iXtreme: roznica miedzy predkoscia odczytu x8 a x12?

cux

Użytkownik
Użytkownik
Witam,

mam flasha Xtreme 5 z kwalkiem, jednak za tydzien bede reflashwowal na iXtreme. Obecnie moja predkosc odczytu wynosi x8, jednak kiedy beda zmienial na iXtreme zastanawiam sie nad x12. Jaka generalnie jest roznica miedzy tymi dwoma predkosciami? Czy x12 slychac faktycznie duzo glosniej niz x8? Pytam, bo mimo gadki, ze przy x8 nic nie tnie w grach, to momentami jednak odczucam chwilowe "nierownosci". Nie chodzi mi tutaj o chrupiace klatki, tylko o takie niedociagniecia terenu w tle (kiedy przesuwam galką nie idzie to rowno, tylko tak jakby druga polowa "choryzontu" nie idzie na rowni z piersza) mam nadzieje, ze gracze wiedza oco chodzi. Szczegolnie widac to przy Assassin Creed's (przy innych grach albo wcale, albo mniej). Jakos na filmikach z netu przy gameplay'u na x'ie nic takiego sie nie "zarywa", wiec czy moze chodzic tu wlasnie o odczyt?

Pytam bo nie wiem czy jest sens flashowania na x12,
skoro tylko bedzie glosniej, a chodzic to bedzie tak samo.

P

przeo_91

Guest
Odp: iXtreme: roznica miedzy predkoscia odczytu x8 a x12?

Weź 8x lepiej dla napędu, a w hałasie jest różnica średnia/

Tak że ja ci polecam 8x.

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Nawet nie tyle średnia co ogromna, ja cały czas miałem 8x i zrobiłem reflash na 12x po prostu grać nie mogłem a napęd wydawał taki hałas jakby miał zaraz odlecieć w kosmos. Aktualnie mam 5x napędu nie słyszę i nadal nic mi nie tnie więc po zmianie na 12x myślę że i tak różnicy w odczycie nie zauważysz. Polecam 8x

kuva

Banned
Użytkownik

ja w następnym tygodniu będę zmieniał na maximus z tego powodu że będę chciał pograć sobie w gry ze zwykłego xbox a nie oszukujmy się na ixtreme jest ich mało i chyba sobie 12x wezmę żeby przetestować jak będzie się konsola zachowywać ;D

Bełek

Użytkownik
Użytkownik

Ja również polecam prędkość x8. Jak gram to napęd chodzi w miarę cicho i mogę bez problemu skupić się na graniu. Dwunastka jest nie do znienienia :p

cux

Użytkownik
Użytkownik

Czyli co, to momentalne zarywanie "widokow" to norma i nie ma nic wspolnego ze zmniejszeniem predkosci odczytu?! Ech.. nie wiem, moze ktos jeszcze sie wypowie?

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Zależy to głównie od nagrania. Jeśli grę nagrasz z prędkością 2.4x to nie zauważysz różnicy między odczytami 5x, 8x i 12x. Jeśli jednak nagrałeś 8x to przy odczycie 8x może haczyć, odczyt 12x da ci komfort a odczyty takie jak 5x i 2x zakończą grę napisem o użyciu szmatki. Dlatego zawsze powinno się nagrywać prędkością 2.4x na dobrej nagrywarce.

Herki

Użytkownik
Użytkownik

Jama obecnie 5x i z porównaniu z 8x jest o niebo lepsze...
Posiadam je juz nie cały miesiąc i ani razu gra mi sie nie przywiesiła
Na 5x jest taki cichutki wogole go nie slychac ciekawe co to by musialo byc na 2x

cux

Użytkownik
Użytkownik

Gry nagrywam predkoscia x1.5 (nie wiem jakim cudem,kiedys cos przestawilem i kazda plyte nagrywa ponad godzine). Poza tym nie napisalem, ze mi sie gry zacinaja czy klatkuja-nie, nic takiego nie ma miejsca, tylko chodzi mi o zarywanie obrazu przy "duzych widokach" np. w Assassin'ie. Coz, w takim azie nie ma sensu flashowac na x12, wiec zostane przy x8. :) Dzieki wielkie za odpowiedzi, mozna klozet.

zaku666

Użytkownik
Użytkownik

a ja kupuje gry i sa dosc glosne (nie mialem nigdy wczesniej X'a) na verbatimach 2,4 DL , chcialem spytac jak moge sprawdzic predkosc zapisu jaka zostala nagrana ?? :eek:

cux

Użytkownik
Użytkownik

Jesli na Verbatimach to gra nie mogla byc szybciej nagrana niz x4, poprostu plytka na to nie pozwala. A ja juz wiem, dlaczego gry nagrywaly mi sie predkoscia x1,5 (dziwne, nie?), mialem ustawione w menadzeze urzadzen tryb PIO zamiast DMA. Wrocilem do DMA i wypala mi sie x4 (x2,4 nie da rady, no ale zawsze moge powrocic do x1,5 :D).

lukiuki

Użytkownik
Użytkownik

Właśnie wrzuciłem flasha x5 i wszystko śmiga aż miło,napędu praktycznie nie słychać. Pozdro.

Jaczomb

Użytkownik
Użytkownik

ja mam napęd BenQ i nie wiem jaka mam prędkosc ustawiona ale filmiki miedzy lewelami lub misjami przycinaja mi sie w niektorych grach. Tak samo jest gry wloze taka sama gre oryginalna i rowniez przycina ale gra ogolnie dobrze chodzi. Tylko chce ostrzec bo moj kumpel ma hitachi i u niego jest to samo. Nie wiem czy predkosc nie jest ustawiona na 8x... Czy mial ktos takie same objawy?

cux

Użytkownik
Użytkownik

Wydaje mi zie , ze zeby wszystko chodzilo jak trzeba niestety orygnalna predkosc x12 jest wskazana. No ale coz, jakos wiekszego problemu mi to nie sprawia, wiec zostane przy tym x8, bo i tak slychac jako tako to mielenie plyty, a ponoc przy x12 jest to o wiele glosniejsze.

grzech1991

Banned
Użytkownik

"Jesli na Verbatimach to gra nie mogla byc szybciej nagrana niz x4,"

pioneer 215 oferuje tak zwana klasyfikacje plyt sam uznaje jaka predkosc jest odpowiednia i mozna na nim nagrac verbatimy 2,4x az 8x

z moich doswiadczen z predkosciami wyglada to tak:

12x - odpalaja sie wszystkie gry i dzialaja szybko, naped sie niszczy w normalnym tempie i jest glosny (tak samo jak przed przerobka)
8x - naped dziala wolniej, ciszej niektore gry sie nie odpalaja (znaczy przycinaja) troche wolniejsze loadingi ale za to mniejsze problemy z odczytem i mniejsze zuzycie

8x daje jeszcze rade jak plyta jest nagrana na dobrej nagrywarce i jest dobrej marki (wiadomo i z wolna predkoscia) i posiadamy dysk twardy (dzieki dyskowi sa krótsze loadingi widac to zwlaszcza w tdu)

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

ja sam mam 5x wszystkie gry (nawet największe tandety) lecz nagrane 2.4x nie przytną się i loadingi nie są aż tak długie. Więc myślę że w dużej mierze zależy to od jakości nagrania niżeli na odczycie.

Jaczomb

Użytkownik
Użytkownik

Ja nagrywam narazie nagrywarka LG (modelu nie pamietam) z predkoscia x2.0 (na pioonera czekam bo zamowilem ale byl zepsuty ... :/)
Ale chodzi o to ze porownywalem oryginalnego most wanteda i most wanteda pobranego i gra sie tnie w tych samych miejcach na filmiku ;] A jesli chodzi o gre Crash of the Titans ta to juz strasznie tnie filmy

mardoc4

Świeżak
Świeżak

Witam
Jest moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumiałos jak nie bedzie cos tak.
A mianowicie ja sie spotkałem z taka stytułacja:Konsole xbox360 mialem z Flaszowana na predkosc odczytu x12 strasznie glosna chodzila az sie dziwielem i tu sie pojawil problem:po włozeniu gry,odpalenu menu,obejrzeniu filmiku,rozpoczela sie rozgrywka (jakies 10 minut grania) i wyskakywał bład zeby wyciagnac płytke i przetrzec ja szmatka i uruchomic ponownie konsole :( Na poczatku myslalem ze to wina zle nagranej plyty z gra ale plytki byly verbatimy lub tdk dzialo sie to za kazdym razem,uruchomienie gry, 10 minut grania i blad!!CZytalem na forach, pytalem sie ludzi i kazdu mowil cos innego ale to nie pomagalo az w koncu dostalem odpowiedz:
Najprawdopodobniej jest to wina iż napęd BenQ jest flaszowany na szybszy odczyt zapisu czyli mówię tu o 12x czy 8x jesli gubi textury.Ja mam ten sam problem ale kumpel który ma na X-ie prędkość odczytu 4x idzie mu bezproblemowo a na innych napędach wszystko chodzi oka.Pzrerobilem konsole jeszcze raz tym samym Flaschem ixtreme i zmniejszylismy predkosc odczytu na x5 i smiga ciszej, nic sie nie zacina, chodzi elegancko ;)

Do góry Bottom