanie - poprobuje i dam znac.

Edit:

Nie wiem, czy ktos sledzi ten watek, ale dla zainteresowanych - hddhackr, nawet w wersji najnowszej nie obsluguje chipsetu nvidia, ktory posiadam.
Zamowilem kontroler via, na ktorym ponoc mozna zrobic flash hdd.
Podziele sie tutkiem jak mi sie uda

P

Piri001

Guest
Odp: Dysk BEVS w pudle

mnie interesi ten temat wiec pisz

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Ukano używaj przycisku modyfikuj i połącz te 4 posty w całość, no i oczywiście czekamy na wyniki prób :)

Ukano

Użytkownik
Użytkownik

Nie zapomnialem o tutku - jeszcze chwileczka - napisze jak tylko zgromadze wszystkie rzeczy potrzebne do modowania.

P

Piri001

Guest

Ale sie udalo??

Ukano

Użytkownik
Użytkownik

Tutorial podłączenia dysku WD BEVS do pudelka:

Co nam będzie potrzebne:

Hardware:
-Dysk x360
-Śrubokręty do rozkręcenia obudowy dysku x360
-Kontroler sata na chipsecie VIA
-Dysk WD z serii BEVS (koniecznie)
-Pendrive moz byc jak najmniejszy, bo trzeba go w fat sformatowac.

Software:
-Hddhackr: http://rapidshare.com/files/84226038/hddhackr091.rar
-HDDSS od dysku oryginalnego (20 lub 120 GB) do pobrania tutaj: http://rapidshare.com/files/84090034/HDDSS.rar
-Xplorer360: http://rapidshare.com/files/84224387/Xplorer360.beta6.rar
-Program do formatowania PenDrive (np: HP USB Disk Storage Format Tool): http://rapidshare.com/files/84223702/SP27608.exe
-Pliki systemowe MS DOS: http://rapidshare.com/files/84224056/bootdisk.zip
(sorry za wielkości, ale wam to pewnie nie wadzi, a ja zbieram na premium)

Opis:

Przede wszystkim jeśli chcemy po zmianie dysku odzyskać dane (profile, save itak dalej) musimy po rozkręceniu dysku podpiąć go do PC i za pomocą Xplorer360 zrobić backup z poszczególnych partycji.
Robimy bootowalnego PenDrive za pomocą programu HP zamieszczonego w odnośnikach zaznaczając opcje jak na screenie poniżej (oczywiście pliki MS-DOS zamieszczone w odnośniku wskazujemy według lokalizacji na waszych PC) :

Wrzucamy na niego HddHackr oraz odpowiedni, w zależności od posiadanego dysku hddss.bin.
Odłączamy wszystkie dyski od PC i podłączamy tylko ten co chcemy modować.
Bootujemy z flasha i wpisujemy hddhackr -f, potwierdzamy.
Gdy program zapyta sie czy zrobic UNDO.bin dajemy yes.
Po chwili prosi o reboot.
Włączamy PC i znowu wpisujemy hddhackr -f
Dostaniemy komunikat, że dysk jest zgodny z x360.
Wystarczy sformatować na x360 i już.
Podłączamy go z powrotem do PC i za pomocą xplorer360 przywracamy dane.
Proste!!!

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Wielkie dzięki na pewno się przyda :) jak to skończysz to stwórz nowy, czysty temat w Poradnikach o tym jak podłączyć dysk, a ja go przykleję.

wolfikx

Użytkownik
Użytkownik
A mnie ten temat interesuje bo właśnie walczę z dyskiem.

Zakupiłem obudowę z allegro + dysk WD 120 BEVS Scorpio.

Zrobiłem flash, poszło ok - pokazał mi, że dysk powinien działać w konsoli.
Wkładam do obudowy, podpinam i lipa.

Konsola nie widzi dysku.

Co może być problemem dysk, obudowa a może mam za starą konsolę - 2005 - i nie obsługuje dysków 120 GB ??

Acer4ever

Użytkownik
Użytkownik
A nie orientuje się ktoś czy pod x'em ruszyłby dysk bevsa 250GB? Czy tylko 120 da sie odpowiednio sformatowac?

Już doczytałem :D Czyli wychodzi na to że z 250 da sie jedynie zrobić 120.

radlo

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
dysk przez usb

Witam,

Właśnie przymierzam się do wymiany dysku na 120 GB BEVS tylko mam jedno pytanie. Wszędzie piszecie o podłączeniu dysku do kontrolera SATA. Ja niestety posiadam laptopa i zastanawiam się czy możliwe jest podłączenie dysku przez kieszeń podłączaną przez USB.

Jeżeli gdzieś już pojawił się taki problem to sorry ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie.

wolfikx

Użytkownik
Użytkownik
Witam,

Właśnie przymierzam się do wymiany dysku na 120 GB BEVS tylko mam jedno pytanie. Wszędzie piszecie o podłączeniu dysku do kontrolera SATA. Ja niestety posiadam laptopa i zastanawiam się czy możliwe jest podłączenie dysku przez kieszeń podłączaną przez USB.

Jeżeli gdzieś już pojawił się taki problem to sorry ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie.
Podłączyć może i się da ale pytanie czy będzie widoczny w systemie konsoli i czy o to ci chodzi.
Bo jeśli nawet byłby widziany w systemie to raczej tylko jako urządzenie przenośne np. tak samo faj FlashDrive.

Niestety jeśli chcesz używać ten dysk do awatarów, dem, gier itd. to po USB tego się nie da zrobić.

Draxo

Użytkownik
Użytkownik
Witam,

Przez usb nie da się przerobić

radlo

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
No i niestety przed przeczytaniem Waszych odpowiedzi wziąłem się za przeróbkę HDD przez kieszeń USB. Z dyskiem WD 120 nic nie zdążyłem zrobić bo cała moja operacja skończyła się na próbie backupu przez explorer360. Program wywalił jakiś błąd i teraz gdy podpinam oryginalny HDD 20 GB widnieje w konsoli jako niesformatowany.Xplorer360 przez podłączony przez USB pokazuje tylko 2 partycje, wcześniej były 3. Macie jakiś pomysł? jest jakaś szansa na odzyskanie chociaż savów z GTA ??:)

Venomqq

Świeżak
Świeżak
A nie orientuje się ktoś czy pod x'em ruszyłby dysk bevsa 250GB? Czy tylko 120 da sie odpowiednio sformatowac?

Ja Zrobilem sobie dysk 250 GB WD 2500BEVT :D

magiks33pl

Użytkownik
Użytkownik

Ja Zrobilem sobie dysk 250 GB WD 2500BEVT :D
Pewnie ze ruszy

Do góry Bottom