A ja jednak poprosze o pomoc...
Mam plyte AsRock z chipsetem s-ata VIA, w biosie melduje sie jako VIA 8237 (czy to odpowiedni model?), mam zainstalowane sterowniki do VIA w Windowsie XP. Podlaczylem naped (Hitachi v.47) kablem s-ata, zasilanie wzialem z xboxa, naped nie zostal wykryty ani przez bios, ani przez WinXP, czyli chyba dobrze. Nastepnie wlaczylem JungleFlasher (0.1.73) i teraz zaczyna sie trudnosc... JF wykrywa jakis naped samoczynnie, ale jak nacisne przycisk z trzeba kropeczkami obok listy wyboru portu, to wykrywa inne napedy. To znaczy o innych oznaczeniach. Ponizej przyklady:
1. PLDS / DG-16D2S / 2 / PLDS DG-16D2S
2. PLDS / DG-16D2S / 7485 / PLDS DG-16D2S
3. PLDS / DG-16D2S / 7485 / A1D6 DG-16D2S
4. PLDS / DG-16D2S / 7485 / OCAAA1D608CG82651000
5. brak wykrycia
Dla pewnosci odlaczylem zwykly naped DVD od komputera i zostawilem tylko ten z xboxa. Przy kazdym odpaleniu JF wykrywa inny naped (oznaczenia) - sa tylko cztery podane wyzej rodzaje.
W zwiazku z tym nie wiem, co mam wskazac jako moj naped.
Moze jakas podpowiedz?
Probowalem kilka razy wprowadzic w mode-B i chyba sie udalo, wysuwalem tacke przyciskami i dzialalo, w managerze urzadzen byla albo dluga nazwa PLDS *[costam costam]* albo tylko samo PLSD. Ale kiedy dalem przywroc oryginalny firmware, JF wyplul po chwili blad "ram upload - execute failed" abo jeszcze jeden troche inny, ale teraz nie pamietam dokladnego bledu.
Mam naped z juz wgranym iXtreme 1.4 (taki juz kupilem) stad przywracanie stockowego.
Kolejna sprawa, to ze nawet jak na liscie napedow po prawej stronie okna, nad przyciskiem Refresh jest jakis naped (co nieczesto sie zdarza), to w logu na dole okna nigdy nie ma, ze odnaleziono Hitachi.
Czy pliki w folderze JF\firmware powinny sie jakos specjalnie nazywac?
W tej chwili mam orig47.bin oraz ix151-47.bin wziete wprost z paczki iXtreme 1.51.
Bardzo prosze o jakies wskazowki.