Xbox One Live gold, płytki i instant on.

CzekoladowyNinja

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
Hej, wkońcu zdecydowałem się sprzedać PC i zainwestować w Xbox One X na którego się czaiłem od premiery. Także dołączyłem do obozu zielonych i jako świeży konsolowiec mam parę pytań.

1. Czy w momencie przerwania opłacania "Gold-a" i po ponownym jego zakupie w późniejszym czasie odzyskam gry z Gold-a z poprzednich miesięcy?

2. Czy gry z płytki instalują sie na dysk? Czy dane są pobierane bezpośrednio z nośnika i wystarczy tylko pobrać aktualizacje?

3. Tryb instant on jest fantastyczną opcją do pobierania gier w nocy lub gdy jestem w pracy i naprawdę ludziom ze słabym internetem ułatwia to życie. Czy taką konsolę w trybie instant on można bezpiecznie odpiąć od zasilania? Czy muszę w ustawieniach włączyć oszczędzanie energi i potem mogę wyłączyć zasilanie listwy?

Chciałbym jeszcze abyście zaproponowali mi dobre gry z game pass-a. Pierwszym moim tytułem na razie jest Halo 5.

Johny Mielony

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
Ad. 1. Można przerywać i wznawiać, nic z konta nie ginie, ani z konsoli też nie. Aby grać w gry z GwG musi być aktywny Gold.
Ad. 2. Każda gra się instaluje. Potem ewentualnie są zaciągane aktualizacje i tekstury 4k. Aktualizacje mogą ważyć równie dobrze kilkaset MB, albo nawet kilkadziesiąt GB.
Ad. 3. Nie można bezpiecznie odłączyć zasilania w trybie instant-on. Porównać to możesz z trybem uśpienia na PC. Żeby móc bezpiecznie odłączyć zasilanie musi być w trybie oszczędzania. Ja osobiście i tak nie widzę żadnego powodu aby konsolę całkowicie odłączać od zasilania.

Dobre gry z game-passa to np. Doom, Forza czy Tomb Raider. Jak lubisz Halo, to masz jeszcze Halo: MCC. Poza tym trudno coś polecić nie wiedząc jakiego typu gry lubisz.

CzekoladowyNinja

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
Jak jest trochę sprzętu wpięte w jeden kontakt to nawet na czuwaniu coś tam ciągnie tego prądu. Dlatego pilotem wyłączam gniazdka na noc, staram się być zielony. ^^

Co do gier to lubie głównie mroczne klimaty sci fi ale zdażają się perełki fantasy w postaci Hellblade: Senua's Sacrifice.

factislite

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
W trybie instant on da się coś pobierać? Myślałem że to jest właśnie jak uśpienie PC, uruchamiam i nie czekam. Mam One od 2 lat, ale instant'a nie testowałem :p

CzekoladowyNinja

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
No w tym trybie instant on da się, mam ten LTE z prędkością około 10mb/s za dnia, a w nocy gdy stacje nie są przeciążone 50-60mb/s. Także gry po 100 gb przestają być dla mnie problemem.

Do góry Bottom