Napęd X360 - dwa brzęki i po zabawie.

Salvo

Świeżak
Świeżak
Hej! Mam półroczną konsolę po flashu. Napęd Lite-On parę godzin temu odmówił mi posłuszeństwa. Gdy włączam konsolę i płytka jest w środku, słychać dwa krótkie brzęki, po czym widnieje napis "Otwórz napęd". Gdy próbuję otworzyć napęd, ukazuje się czarny ekran.
Jak przytrzymam chwilę przycisk od napędu to zaczyna brzęczeć. Czasem się otwiera, czasem nie. Generalnie trudno określić, czy to wina lasera, mechanizmu, a może jakiegoś zwarcia, bo nigdzie na YouTube nie spotkałem się ze zjawiskiem pojawiania się czarnego ekranu przy okazji "Open Tray".

Da się coś z tym jeszcze zrobić? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. To już było moje ostatnie podejście do konsol Microsoftu. Wprost niewiarygodne jak można było stworzyć tak awaryjny sprzęt. To jest już moja kolejna (tą dostałem w ramach gwarancji) konsola i mam naprawdę dość tego awaryjnego złomu, ale z uwagi na tymczasowy brak funduszy na PS3, chciałbym jeszcze na X360 pograć.

Kondorro

Użytkownik
Użytkownik
Mialem ten sam problem , naped do wymiany!

opeael2

Pomocnik
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
PSforum.pl
niekoniecznie....rozbierz konsole.....bo może trzeba skalibrowac laser....nasmarować prowadnice po których on się porusza....ogólnie trzeba zajrzeć....bo o swoja maszynke do przyjemności trzeba dbać a nie tylko przerobić i rzezać hehehe

YoCar

Banned
Użytkownik
lepiej samemu się nie bawić, oddaj gdzieś do serwisu. na allegro jest sporo ofert, napewno znajdziesz jakąś ze swojego miasta. no chyba że się znasz to zrób jak kolega wyżej napisał.

opeael2

Pomocnik
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
PSforum.pl
jakbyś nikogo nie znalazł to mogę zajrzeć w tą twoja konsolke

Salvo

Świeżak
Świeżak
Raczej spróbuję ją rozebrać i zobaczę w ten sposób, jak na obecną chwilę pracuje ten napęd.

opeael dzięki za ofertę, ale skąd jesteś?

Pszczoła

Użytkownik
Użytkownik
spróbuj też docisnąć kableki prowadzące od napędu do płyty głównej :) I jak bedziesz otwierał napęd to uważaj ,żeby Ci nic tam nie wpadło. Trudno bedzie wyciągnąć :)

wezyk20

Użytkownik
Użytkownik
Może być źle połączona ścieżka jeżeli był przerabiany metodą MRA. Jaka data xboxa?

Pszczoła

Użytkownik
Użytkownik
Mam półroczną konsole (...)
Czytanie ze zrozumieniem nie boli.

Salvo

Świeżak
Świeżak
O rany, rzuciłem okiem na filmiki na YouTube i widzę, że dostanie się do wnętrzności X360 to nie jest łatwa sprawa, więc chyba jednak sobie odpuszczę ten zabieg...

Jeszcze raz dokładnie opiszę objawy, być może rzeczywiście ktoś miał identyczną sytuację i będzie w stanie ocenić, czy jest to naprawialna usterka:
a) włączam X360, niezależnie od tego czy jest wewnątrz płytka czy nie - dwukrotnie rzęzi
b) ładuje się dashboard, gdy próbuję wysunąć tackę, dashboard gaśnie - pojawia się czarny ekran
c) tacka nie zawsze wysuwa się po jednokrotnym wciśnięciu przycisku, nieraz trzeba krótko przytrzymać i wówczas po krótkim warczeniu, wyskakuje na kilka cm i trzeba ją wytargać ręcznie lub wyskakuje cała

Pszczoła

Użytkownik
Użytkownik
nei musisz mieć tych śrubokrętów . Wtstarczy zwykły płaski ,ale taki ,żeby zachaczył te śrubki i je ruszył ( 2mm długości ). A zatrzaski z tyłu otworzysz zwykłym nożem z ostrym czubkiem :)

Do góry Bottom