Moja przygoda z Xbox-em potrzebuje wskazówek.

Brylant

Świeżak
Świeżak
Na wstępie witam wszystkich użytkowników tego forum.

Moja przygoda z konsolą zaczęła się w momencie kiedy ją pożyczyłem od kumpla (ja dawniej maniak psx i ps2) troszkę pograłem w GoW, RE5, i w inne gierki jakie z ów konsolą dostałem i pierwsze wrażenie powiedziałbym bez rewelacji. Lecz wszystko się zmieniło kiedy w ręce wpada mi gra Alan Wake zmieniłem nastawienie do tej konsoli lecz ku wszystkiemu moja radocha nie trwała długo bo konsola wyłapała RROD. Razem pograłem może jakieś 18 godzin od czasu kiedy ją pożyczyłem w tym po 2 -3 dziennie na Alan Wake, niestety gry nie przeszedłem do końca.

Pierwsze co zrobiłem to zadzwoniłem do kolegi i powiedziałem że coś się stało z konsolą, w tedy jeszcze nic nie wiedziałem na temat tej usterki. Dowiedziałem się w czasie rozmowy telefonicznej że to nic poważnego i da się to naprawić koszt 70zł bo powiedział że już to wcześniej miał. Odpowiedziałem że niema problemu i to naprawie. I tym zdaniem zakończyła się nasza rozmowa.

Ciekawy przyczyny google i szukam... Na ten temat przez kilka dni dowiedziałem się chyba wszystkie, nawet jak po wtyku sprawdzić model Xboxa jak również to że posiadam Xenona - najbardziej wadliwy syf :)
Oczywiście jestem przygotowany na to że muszę zrobić reballing GPU właściwie to już dziś płyta pojechała na ten zabieg. Do piątku będę miał już ją z powrotem i składał X-a tym razem z nowym chłodzeniem bo ta konsola jest już moją.

I ty mam kilka pytań do ludzi którzy mają mocne pojęcie na ten temat, oczywiście mam już swój plan ale chce się zapytać czy to może faktycznie poprawić cały system chłodzenia!

-- Radiator GPU zamiast tego będą zamontowane 2x radiatory takie jak na CPU. Tak wiem co z CD-rom to nie jest żaden problem ponieważ obudowa będzie przerobiona i napęd cd-rom będzie zamontowany nad obudową.
Mniej więcej coś takiego:

-- Moje pytanie dotyczy który z podanych schematów lepiej spełni swoją rolę?

opcja nr 1

1 -wentylator
2 - wentylator
3 - tunel tylko dla jednego wiatraka i tylko wyciągający GPU
4 - j/w tylko CPU
5 i 6 radiatory w obu przypadkach orginalne z CPU.

Tu jest problem ponieważ radiator nie zakrywa dokładnie całego GPU.

opcja nr 2
1 -wentylator
2 - wentylator
3 - tunel wspólny dla GPU I CPU

4 i 5 radiatory w obu przypadkach orginalne z CPU.

Czekam na propozycje czy może lepiej zamontować radiatory z wentylatorami i darować sobie tunel?

Postaram się wklejać na bieżąco postępy prac jak tylko będę miał czas oby porobić formy tych tuneli itp.
Pozdrawiam

venom85

Użytkownik
Użytkownik
konsola nie zostaje uszkodzona przez slabe chlodzenie,tylko przez slaba jakosc postawionych kulek bezolowiowych,ktore sa bardzo kruche i wypalaja sie z czasem

Qazimodo

Użytkownik
Użytkownik
to ci kumpel minę podłożył :p z tą konsolą ,ja bym mu kazał przynajmniej w 50%
pokryć koszty naprawy....
ale chetnie zobaczę fotki co ty tam wykombinujesz :D ... powodzenia

a co do rozwiazania to 2xradiatory z CPU miedziane+hestpipe to dobre rozwiazanie
zostawiłbym podwójny wentylator z tyłu wyciagajacy powietrze + po wentylatorze od góry na kazdy radiator
powinno sie zmieścić skoro napęd i tak przenosisz
ten mały rdzeń obok GPU to pamięć grafiki

Brylant

Świeżak
Świeżak
To prawda że mnie kumpel na minę wcisną ba mało tego chciał mi ja sprzedać, bo on i tak pogrywa na PS3 online więcej. Lecz dziś z nim rozmawiałem jak się sprawy mają i powiedział że nie ma tematu zapomina o konsoli:)
Jeśli pochodzi z 2 m/c i tak będę zadowolony. A druga sprawa jest tak że planuje kupić nowego X-a (slim) bo to jest przerobiona i niema jak specjalnie pograć w sieci. Jak to wyjdzie zobaczymy.

Brylant

Świeżak
Świeżak
Dziś odebrałem płytkę po reballingu GPU z błędu 0102 zrobił się 0022 płyta pojechała ponownie na reball tym razem jak dalej będą errory wywalam x-a.

Ale mam też jeszcze pytanie zakupiłem już na allegro coś takiego:
XBOX 360 ELITE 120GB 2lata GWARANCJI 10 GIER (1468713985) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

Chciałbym się dowiedzieć czy będe mógł normalnie grać w te gry z dysku na swoim nowym koncie na XBL.
Czy taka gra kupiona za M$ point jest przypisana do konta czy jest to bez znaczenia? Wybaczcie za take głupie pytania ale dopiero zaczynam zabawę z x-em i światem online. A chce wiedzieć czy nie było tu żadnego haczyka.

Oczywiście konsola nie jest przerobiona ma plomby i jest na gwarancji.

kamykle

Użytkownik
Użytkownik
Na wstępie witam wszystkich użytkowników tego forum.

Moja przygoda z konsolą zaczęła się w momencie kiedy ją pożyczyłem od kumpla (ja dawniej maniak psx i ps2) troszkę pograłem w GoW, RE5, i w inne gierki jakie z ów konsolą dostałem i pierwsze wrażenie powiedziałbym bez rewelacji. Lecz wszystko się zmieniło kiedy w ręce wpada mi gra Alan Wake zmieniłem nastawienie do tej konsoli lecz ku wszystkiemu moja radocha nie trwała długo bo konsola wyłapała RROD. Razem pograłem może jakieś 18 godzin od czasu kiedy ją pożyczyłem w tym po 2 -3 dziennie na Alan Wake, niestety gry nie przeszedłem do końca.

Pierwsze co zrobiłem to zadzwoniłem do kolegi i powiedziałem że coś się stało z konsolą, w tedy jeszcze nic nie wiedziałem na temat tej usterki. Dowiedziałem się w czasie rozmowy telefonicznej że to nic poważnego i da się to naprawić koszt 70zł bo powiedział że już to wcześniej miał. Odpowiedziałem że niema problemu i to naprawie. I tym zdaniem zakończyła się nasza rozmowa.

Ciekawy przyczyny google i szukam... Na ten temat przez kilka dni dowiedziałem się chyba wszystkie, nawet jak po wtyku sprawdzić model Xboxa jak również to że posiadam Xenona - najbardziej wadliwy syf :)
Oczywiście jestem przygotowany na to że muszę zrobić reballing GPU właściwie to już dziś płyta pojechała na ten zabieg. Do piątku będę miał już ją z powrotem i składał X-a tym razem z nowym chłodzeniem bo ta konsola jest już moją.

I ty mam kilka pytań do ludzi którzy mają mocne pojęcie na ten temat, oczywiście mam już swój plan ale chce się zapytać czy to może faktycznie poprawić cały system chłodzenia!

-- Radiator GPU zamiast tego będą zamontowane 2x radiatory takie jak na CPU. Tak wiem co z CD-rom to nie jest żaden problem ponieważ obudowa będzie przerobiona i napęd cd-rom będzie zamontowany nad obudową.
Mniej więcej coś takiego:

-- Moje pytanie dotyczy który z podanych schematów lepiej spełni swoją rolę?

opcja nr 1

1 -wentylator
2 - wentylator
3 - tunel tylko dla jednego wiatraka i tylko wyciągający GPU
4 - j/w tylko CPU
5 i 6 radiatory w obu przypadkach orginalne z CPU.

Tu jest problem ponieważ radiator nie zakrywa dokładnie całego GPU.

opcja nr 2
1 -wentylator
2 - wentylator
3 - tunel wspólny dla GPU I CPU

4 i 5 radiatory w obu przypadkach orginalne z CPU.

Czekam na propozycje czy może lepiej zamontować radiatory z wentylatorami i darować sobie tunel?

Postaram się wklejać na bieżąco postępy prac jak tylko będę miał czas oby porobić formy tych tuneli itp.
Pozdrawiam
Slawny blad w starszych konsolach 3 diody smierci czerwone, dobrze ze 1-sza konsole mialem po 2007-ym roku:D

Do góry Bottom