JTAG/RGH Pytania i odpowiedzi :)

sajdorr

Użytkownik
Użytkownik
Jako, że miałem stworzyć małe FAQ, lecz za bardzo nie wiem jakie pytania, odpowiedzi napisać więc stworzyłem owy temat:

Każdy prosze was, napiszcie tylko pytania w 1 POŚCIE i nie spamujcie.

Postaram się odpowiedzieć na pytania i złożyć to w jedno wielkie FAQ.
Jeżeli nie odpisuje na czyjes pytanie to wiedz, że odpowiedz juz jest :)

Więc czekam :D

1: Czym się różni hacked dash pod RGH z tym pod JTAGIEM ?
O: Hacked dash jest taki sam.

2: Czy działa ping limit patch ?
O: Tak

3: Jak się instaluje GGbuild pod RGH?
o: Tak samo jak FBbuild, potrzebne jest swój nand (bez bad sectorów) klucz CPUKey i można tworzyć nand (oczywiscie wszystko opisane jest w Readme :) ) potem tylko gotowym plik wrzucic do nanda przez program nandpro

4: Czy dam rade to samemu zrobić?
O: Jeżeli nigdy nie widzialeś lutownicy to na 100% nie zrobisz tego, a nawet pogorszysz sytuacje (brak lutów na punktach itp.) Lepiej dać to fachowcowi

5: Co potrzebuje aby mieć RGH?
O: Potrzebna jest konsola :D (PHAT:zephyr, falcon, jasper, SLIM:trinity) odpowiedni modchip np. Xilink, Team Matrix, Squirt360.

6: Jak zaprogramować modchip?
O: Na to pytanie niestety nie odpowiem, gdyż niemiałem jeszcze (i długo nie bede miec) okazji z instalacją RGH.

7: Czy można odpalać gry bez płyty?
O: Tak, możesz nawet odłączyć napęd i w jego miejsce włożyć np. dysk twardy 3,5 Cala 2TB jako zewnetrzny dysk USB, i za pomocą Freestyle Dasha uruchamiać gry bez płyty. Pierw trza wypakować obraz .iso, albo skonwertować do GOD.

8: Czy działają gry XBLA, i dodatki DLC?
O: Tak.

9: Czy mozna odpalać pliki iso...czy trzeba je rozpakowywać do xex
O: Trzeba je rozpakowywać do xex lub konwertować do GOD, wtedy gierka działa bez płyty w napędzie.

10: Wyszły slimy z nową płytą bez ukladu HANA-czy to oznacza ze na tych slimach nie jest mozliwy się RGH?
O: Narazie jest to zbyt nowy news i niewiadomo czy będzie możliwe RGH pod slim-Corona więcej dowiesz sie tutaj http://www.xboxhacker.org/index.php?topic=17143.0

11: Chcę sobie zostawić napęd to jak mam podłączyć dysk SATA 3,5 do konsoli ?
O: Normalnie przez USB, a zasilanie z kontaktu, możesz także przylutować zasilanie pod punkty z wejścia na zasilacz i niepotrzebny wtedy będzie kabel (tutaj pokazane gdzie przylutować molexa http://i114.photobucket.com/albums/n243/sk8er83329/xbox360powerpinout.jpg )

12: Czy podczas grania z dysku zewnetrznego , podlaczonego przez USB występują sciny ,dlugie loadingi itd, czy wykoncjonuje to tak jakbym gral z plyty?

O: O wiele szybciej działa, niema żadnych ścin.

13: Gdzie kupić zaprogramowane chipy?

O: Na internecie ... allegro, ebay i te sprawy.

14. W ogóle to co daje mi ten cały RGH i Hacked Dash?
O: To samo co kiedyś softmod dawał Xbox1 :), czyli odpalanie gier x360 z twardego dysku bez płty w napędzie, darmowe gry XBLA, dodatki DLC, homebrew, emulatory (btw. szykuje sie emulator dreamcasta), linux oraz darmowe granie przez XLink Kai (z wgranym patchem pinglimit)

15. Jakie są minusy posiadania RGH ?
O: Brak XboxLive pomimo, że jest alternatywa w postaci XLink Kai lub XBSLink

16. Jakie są modchipy pod RGH i gdzie je kupić?
O: jednak z tym allegro to troszkę przesadziłem, bankowo znajdziesz na ebay'u lub www.logic-sunrise.com nazwy to: Xeno360, X360Glitchip, Matrix Glitcher 360, 360 Squirt, Edge 360 GX, Xecuter Cool Runner, Xilink

17. A jaki chip jest lepszy?
O: Każdy jest taki sam.

18. Czy mozemy "wyrzucic" dysk orginalny od ms i wrzucic np 1tb 2,5cala ?
O: Jasne, że można :) wrzucamy dysk 2,5' kazdej firmy (WD, Seagate, Toshiba itp.) wtedy formatujemy pod dashem i pokazuje nam np. 1TB :) w nim normalnie można wszystko przechowywać, save, programy, gry, emu, wszystko.

19. Czy będzie można normalnie aktualizować konsole jak już będzie na niej zrobiony RGH?
O: Niestety Nie, trzeba będzie aktualizować system tak samo jak robi się w JTAG'acj, czyli tworzenie nandu i jego flashowanie.

20. Co to jest homebrew?

O: jak sama nazwa wskazuje ... programy domowej roboty, np. Xbox Media Center albo port gry Quake (który wczoraj wyszedł i śmiga wyśmienicie)

21. Czy gry XDG3 działają?
O: Tak działają, i każde kolejne będą działać.

22. 'Nowe slimy' to jaką mają date produkcji?
O: Od Sierpnia 2011

23. Chciałbym to sam zrobić :)
O: jak jesteś dobrym elektrykiem do droga wolna :) Potrzebny Ci będzie:
- ModChip podam przyklady jakie znam:
+ Matrix Glitcher 360, tutorial: http://infinitymod.com/Download/Matrix_Glitcher_Tutorial.zip
+ X360 Glitchip, tutorial: http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=fr&tl=pl&u=http://www.logic-sunrise.com/dossiers-et-tutoriaux-351891-x360glitchip-un-tutoriel-complet-sur-son-utilisation.html
+ innych dostepnych w sprzedaży nieznam
- USB SPI Flasher np. ten http://allegro.pl/x360-usb-spi-flasher-v2-jtag-rgh-i1884230945.html
- JTAG Programmer Cable np. ten http://store.logic-sunrise.com/en/xbox-360/821-lpt-jtag-programming-cable.html
Tutorial jest dołączony do każdego modchipu, więc znajomość angielskiego się przyda :)

24. Przypadkiem USB SPI Flasher nie jest wymienny z JTAG Programmer Cable. Czy trzeba mieć oba? Bo z tego co czytałem i uczyłem się na uczelni to wszystkie mikroprocesory można programować portem LPT(a nawet podobno lepiej).[/QUOTE]

O: - USB SPI Flasher jest do zrzutu i zapisu NAND - wiadomo po co potrzebny, aby bezproblemowo, bez bad blocków zrzucić cały nand
- JTAG Programmer Cable jest do programowania Modchipa -potrzebne do wgrania pliku .jed w programie Python aby zaprogramować ModChip do wysyłania impulsów o poszczególnej częstotliwośći (zależnie od płyty głównej - jak masz falcona to wgrywasz plik Falcon.jed itp. itd.)

25. Czy Hacked dash pod RGH różni się czymś od tego na JTAG'a ?
O: NIE!!! Wszystko co można robić pod JTAG, można robić i pod RGH !!

26. Jak się updatuje GGBuild ?

1. Wychodzi dash.
2. 1-2 tygodnie potem wychodzi nowa wersja GGBUILD.
3. Tworzysz plik updflash.bin za pomocą ggbuild i swojego nanda (jak stworzyles nand w ggbuild 0.33 to bedziesz wiedzial jak to sie robi)
4. wrzucasz plik updflash.bin do pendrive
5. sciagasz rawflash v3 http://www.logic-sunrise.com/telecharger-379115-rawflash-v3.html, rozpakowujesz i pliki wrzucasz na pendrive
6. uruchamiasz xella, chwile potem uruchamia sie rawflash
7. flas***esz nand.
8. GOTOWE

27. Skąd pograć pliki "Reset Glitch Hack"

Możesz stąd http://www.infinitymod.com/download.html , chociaż ja preferuje 360 multi builder 3.0 (nim bezproblemu stworzysz .ecc jak i dash - testowałem i smiga na slimce)

28.Panowie, a jak jest wiecej plyt np w MGS HD Collection, to jak to zrobic zeby na rgh dzialalo ? czytalem o jakims disk sweeper, czy tylko on rozwiazuje ten problem czy jest inny, latwiejszy sposob ?

Freestyle dash ma w sobie plugin swappera
przyklad: hdd:\gryx360\rage\ <- i tutaj foldery z nazwami disc 1, disc 2, disc 3 i tyle. testowane na rage - smiga.

mlkgmk

Banned
Pytanie odnośnie nowych slimów. Wyszły slimy z nową płytą bez ukladu HANA-czy to oznacza ze na tych slimach nie jest mozliwy się RGH?

SIEDZE

Banned
A jak chcę sobie zostawić napęd to jak mam podłączyć dysk SATA 3,5 do konsoli ?

kapral4

Użytkownik
Użytkownik
dysk 3,5cala mozesz podlaczyc przez usb, korzystajac z przejsciowki sata -> usb

dreadzikpl

Użytkownik
Użytkownik
a jak wygląda sprawa z wgraniem tego loadera na konsole ? tak jak wrzucenie tego pierwszego programu co wyszedł czy jakos inaczej ?

alutek95

Użytkownik
Użytkownik
czy podczas grania z dysku zewnetrznego , podlaczonego przez USB występują sciny ,dlugie loadingi itd, czy wykoncjonuje to tak jakbym gral z plyty?

phantom22

Użytkownik
Użytkownik
Gdzie kupić zaprogramowane chipy?

Jak wgrywa się zhackowany dash ?

SIEDZE

Banned
A dysk przenosny/zewnętrzny 3,5 cala tez moze byc taki pod usb już...

dmoroz89

Użytkownik
Użytkownik
piszesz ze mozna kupic ten chip na allegro, ebay itp. tylko pytanie brzmi pod jakimi haslami tego szukac ?

Quackers

Banned
Czy ktoś z dobrze zorientowanych kolegów w temacie RGH mógłby mi pomóc znaleźć kogoś kto wykona mi tą usługę w Warszawie? Powiem szczerze że szukałem, ale chyba jeszcze zbyt świerzy temat...Chętnie wydam te 200 zł nawet dziś:)

phantom22

Użytkownik
Użytkownik
To potrzeba mi chip (pewnie są to standardowe scalaki które w dobrym elektroniku można kupić za grosze, więc ewentualnie wsad i podstawka) , schemat łączenia i info jak wgrać dasha i mam JTaga :D:D

Czy ktoś z kolegów czytających zagraniczne fora lub posiadł tą wiedzę z otchłani kosmosu mógł by przybliżyć tema w skrócie? Bo chaos totalny, strzępki informacji.

...:::Anarkad:::...

Pomocnik
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
a ja mam pytanie dotyczące dasboardów, czy będzie można normalnie aktualizować konsole jak już będzie na niej zrobiony RGH? i co to jest te homebrew i co daje?

kapral4

Użytkownik
Użytkownik
A ja mam techniczne pytanie: mamy konsole z jtagiem/RGH , czy mozemy "wyrzucic" dysk orginalny od ms i wrzucic np 1tb 2,5cala ? i zrobic z niego uzytek? np zrobic 2 partycje ze 1 bedzie dla save/instalacje/itp a druga partycja dla homebrew? czy dysk orginalny zostawiamy i podlaczamy jeszcze jeden dla homebrew?

tero44

Świeżak
Świeżak
Mam pytanie gry xgd 3 na tym działają bez problemowo ?

...:::Anarkad:::...

Pomocnik
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
na 99% działają ale nie jestem pewien

phantom22

Użytkownik
Użytkownik
Z tego co widzę nabardziej się opłaca ten matrixowy scalak:

Matrix NAND Programer

Kto przetłumaczy tutka z:

[EN] Reset Glitch Hack on Slim tutorial - LS forums

stawiam flaszkę :d

Czy dobrze rozumie ,że muszę mieć :
Matrix Glitcher- do wlutowania w konsole oraz:

Matrix NAND Programer

do wżucenia wsadu do nandu Matrix Glitchera ?

tero44

Świeżak
Świeżak
Są w necie jakieś aukcje z tą przeróbka jak tak to możecie podać link strony

elwin88

Świeżak
Świeżak
Witam ja mam pytanie odnoście tego RGH czy to trzeba mieć gry ściągnięte pod jTag ,czy jak mam iso gier też da się to na tym odpalić np: przez emulator wirtualnego napędu może mi to ktoś wytłumaczyć ?

Robert123456

Użytkownik
Użytkownik
Ja mam pytanie dotyczące RGH.
Czy żeby odpalać gry z dysku bez płyty trzeba ściągać jakieś specjalnie przygotowane wersje gry? Czy wystarczy zwykły obraz iso?

Chris von D

Użytkownik
Użytkownik
zaczyna się...

Do góry Bottom