Xbox One Kupowanie gier w innym regionie (wsteczna zgodność)

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Witam i pozdrawiam.

Mam Xbox One X i zauważyłem, że jest kilka gier wstecznie zgodnych w USA i UK, które mnie interesują, a których nie ma w Polsce.

Czy procedura powszechnie znana kupowania gier w innym regionie nadal działa (adres fizyczny w danym regionie, karta zdrapka z danego regionu itd.)?
Jeżeli tak to czy da się tak kupić grę wstecznie zgodną?

Mam wątpliwości, gdyż w przypadku próby zakupu takiej gry procedura jest nieco inna.
W Sklepie MS pojawia przycisk "Zobacz cenę". Po kliknięciu w niego muszę podać kod logowania i potem pojawia się okno z ceną i przyciskami "Kup/Anuluj".
W przypadku gry niedostępnej w ramach wstecznej zgodności w Polsce np. Gyruss cena się nie pojawia wcale za to przyciski są oznaczone jako "Kontynuuj/Anuluj".

Co robić?

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Bo musisz migrować sobie konto na Stany bądź UK żeby móc taki zakup zrealizować. Nasze konta MS mają osobny region w przypadku gier x360 i osobny region, a raczej jego brak w przypadku gier na XO. Za zdrapki nie kupisz gry na x360, tylko karta płatnicza. Dla takich zakupów lepiej sobie złożyć osobne konto z regionem na USA/UK i tam kupować gry, bo przy migracjach później są cyrki na kontach nie warte zachodu. Jedyne czego nie wiem czy przy regionie USA/UK będziesz mógł podpiąć polską kartę płatniczą i nią zapłacić za grę.

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Dzięki. Czyli jest jednak problem.
Dokopałem się do informacji, że zmiana regionu na x360 jest możliwa raz na 3 miesiące więc istotnie lepiej próbować nowym kontem.

Czy jesteś 100% pewna, ze zdrapką nie kupię w USA czy gdziekolwiek indziej grę wstecznie zgodną?
Może ktoś jednak wytarł już taką ścieżkę zakupu i się podzieli?

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Nie wiem czy na USA nie mają innych zasad, w Polsce jestem pewna na 100% :)

-=SETH=-

-= XBOX GOD =-
Członek Załogi
Administrator
XBF
Super Moderator
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
XBOX MANIAK
Game Master
Liga XboxForum.pl
Achievement Hunter
PSforum.pl
Czy jesteś 100% pewna, ze zdrapką nie kupię w USA czy gdziekolwiek indziej grę wstecznie zgodną?
Może ktoś jednak wytarł już taką ścieżkę zakupu i się podzieli?
Nie kupisz. Musi być inna płatność ... Karta płatnicza albo PP.

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Czyli teoretycznie wystarczy dodać na koncie xbox nową formę płatności w postaci PayPal dla zakupów w USA i nie musiałbym już kombinować z zakładaniem nowego konta itd? Ewentualnie vpn w trakcie zakupu na stronie sklepu?

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Czyli teoretycznie wystarczy dodać na koncie xbox nową formę płatności w postaci PayPal dla zakupów w USA i nie musiałbym już kombinować z zakładaniem nowego konta itd? Ewentualnie vpn w trakcie zakupu na stronie sklepu?
Nie, musisz i tak migrować kontem. Na Polsce tego nie kupisz, bo x360 ma blokady regionalne, to nie XO.

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
To po co jest wybór państwa przy dodawaniu nowej formy płatności? Tylko pod XO ten wybór?
Jeżeli tak to zakładam na USA/UK nowe konto pod vpn z danego regionu. Dodaję formę płatności pp. I droga wolna?
Czy XO musi być też pod vpn czy nie? I czy nie zahaczam takim działaniem o bana? W końcu docelowo oba konta polskie i obce będą na tym samym urządzeniu.

-=SETH=-

-= XBOX GOD =-
Członek Załogi
Administrator
XBF
Super Moderator
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
XBOX MANIAK
Game Master
Liga XboxForum.pl
Achievement Hunter
PSforum.pl
.... Dodajesz płatność przez stronę i gry ze wstecznej kupuje się z vpnu przez stronę a nie przez konsole...
Migracja kontem potem dodanie płatności na USA... wsio... łatwiej już tego się nie da wytłumaczyć... Bany? Bicz pliss...

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Co macie konkretnie na myśli pisząc „migracja kontem”?
Raz piszecie, ze lepiej osobne konto. Później piszecie o migracji.

freq

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Co macie konkretnie na myśli pisząc „migracja kontem”?
Raz piszecie, ze lepiej osobne konto. Później piszecie o migracji.
Czy Ty w ogóle czytasz co Ci piszą?
Kulka napisała w pierwszym poście po Twoim.

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Oczywiście, ze czytam.
Koleżanka napisała:
„Dla takich zakupów lepiej sobie złożyć osobne konto z regionem na USA/UK i tam kupować gry, bo przy migracjach później są cyrki na kontach nie warte zachodu.”

A potem dalej było jednak o migracji a nie zakładaniu nowego konta. Dopytuję zatem co konkretnie kryje się tu, jakie działanie pod terminem „migracja konta”.

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Oczywiście, ze czytam.
Koleżanka napisała:
„Dla takich zakupów lepiej sobie złożyć osobne konto z regionem na USA/UK i tam kupować gry, bo przy migracjach później są cyrki na kontach nie warte zachodu.”

A potem dalej było jednak o migracji a nie zakładaniu nowego konta. Dopytuję zatem co konkretnie kryje się tu, jakie działanie pod terminem „migracja konta”.
No takie, że sobie uwalisz konto na 3 miesiące, nie wrócisz prędzej na Polskę. Napisałam Ci o migracji, bo chciałeś koniecznie kupić na swoim koncie, a nie na innym, więc dlatego dostałeś taką odpowiedź, a nie inną. Co się kryje za migracją hmm...no gry będziesz miał tylko po angielsku, będziesz musiał kupować gry w dolcach, a nie złotkach i chyba tyle.
Osobiście w życiu bym swoim kontem nie migrowała, bo wiele osób się skarżyło, że miało jakieś cyrki na kontach później ;) Bezpieczniej jest bawić się na innym koncie.

Tu masz całe info:

Przenieś swoje konto Xbox z regionu, do którego jest przypisane teraz do innego, w którym obsługiwana jest usług Xbox Live.
Zostaną przeniesione:

1. Twój wynik gracza, odblokowane osiągnięcia i reszta profilu Xbox Live
  2. Pozostały czas subskrypcji konta Gold
Regiony usługi Xbox Live można zmieniać tylko raz na 3 miesiące.
Czego nie można przenieść:
  1. Niektóre usługi, z których teraz korzystasz, mogą nie być dostępne w nowym regionie.
    Aby znaleźć informacje na temat dostępnych w danym regionie usług, np. kanałach telewizyjnych, przejdź do witryny Xbox.com dla tego regionu. (Aby znaleźć witrynę dla tego regionu, kliknij nazwę swojego obecnego regionu u dołu dowolnej strony w witrynie Xbox.com).
  2. Fundusze na Twoim koncie Microsoft.
    Nie możemy dokonać przelewu funduszy między regionami. Fundusze na Twoim koncie Microsoft w Twoim obecnym regionie nie będą dostępne w nowym regionie.
  3. Nie można przenieść subskrypcji Xbox Music.
    Jeśli masz aktualną subskrypcję Xbox Music Pass, zostanie ona anulowana podczas przenoszenia. Jeśli po zmianie regionu, zasubskrybujesz się ponownie, Twoja kolekcja pozostanie bez zmian (zależnie od dostępności i lokalnych zasad licencjonowania). Jeśli po zasubskrybowaniu Xbox Music Pass w nowym regionie, będziesz korzystać z subskrypcji Xbox Music Pass na telefonie Windows Phone, konieczne będzie jego zresetowanie i przywrócenie ustawień fabrycznych.
  4. Część zawartości może być zablokowana w nowym regionie z powodu zobowiązań prawnych lub ograniczeń regionalnych.
    Przed zmianą regionu upewnij się, że całą zakupiona zawartość, którą chcesz zachować, np. filmy i muzyka, została pobrana. Nie przysługuje zwrot środków za zakupioną zawartość.

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
I dzięki powyższemu postowi nastała jasność.
Zakładam zatem nowe konto i się bawię w Anglika lub Amerykanina. Pozdrawiam.

Efekt zabawy w Anglika na razie marny.
Zrobiłem wszystko po bożemu cały czas pod vpn z angielskim IP.
1. Całkowicie nowe konto w UK.
2. Przypisanie pp do konta.
3. I przy próbie zakupu gry ze wsteczną zgodnością na stronie www wychodzi komunikat "Sorry, your purchase cannot be completed at this time. Please try again."

Nawet już konsolę podłączyłem przez vpn i tak samo się dzieje.

I nie mogę kupić Froggera ani Gyrussa. :(

-=SETH=-

-= XBOX GOD =-
Członek Załogi
Administrator
XBF
Super Moderator
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
XBOX MANIAK
Game Master
Liga XboxForum.pl
Achievement Hunter
PSforum.pl
Dodaj kartę bezpośrednio do konta jak przez złodziejski PP nie przechodzi.

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Nie dodam. Tylko angielska karta przejdzie. Nie można zmienić kraju karty płatniczej.

-=SETH=-

-= XBOX GOD =-
Członek Załogi
Administrator
XBF
Super Moderator
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
XBOX MANIAK
Game Master
Liga XboxForum.pl
Achievement Hunter
PSforum.pl
Tylko angielska karta przejdzie
Przy zakupach X360? Działa każda karta. To nie są zakupy kontentu z XO....

Szaman789

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Na angielskim koncie mogę dodać tylko angielską kartę. Mam zrobić Ci screena?
Swoją drogą bez problemu kupiłem tym kontem i pp grę na XO.
Właśnie wybrałem najtańszą co by mnie zainteresowała Pacman 256 :D
I przeszła płatność. A gry ze wsteczną kompatybilnością ni ch..
To jest chore. Wszystkie te gry typu Frogger, Gyruss mogę mieć na emulatorze w kompie dzięki MAME i lewym ROMom, ale legalnie nie mogę kupić od MS. Śmiech na sali.

EDIT: Zwracam honor koledze. Kraj mnie zmylił. Wystarczył angielski adres i polska karta przeszła. Uff... :D Żaba kupiona.

Ostatnia edycja:

Gilban1

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Witam. Trzeba jeszcze dodać że mając jeszcze Xbox 360 i podłączony do tego samego konta co Xbox One, można normalnie kupować gry za zdrapki. Ja tak właśnie mam (Xbox 360 nie jest przerobione) I z poziomu Xbox 360 zakupuję grę za zdrapki a potem w systemie Xbox One gra jest już widoczna jako moja. Również w ramach golda gry dawane za free z poziomu Xbox 360 mogę grę kupić bez płacenia kartą. W Xbox One później gra jest widoczna jako moja.

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Witam. Trzeba jeszcze dodać że mając jeszcze Xbox 360 i podłączony do tego samego konta co Xbox One, można normalnie kupować gry za zdrapki. Ja tak właśnie mam (Xbox 360 nie jest przerobione) I z poziomu Xbox 360 zakupuję grę za zdrapki a potem w systemie Xbox One gra jest już widoczna jako moja. Również w ramach golda gry dawane za free z poziomu Xbox 360 mogę grę kupić bez płacenia kartą. W Xbox One później gra jest widoczna jako moja.
Wiem o tym fakcie, ale nie każdy posiada obie konsole. To jest dobre dla ludzi, którzy nie mają karty płatniczej, albo boją się podpiąć pod konto swoją kartę :p Dla mnie prościej jest podpiąć kartę niż specjalnie odpalać X360 do tego celu :p

Do góry Bottom