Jasper awaryjność, jak to w końcu jest?

mosakPL

Użytkownik
Użytkownik
Witam. 1.Czy Jaspery padają jeszcze na rrod, lub jakiś inny błąd?
2.Miał ktoś kiedyś problem z jasperem (awaria etc.)
3.Czy konsola może się popsuć od kurzu?

Rylo

Użytkownik
Użytkownik
1.Tak, ale baaaaaardzo rzadko, szansa jest jedna na milion;p
2.Ja nie (1,5roku mam konsolke i gram pare godzin dziennie)
3.Tego nie wiem, ale raczej może coś się stać, lepiej przeczyszczać raz na jakiś czas;p

AiZo

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Szansa wcale nie jest jeden na milion bo NADAL wszystko zależy od tego jak traktujemy konsolę. Z kurzu należy co pewien czas na pewno czyścić wentylatory, bo strasznie się syfią.

turbin

Użytkownik
Użytkownik
Jak czyścić wentylatory?

AiZo

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Normalnie, rozbierasz obudowę i wyciągasz tunel wentylacyjny, a następnie wentylatory. Czyścić np pędzelkiem, suchym.

Piotrek ELO

Użytkownik
Użytkownik
Lub bierzesz odkurzacz i przy włączonym xbox'sie odkurzasz wentylatory nie rozbierając konsoli

Specter

Użytkownik
Użytkownik
1. Tak, padaja. Ale nie jest to juz ok 40% jak w przypadku pierwszych wersji XBOXa a ok 1%
3. Konsole nalezy ustawic tak, by miala "przewiew", oraz nie zaciagala kurzu, np wysoko umieszona polka itp

Co do czyszczenia, mozna ja raz na pare miesiecy przedmuchac np sprezonym powietrzem w sprayu, badz na stacji benzynowej kopresorem do kol. Oczywiscie z wyczuciem i z pewnej odleglosci

maciongix

Użytkownik
Użytkownik
Oczywistą rzeczą jest to że nawet jasper może mieć rroda, jak chcesz to sprawdzić to zatkaj wszystkie wloty powietrza, uruchom konsolę i włącz jakąś zaawansowaną technicznie grę. RROD gwarantowany.:) A co do czyszczenia to najlepiej odkurzaczem bez zdejmowania obudowy.

mosakPL

Użytkownik
Użytkownik
ale powiedzcie szczerze, czy takie przystawienie rury od odkurzacza coś da?
Wyciągnie choć trochę kurzu?

AiZo

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Czasem kurz osiądzie na tyle mocno, że odkurzacz nic nie da - wtedy pędzelkiem, ale to się da zauważyć czy się tak osadził :)

mosakPL

Użytkownik
Użytkownik
A jak myślicie, czy jak będę go co 2 tyg. odkurzał z każdego wlotu/wylotu, to czy mocno się zasyfi?

XMigda

Użytkownik
Użytkownik
z statystyk wynika ze 4% awaryjnosci maja jaspery kiedys czytalem to na polygami,a xenony mialy prawie 50 .

Specter

Użytkownik
Użytkownik
Metoda na "polaczka cwaniaczka"
Jezeli masz konsole na gwarancji, bez prezrobek i innych ****reli, graj normalnie. Po ok 2 latach wywolaj RRODa i wyslij na gwarancje.
Jesli zas masz przerobke, trzymaj konsole w "przewiewie". Raz na pare miesiecy warto ja przeczyscic, czy to odkurzaczem, czy przedmu****ąc powietrzem w sprayu/kompresorem na stacji, czy tez rozierajac ja i czyszcząc delikatnie pedzelkiem

AiZo

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Oczyszczać wentylatory sens jest raz na 2 miesiące, a nie co 2 tygodnie. Nie przesadzajcie, to nie jest też sprzęt z którym należy obnosić się jak z porcelaną :)

mosakPL

Użytkownik
Użytkownik
No dobrze, ale jak myślicie, czy jak będę go co 2 tyg. odkurzał z każdego wlotu/wylotu, to czy mocno się zasyfi?

ColoringWyso

Użytkownik
Użytkownik
Co do czyszczenia, mozna ja raz na pare miesiecy przedmuchac np sprezonym powietrzem w sprayu, badz na stacji benzynowej kopresorem do kol. Oczywiscie z wyczuciem i z pewnej odleglosci
Mam taką prośbę , jak doradzasz , to może najpierw zdobądź choć podstawowe informacje na ten temat ,bo w instrukcji jest WYRAŹNIE napisane , żeby nie czyścić konsoli sprężonym powietrzem.

Może i to bujda ,ale skoro tak piszą to lepiej się stosować.

Adamek

Użytkownik
Użytkownik
Może piszą tak w instrukcji bo pewnie uważają że " Mądre Amerykańce " itp nabiją do butli 6 Atmosfer i przystawią wężyk w odległości 1cm od obudowy lub rozkręconego Xklocka :D :p , sądzę że jeśli z rozwagą i umiarem pobawimy się powietrzem to X nic się nie stanie . ;]

Specter

Użytkownik
Użytkownik
Mam taką prośbę , jak doradzasz , to może najpierw zdobądź choć podstawowe informacje na ten temat ,bo w instrukcji jest WYRAŹNIE napisane , żeby nie czyścić konsoli sprężonym powietrzem.

Może i to bujda ,ale skoro tak piszą to lepiej się stosować.
Dlatego tez napisalem, ze z wyczuciem i z pewnej odleglosci. XBOX to sprzet jak kazdy inny i podlega takim samym zasadom fizyki, jak w/w kazdy inny.

.Mjut

Użytkownik
Użytkownik
Ale niektórzy głupoty piszą. Xbox to podobnie jak komputer, płyta główna, mikroukład. Jeżeli chcesz czyścić za pomocą odkurzacza to niewiele zrobisz, bo poprzez odkurzacz wentylator będzie się kręcił w skutek czego pojawi się napięcie i możesz wywołać ESD. Z doświadczenia(komputery, laptopy) wiem, że bez rozkręcania najlepszym sposobem jest sprężone powietrze, wtedy wkładasz wykałaczkę w wentylator i psikasz powietrzem. Jednak kurzu nie usuniesz - wepchniesz go wgłąb konsoli. Są przypadki, gdzie kurz wpada nie po naszej myśli i będzie jeszcze większy problem. W przypadku laptopa kurz zbiera się przy 'żeberkach'(heat pipe). Xbox nie posiada wlotu i wylotu. Spróbuj odkurzaczem, jednak uważaj na napięcie. Ja posiadam Jaspera od 4 miesięcy, przy każdym sprzątaniu pokoju odkładam konsolę na bok, tak by kurz się do niej nie dostał. Dokładnie czyszczę miejsce gdzie później ją postawię. Jeżeli masz konsolę na gwarancji to najlepiej nic nie rób.

mosakPL

Użytkownik
Użytkownik
co Ty gadasz? jak zauwazylem, to b. duzo osob odkurza xboxy, i zadnych problemow nie maja...

Do góry Bottom