hdmi problem

androziom

Użytkownik
Użytkownik
witam serdecznie. Otóż gdy uruchamiam xboxa przez component wszystko śmiga, ale dzisiaj przerobiłem sobie go na lt 1.1 plus i chciałem do neta się podłączyć.Z racji tego że internet miałem w pokoju z kompem i mam kabel hdmi i przejściówkę hdmi ->dvi i chciałem go (xboxa) do monitora podłączyć(dvi mam w monitorze).Gdy go podłączyłem miałem czerwony obraz potem zresetowałem ixa i była czarny ekran.Pomyślałem że to kabel hdmi ale podłączyłem drugi i ten sam efekt.Robiłem wiele kombinacji z kablami i tv i monitorem i doszedłem do wniosku że na pewno tv jest ok i kable też są ok.Czyli wypada na xboxa.Ale przy połączeniu hdmi nie ma też dzwięku czyli to raczej nie gpu padło no bo chyba układ audio jest ten sam na hdmi i component.Ale gdy podłączam xboxa dp tv kablem hdmi (to monitora też) to xbox zachowuje się tak samo jakbym go włączył bez podłączenia kabla do obrazu (czyli na padzie jak mamy 4 diody i gdy się xbox uruchamia to przypisuje padowi numer i na padzie wyświetla się odpowiednia dioda ale w moim przypadku nie ma takiego czegoś.Czyli wychodzi na to że xbox nie wie że go do tv podłączyłem i tu moje pytanie czy nie można jakoś połączyć odpowiednich styków np igłami żeby xbox myślał że go podłączyłem do tv albo czegokolwiek innego żebym miał dźwięk i obraz z góry dzięki za odp.

androziom

Użytkownik
Użytkownik
Podejrzewam że to tylko jeden syk nie działa.Czy mógłby ktoś spróbować uruchomić ixa z stykiem jakim kolwiek i powiedzieć jaki efekt ponieważ poszukuje który styk nie działa

Schemat gniazda HDMI

Oznaczenia dotyczące gniazda
Pin Funkcja
1 TMDS Data2+
2 TMDS Data2 Shield
3 TMDS Data2–
4 TMDS Data1+
5 TMDS Data1 Shield
6 TMDS Data1–
7 TMDS Data0+
8 TMDS Data0 Shield
9 TMDS Data0–