Xbox One Gry dla X360 vs gry na XONE?

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Witam,
Wybaczcie lamerskie pytanie, ale konsolę (XONE S) mam niecały miesiąc a prostej odpowiedzi nie znalazłem. Chodzi o starsze gry, oryginalnie wydane na X360, które z czasem dorobiły się etykietki XONE. Czy kupując na nośniku FIZYCZNYM grę oznaczoną X360 tracę coś w stosunku do gry opisanej X360/XONE albo tylko XONE?
Przykładem np. Rayman Legends którego kupiłem dla dziecka i szukałem wersji XONE. Teraz będę chciał znaleźć Red Dead Redemption (pierwszą część oczywiście) i nie wiem czy mam koniecznie szukać wersji "lepszej" czy nie będzie żadnej różnicy jeżeli kupię X360 bo po instalacji i tak się zaktualizuje jeżeli będzie miała co.

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Witam,
Wybaczcie lamerskie pytanie, ale konsolę (XONE S) mam niecały miesiąc a prostej odpowiedzi nie znalazłem. Chodzi o starsze gry, oryginalnie wydane na X360, które z czasem dorobiły się etykietki XONE. Czy kupując na nośniku FIZYCZNYM grę oznaczoną X360 tracę coś w stosunku do gry opisanej X360/XONE albo tylko XONE?
Przykładem np. Rayman Legends którego kupiłem dla dziecka i szukałem wersji XONE. Teraz będę chciał znaleźć Red Dead Redemption (pierwszą część oczywiście) i nie wiem czy mam koniecznie szukać wersji "lepszej" czy nie będzie żadnej różnicy jeżeli kupię X360 bo po instalacji i tak się zaktualizuje jeżeli będzie miała co.
Możesz kupować śmiało wersje z x360. W przypadku Ski i tak nie będzie się miało co pobierać, bo łatki do 4k są dla Xboxa One X do starszych gier. Ja Raymany posiadam z wersji x360, co prawda cyfrę, ale na XO sobie je normalnie ogrywam, a jak zobaczysz porównanie na yt obu wersji to nawet nie zobaczysz różnicy w przypadku tej gry :). RDR normalnie też kupuj, ważne żeby dana gra była we wstecznej na XO i tyle :)

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Wielkie dzięki za odpowiedź. :) Nie byłem tego pewny a gry na X360 są dużo tańsze niż te oznaczone XONE. Jeżeli to to samo to nie będę się więcej zastanawiał. :)

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Wielkie dzięki za odpowiedź. :) Nie byłem tego pewny a gry na X360 są dużo tańsze niż te oznaczone XONE. Jeżeli to to samo to nie będę się więcej zastanawiał. :)
Tutaj masz pełną listę gier, które działają we wstecznej na XO: https://majornelson.com/blog/xbox-one-backward-compatibility/

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Tę listę znam. Nie byłem tylko pewny jak zachowają się gry na płytach z etykietką XBOX360. Obawiałem się że będą gorsze od tych opisanych XONE, ale jeżeli są takie same to nie ma tematu. Jeszcze raz dzięki. :)

marcinek1992

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Tylko jeszcze zapytam. Te gry z tej listy są 100% kompatybilne tak? :)

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Z tej listy chyba tak, ale mimo wszystko trzeba uważać co się kupuje. Np. Skyrim ma oddzielne edycje dla X360 i XONE.

marcinek1992

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
No dobra ale jak gra znajduje się na tej liście to teoretycznie powinna być kompatybilna:
https://www.xbox.com/en-US/xbox-one/backward-compatibility/available-games

Widze że wstecznej kompatybilności nie mają gry z kinecta np. Just dance

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy kupując na płycie Assassin's Creed II w wersji ENG dla X360 po instalacji na XONE zaktualizuje się ona do PL? To gra z listy kompatybilności wstecznej ale nie wiem jak jest z językiem...

marcinek1992

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Właśnie też jestem ciekawy

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
No dobra ale jak gra znajduje się na tej liście to teoretycznie powinna być kompatybilna:
https://www.xbox.com/en-US/xbox-one/backward-compatibility/available-games

Widze że wstecznej kompatybilności nie mają gry z kinecta np. Just dance
Tak gry z tamtej listy działają na X360. To jest lista gier z X360. Co do gier na Kinecta to nigdy w nie nie zagrasz, bo one do wstecznej nie trafią, bo te dwa Kinecty to dwa różne sprzęty, inne technologie. Jedynie co to kilka tytułów MS przerobił i wypuścił jako wersje XO. Na więcej nie liczcie, bo MS już uśmiercił kinecta z XO na stałe. Nawet już zaprzestali produkcji.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy kupując na płycie Assassin's Creed II w wersji ENG dla X360 po instalacji na XONE zaktualizuje się ona do PL? To gra z listy kompatybilności wstecznej ale nie wiem jak jest z językiem...
Nie, nic Ci się nie zaktualizuje. Musisz mieć płytę z wersji PL. Sama to sprawdzałam ;)

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Dzięki, dobrze wiedzieć. Miałem nadzieję że jednak pobierze język dla mojego regionu.

Do góry Bottom