Dysk twardy i zworki na nim (jumpers) E68

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak
witam.
czy ktos orientuje sie czy dysk twardy od x360 powinien miec zwarte jakies zworki? tj. master slave albo cable select? chodzi konkretnie o model samsung HM020GI.

A rozchodzi sie o to ze kupilem x360 na ebay'u, wersja premium z uszkodzonym dyskiem (bylo to uwzglednione w opisie aukcji). Jak go podlaczylem w domu otrzymalem error code E68 i zwiecha, bez dysku wszystko OK. Rozkrecilem plastikowa obudowe (plomba byla na miejscu, sruby jakby nieruszane) dysk nie mial na sobie zadnej zworki. Podlaczylem raz jeszcze, wyraznie bylo slychac ze dysk sie rozpedza, glowice startuja, nagle sie zatrzymuje i E68. Zaczalem zabawe ze zworkami, dwa pierwsze piny od lewej - E68, dwa srodkowe - to samo, dwa z prawej i co? I dysk ruszyl, xbox sie uruchomil, 13GB wolnego miejsca na dysku, czyjes sejwy i jakies mp3 :p Pytanie brzmi: czy ktos sprytnie wyciagnal zworke z mojego dysku i zapomnial jej spowrotem wlozyc, czyyy jakims dziwnym sposobem dysk uszkodzil sie tak, ze pracuje poprawnie tylko w jednym trybie narzucanym przez zworke. Bo jezeli jest tak jak w drugiej teorii to ta mala zworka moze byla by rozwiazaniem dla innych z code E68 wywolanym "uszkodzonym" dyskiem?

P

przeo_91

Guest
Odp: Dysk twardy i zworki na nim (jumpers) E68

dziwne... hmmm czyż byś odnalazł nowy sposób na błąd E68 :eek: ;D

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

okej, wlasnie sie dowiedzialem z innego zagranicznego forum ze dyski sata nie maja czegos takiego jak zworka master/slave/cable select... :eek: wiec co ja zwarlem? i czemu dziala? hehe :D

cux

Użytkownik
Użytkownik

Spoko, podziala i przestanie.

Erno

V.I.P
V.I.P
Użytkownik

cux napisał:
Spoko, podziala i przestanie.
Skąd taka pewność ? Masz jakieś doświadczenie czy to post typu "a tak sobiee napisze"

cux

Użytkownik
Użytkownik

Tak, mam, nie wlasne,ale "kolezenskie".
Aczkolwiek wiadomo,ze byc tak nie musi, to samo z RRoD'em: byl->nie ma-> znowu sie pojawil.

monias

Użytkownik
Użytkownik

Mi się wydaje że zworki a rod to inna sprawa:)

Dobrze ze działa... a może tamta zworka spadła albo coś? Trzeba by rozkręcić nowy dysk

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

dlatego pisze, moze ktos mial podobny przypadek, albo ma dysk ktory daje E68 i chcial by sprobowac zrobic to samo, albo chociaz zerknac w niego czy ma jakas zworke...

P

przeo_91

Guest

Wrzuć fotki, pokaż co zwarłeś... to by się poradnik napisało :D

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

no przeciez jest fotka na poczatku postu, moze malo wyrazna ale pokazuje co i jak. wystarczy zewrzec dwa pierwsze piny od strony zlaczki sata (przy wylaczonej konsoli oczywiscie) i odpalic konsole. piny zwieramy oczywiscie na stale, kawalkiem metalu czy tez odpowiednia zworka.

P

przeo_91

Guest

Właśnie chciał bym o ile byś miał czymś zrobić fotkę w lepszej jakości :)

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Mnie się wydaje że to co tam zwarłeś to nie na zworkę tylko jakiekolwiek wejście. Po prostu za którymś razem ci zaskoczył i już. Gdy ja rozkręcałem swojego żadnej zworki nie było więc raczej wątpię, a jak już napisałeś dyski sata nie posiadają żadnych zworek. To był raczej czysty przypadek.

P

przeo_91

Guest

Czytałem przed chwilą bo mnie to po prostu zamurowało co tu przeczytałem, i na jakiejś stronce pisało że czasami wywala błąd E68 ponieważ styki w dysku śniedzieją i nie łączą się. Czyli mówiąc krótko wyczyściłeś styki i działa :D

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

ale sek w tym ze on dziala tylko ze zwartymi pinami, bez zworki znowu wywala e68.. i co teraz? :p

P

przeo_91

Guest

No to jest naprawdę dziwna sprawa... hmm.

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

dowiedzialem sie jeszcze, ze dyski sata maja cos takiego jak ogranicznik predkosci transferu sata 3000/1500 i to sie wlasnie zworka robi, moze ma to cos wspolnego z tym?
tak sobie cos wymyslilem i sie tym podziele, bo jak wiadomo xbox podczas pracy strasznie sie telepie (czyt. trzesie) a wstrzasy nie sa dobre dla dysku, pojawiaja sie luzy na "lozyskach", tarcze nierowno sie kreca, glowice blokuja itp, moze po dluzszej eksploatacji dzieje sie cos niedobrego z dyskiem od x'a i jest w stanie pracowac on tylko w predkosci 1500? moze przy wiekszej predkosci glowica nie wychyla sie odpowiednio i nie jest w stanie poprawnie pracowac? moze to bez sensu co pisze bo nie mam az tak duzej wiedzy na temat twardych dyskow ale taka myslm mi przemknela i sie nia dziele. dokladniejsze fotki sprobuje zrobic jutro.

szak18

Świeżak
Świeżak

Moim zdaniem chodzi bardziej o to "Przeważnie dyski z SATA 2 mają montowaną zworkę która w celu zapewnienia kompatybilności, ogranicza dysk do prędkości standardowego SATA. Aby zdjąć to ograniczenie wystarczy wyjąć zworkę." Źródło wikipedia. Oczywiście mogę się mylić :)

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

mialem wczoraj zrobic dokladniejsze fotki i je tu wrzucic ale kompletnie nie mialem czasu :/ jutro nakrece film i sprobuje wrzucic na youtube zeby wszystko bylo jasne. Dysk ze zworka ciagle chodzi i nie ma z nim najmniejszych problemow... :eek:

P

przeo_91

Guest

No to mamy taki nowy trick po którym konsola nie wywala E68 :D Ale kolego miałeś farta niesamowitego .

gregor_dnb

Świeżak
Świeżak

no i mamy video :)

http://www.youtube.com/watch?v=ZRHcCZZOxrA

nie mialem poprawnej zworki wiec uzylem kawalka folii aluminiowej zeby zewrzec piny.
zobaczcie sami jak to dziala.
teraz tylko potrzebni ludzie z podobnym problemem do testow :p

Do góry Bottom