HDMI, jaki i za ile ?

bibru

V.I.P
V.I.P
Użytkownik
Kabel hdmi to hdmi i nie ma żadnej różnicy czy kosztuje on 7 zł (taki ja mam) czy 107zł.
Obraz jest przesyłany cyfrowo i czy to będzie 1 metr czy 101 metrów obraz będzie identyczny.
Niektórzy sprzedawcy maja napisane że hdmi ma pozłacane końcówki i ileś tam razy ekranowany "bullshit" i gówno prawda. Wciskają ciemnotę potencjalnemu nabywcy.
Pozłacanie i ekranowanie tyczy sie jedynie złączy ANALOGOWYCH.
PROSZĘ TO ZAPAMIĘTAć i nie dać się zrobić w pręta.
Pozdrawiam.

Majcher997

Użytkownik
Użytkownik
Odp: HDMI, jaki i za ile ?

Jest różnica. Mój kolega był na jakimś pokazie i pokazywany był kabel za ok 15 zł i taki za ok. 400zł i mówił że różnica jest kolosalna.

bibru

V.I.P
V.I.P
Użytkownik

Kolega kolegi.
Niema żadnej różnicy. Chyba ze były 2 różne telewizory. Jeden 1080p a drugi 720p to będzie różnica ale znowu nie kolosalna.

WReki

Użytkownik
Użytkownik

różnica napewno jest.... bo np. taki za 5zł ma krótszą żywotność i może wolniej przesyłać dane (a jak kabel będzie miał 101metrów to będziesz miał sporo opuźniony obraz) ja kiedyś miałem przedłużacz w domu za 5zł (jakaś chińczyzna) i podlączyłem do niego tylko telewizor ładowarke do fonu i lapke to po chwili mi sie zgrzał i sie stopiła ta guma z niego przy czym sam przestał działać... a kupiłem se przedłużacz/listwe do kompa za 130zł i od 4 lat nic sie z nią niestało.... z kablem HDMI będzie napewno podobnie...

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

http://www.alphard.pl/gfx/articles/AVkableHDMI.jpg

Tu jest wszystko. Z tego wynika że w dźwięku jest różnica lecz w wideo raczej mała i najlepiej kupować Markowe ale tanie kable niż jakieś buble...

bibru

V.I.P
V.I.P
Użytkownik

No i Wyjaśnione.
Obraz to może sobie porównać ktoś kto chyba supermenem jest. No tu jedynie jest kwestia dźwięku. Ale czy warto: 100zł czy 10zł ?, wybieram ten za 10 zł. A ktoś jak chce patrzeć na kabel a nie na tv to już jego sprawa.
Ps. zaczynając ten temat miałem na uwadze jedynie obraz no bo na co teraz zwraca się uwagę kupując nowy bajerandzki tv.

cux

Użytkownik
Użytkownik

A ja przy okazji zapytam, mam jakis kabel HDMI dosyc gruby, ma pozlacane koncowki, a telewizor to Samsung HD Ready 32', czy warto zamienic HDMI na Componenta od Microsoftu? Bedzie jakas roznica w wyswietlanym obrazie? Bo bede mial troche kaski i nei wiem co lepsze. Najlepiej jakby wypowiedzialy sie osoby, ktore mialy do czynienia z oba kablami.

bibru

V.I.P
V.I.P
Użytkownik

Nie bez przyczyny Microsoft zaczął wstawiać w konsolach wejście HDMI. Są różne zdania na ten temat. Osobiście widziałem kilka screenów z gier na jakieś stronie, chyba to była www.ign.com i wszystkie przemawiały za HDMI.
Wejdź sobie na strone www.hdtv.com.pl

polaris20

Użytkownik
Użytkownik

Na telewizorach HD Ready nie ma żadnej różnicy pomiędzy Componentem a HDMI wiem bo sam posiadam taki telewizorek i dałem się już nabrać nie potrzebnie dokupiłem kabelek HDMI. Różnica jest i to też nie wielka na Full HD. Za to zdecydowanie widać różnice w oglądaniu filmów!

terron696

Użytkownik
Użytkownik

ja mam tani kabel za 25 zł .Niby miedź beztlenowa każda żyłka ekranowana z osobna tralalala.Pożyczyłem kabel od kolegi za prawie 400 zł .Długość kabli mój 5m jego 1.8 m.Ten sam telewizor ta sama konsola przełączamy i tak jakby jak już wcześniej wspomniano audio troszkę jakby słabsze choć mnie to nie przeszkadza a video no nie wiem ślepy może jestem ale nic znaczącego nie ma .

Do góry Bottom