Monitor 24" czy TV 32" do X360 co wybrać ? Flashowanie X360 a utrata gwarancji.

leonidas18

Świeżak
Świeżak
Chcę w marcu kupić X360 ale nie wiem co wybrać:
- 24" HP Pavilion w2408h 1899,-
- 32" TV LCD HD Ready do 3000,-

Czy różnica pomiędzy monitorem a telewizorem w jakości wyświetlanego obrazu jest duża ? Jak sprawa wygląda ze smużeniem obrazu ?

Jeszcze jedno czy zflashowanie X360 aby czytał "kopie zapasowe" bez zrywania plomb prowadzi do utraty gwarancji ?

krv

Użytkownik
Użytkownik
Odp: Monitor 24" czy TV 32" do X360 co wybrać ? Flashowanie X360 a utrata gwaran

Lepiej TV bo sobie możesz połączyć HDMI i masz dużo większą rozdzielczość i lepsze kolory.

leonidas18

Świeżak
Świeżak
Odp: Monitor 24" czy TV 32" do X360 co wybrać ? Flashowanie X360 a utrata gwarancji.

Ale przecież 24" monitor ma większą rozdzielczość niż 32" HD Ready telewizor. A HDMI ten HP również posiada.

krv

Użytkownik
Użytkownik
Odp: Monitor 24" czy TV 32" do X360 co wybrać ? Flashowanie X360 a utrata gwaran

Ale xbox bardziej jest przystosowany do telewizorów :D

kepaic

Użytkownik
Użytkownik
Odp: Monitor 24" czy TV 32" do X360 co wybrać ? Flashowanie X360 a utrata gwarancji.

Heh a co to znaczy "jest bardziej przystosowany"? Na czym polega to przystosowanie? ;) W sumie to chyba lepszy bylby TV 32", niby rozdzielczosc "tylko" HDReady, ale gier FullHD na X360 jest malutko. No i przy tak malym ekranie, aby zauwazyc te 1080p trzeba bylo by siedziec bardzo blisko. Sam gram na 22" monitorze i wygodne to to nie jest, krzeslo, biurko itp. Osobiscie wolalbym cos wiekszego z mniejsza rozdzialka. W FullHD pchalbym sie od 37-42", zaleznie od ceny.

leonidas18

Świeżak
Świeżak

A ja myślałem, że w 24" monitorze będę miał jakość Full HD ale na mniejszym ekranie.

P

Piri001

Guest

Tellewizor moim zdaniem lepszy . Czym wiecej cali tym lepiej i lepsze kolory sa na TV . A co do flashu . Flashuje sie przy otwartej konsli . Zeby otworzyc musisz zerwac plombe . Jedynie co ci panowie robia to podgrzewaja plombe suszarke i ja odklewaja a nie zrywaja . Pozniej nakleja . Ale microsoft i tak rozpoznaje takie modele .

kepaic

Użytkownik
Użytkownik

leonidas18 napisał:
A ja myślałem, że w 24" monitorze będę miał jakość Full HD ale na mniejszym ekranie.
Wszystko sie zgadza, tylko zauwaz ze na X360 jest malo gier korzystajacych z FullHD, wiec nie jest to niezbedne do szczescia. Poza tym zeby zauwazyc to FullHD musialbys siedziec blisko monitora, przy 24" to chyba juz z metra nie zauwazysz roznicy miedzy HDReady a FullHD. Wrazenia z grania beda zapewne o wiele lepsze na 32".

ADAMO

Użytkownik
Użytkownik

24" lepsze od 32" hehehe niezle sie usmialem:)dziekuje :)

jancyspl

Świeżak
Świeżak

Jeszcze jedno czy zflashowanie X360 aby czytał "kopie zapasowe" bez zrywania plomb prowadzi do utraty gwarancji ?

czytalem o tym noi mowili ze tez sie traci gwarancje przez to ale czy to prawda nie mam pojecia

Brahrp

Użytkownik
Użytkownik

@jancyspl
Niestety tracisz gwarancję ;(

Jeśli mowa o TV to mam 26 (16:9) Samsunga i 21 Sony (4:3) a x'a miałem podpiętego po testach tylko i wyłącznie do Samsunga i tak polecam innym.

Raikoh

Użytkownik
Użytkownik

Jak masz kase to oczywiscie bierz tv ;)

kuva

Banned
Użytkownik

leonidas18 napisał:
Będziesz miał full hd jeżeli monitor obsługuje rozdzielczość 1920 x 1080

A jesli chodzi o to co lepsze to powiem tak jak chcesz grać na monitorze to tylko crt - ma najlepszą jakość obrazu z monitorów a jeśli już lcd to tv samsungi mają zajefajną jakość obrazu jeśli chodzi o hd ready 1080i

wojtektt

Świeżak
Świeżak

Primo: nie ma monitorów 24" lcd z formatem 16:9. Przy 24" zazwyczaj jest rozdziałka 1920x1200 (16:10) Niektóre monitory nie radzą sobie ze skalowaniem obrazu do 16:10 tzn. obraz nie jest proporcjonalnie rozciągany w pionie i poziomie. Jeżeli chodzi o CRT to rzeczywiście maja najlepsze odwzorowanie kolorów, lcd czasami przekłamują pod tym względem, co jest istotne dla graphików i ludzi, którzy sie bawią fotografią. Dalej: CRT-eka zazwyczaj oglądamy z niewielkiej odległości więc siłą rzeczy cierpią na tym nasze oczy. Jeżeli wyświetlacz ma służyć nie tylko do podłączenia X-a to moim zdaniem monitor lcd (24") jest o wiele lepszym rozwiązaniem od TV - chociażby większa rozdzielczość -> większa powierzchnia robocza. Sprawdziłem Gateway'a 2485 BW i na czasie go kupuje - z czystym sumieniem polecam:) P.S. Tutaj naprawdę dużoo można jeszcze pisac:)

kepaic

Użytkownik
Użytkownik

Madrze gada, dac mu wodki :) Przy czym o ile naprawde nie zajmujecie sie zawodowo powazna grafika to imo nie ma sie co przejmowac wyzszoscia crt nad lcd. Sam pracuje w grafice (wizualizacje 3d) na 22" samsungu lcd i nie jest to bynajmniej zadna tragedia kolorystyczna. Profesjonalny 22" lcd kosztowalby minimum 2,5-3 tysiace, zwykly 22" mozna dostac za mniej niz 800zl (choc i tak polecam przynajmniej cos za 1000zl). Do samego grania na konsoli spokojnie mozna kupic jakis fajny lcd.
Co do formatow to nie jestem pewien ale chyba wszystkie monitory komputerowe maja 16:10, a telewozory (lcd i plazma) 16:9. Ale nie jestem pewien, moze sie juz cos pozmienialo :) W kazdym razie nie ma na to rady, skalowanie bedzie i tylko od modelu monitora zalezec bedzie jego jakosc.
Podsumowujac moje zdanie w tym temacie: do XBoxa wolalbym kupic wiekszy tv niz mniejszy monitor (FullHD nie jest niezbedne, wolalbym miec wiecej " za ta sama cene) chyba ze potrzebny jest tez duzy monitor do pracy, wtedy kupujac monitor upieczesz 2 pieczenie na 1 ogniu. Ale granie na konsoli przed monitorem to juz prawie jak granie na kompie tyle ze na padzie a nie na klawiaturze - traci sie caly konsolowy smaczek siedzenia na fotelu przed duzym ekranem. Sam kisze sie przy biurku i fajnie nie jest, ale kasy na lcd tv narazie nie mam :)

mietafix

Użytkownik
Użytkownik

Ja sobie zakupilem do X360 monitorek Dell 2407WFP-HC i jestem wpelni zadowolony, a do mojego pokoiku i tak w pelni wystarcza. moze kiedys jak upowszechnia sie filmy w hd w polsce, to sobie zakupie jakis wiekszy tv

Do góry Bottom