Xbox 360 Naprawa lasera i przerobienie X360

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Cześć!

Na wstępie zaznaczę, że z konsolami nigdy nie miałem styczności. Lata temu grałem na komputerze,jednak teraz z racji wieku brak czasu i chęci, jednak kuzyn ostatnio wiedząc, że w elektronice lubię grzebać dał mi po prostu X360. Szkoda wyrzucić, pomyślałem pokombinuje z nią. Nie znam jej historii od początku, ale z czasem miała problemy z odczytywaniem płyty. Teraz nie czyta jej w ogóle. Po jej włożeniu nie słychać nawet rozpędzającego się silniczka. Data produkcji konsoli to 2008-06-26 i z tego co zdążyłem przeczytać jest to Falcon - zgadza się?
Konsoli jeszcze nie otworzyłem - bit, który posiadałem okazał się nie niewymiarowy... muszę dorwać inny.
Podejrzewam, że może to być wina lasera, ale w tym momencie to wróżenie z fusów. Tak samo nie wiadomo jaki laser tam siedzi.Co zauważyłem dioda zasilania ciągle miga - czytałem, że może mieć to związek z napędem.
Edit otworzyłem - model to TS-H943

Druga kwestia - chciałbym ją przerobić na RGH. Czytałem, że jedni mówią że da sie Falcona przerobić inni że są problemy - zgłupiałem. Nie mam pojęcia który mod (płytkę) wybrać? Cool runer czy inne? Nie za bardzo wiem czym się różnią. Jako, że z elektroniką jestem na Ty, kwestia lutowania to nie problem. Programator chcę złożyć sam - mam świadomość, że odczytanie nandu może dłuuugo potrwać, ale to nie problem - mam czas.
Czy mógłbym prosić o podesłanie linku lub nazwy płytki do przeróbki RGH? Czy
"CoolRunner Rev C" będzie ok do tej konsoli? Dash jaki mam obecnie to 2.0.16547.0 natomiast K (kernel?)2.0.1888.0
Czytałem posty i oglądałem filmiki odnośnie przeróbki - nie widzę nic trudnego dla mnie dlatego chce się tego podjąć.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Kup chip matrix, najlepszy do twojej konsoli. Co do napedu nie warto ruszać trzeba by go zmienić na liteon.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Dziękuję za odpowiedź. Na allegro znalazłem tylko 1 ofertę - https://allegro.pl/matrix-glitcher-v3-corona-rgh-xbox360-i6634465832.html czy ten może być? Jest to wersja V3. Odnośnie napędu tak jak napisałeś - jeśli się nie opłaca to wstawię tam po prostu dysk 3,5 cala.

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Tak to ten chip, nie da się wykorzystać złącza sata od napedu dvd dla dysków twardych.

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Uuu to mnie zaskoczyłeś. Rozumiem, że pozostaje wykorzystanie dysku USB, lub zamontowanie dysku do tej tacki w której jest domyślnie dysk?
Kolejne pytanie - co z kwarcem? Model z allegro go posiada. Czytałem, że parę osób sobie ubiło konsolę w ten sposób. Między D a E jest rezystor 0 om. Nim się "steruje" czy korzystamy z zew. lub wbudowanego kwarcu.
W przyszłym tygodniu jak dojdzie chip postaram się zebrać w jedną całość wszystko i zapytać o to czy wszystko dobrze zrozumiałem.
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Użyj kwarcu z chipa, nie lutujesz się w Hana.

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Cześć,
zweryfikowałem wszystko jeszcze raz i mam kilka pytań by mieć spokój ducha :)

1. Będę korzystał z Windows XP oraz programu j-runner. Czy nim wykonam cały proces od A do Z? NA filmikach jest, że tak natomiast z racji, że używam LPT wolę się upewnić.

2. Z racji, że robię to przez LPT czytałem, że muszę „odblokować” port LPT. Do tego celu potrzebny mi jest jakiś (jaki?) program?

3. Moja wersja Matrixa to v3 ze swoim kwarcem – rozumiem, że połączenie z punktu C nie będzie w związku z tym wykorzystywane? To samo tyczy się punktów D oraz E.

4. W prawym oknie programu J-Runner v0.3 podczas programowania MAtrixa mam zaznaczyć JTAG?

5. RGH które wykonuje to 1.2 czy jakie?

6. W momencie Create ECC co mam wybrać w XeBuild? Glitch2? RGH? RGH2? Bo widzę, że zależnie od wersji J-Runnera są różne opcje. Postaram się pobrć wersję z opcjami GLitch, Glitch2 etc.

7. Dane Xsvf są w paczce z J-Runnerem – korzystam z plików rgh1.2?

8. Posiłkuję się w całości tym filmem
9. Czy przed wykonaniem przeróbki powinienem podłączyć konsolę do Internetu i pobrać najnowszy dash? Czy może być ten co jest?

10. Będę korzystał z tych schematów kabla LPT:

Nand: https://cdn.instructables.com/F5X/CJD7/GW88LD4J/F5XCJD7GW88LD4J.LARGE.jpg

Matrix: http://xboxforum.pl/images/imported/2014/08/99.jpg

11. Czy w przypadku korzystania z wbudowanego kwarcu mam używać specjalnych timingów czy nie ma to znaczenia?

Prosiłbym ew. o inne rady, które mogą się przydać :) Pomijam cierpliwość zwłaszcza przy LPT oraz dokładność lutów.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Panowie sukces, jednak nie do końca. Wykładam się na ostatnim etapie czyli wgranie XeBuild. Konsola nie uruchamia się po wgraniu XeBuild. Dida na matrixie miga co jakiś czas i tyle. Klucz przepisany poprawnie. Podejrzewam, że jest to kwestia dasha - tylko nie wiem który wybrać? Wybrałem 17511 - na tym nie wstaje. Wgrałem Xell jeszcze raz - rusza momentalnie (instant boot-chyba tak się to nazywało). Tak jak wcześniej napisałem "Dash jaki mam obecnie to 2.0.16547.0 natomiast K (kernel?)2.0.1888.0" - to info z zakladki systemowej konsoli. Do wyboru w J-runner v0.3 beta 8 mam nast. dashe: 16747,16756,17150,17349, 17489, 17502, 17511, 7371. -ni jak się one mają do tej z zakładki konsoli. Oczywiście po boku zaznaczam glitch2 i falcon. Update dokonuje przez pendrive. Z tego co widzę powinienem mieć 16547. Jednak w J-runner nie ma tej wersji. Skąd mogę ją pobrać i wrzucić do j-runnera?

Z góry dziękuję!

Ostatnia edycja:

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Ok poradzilem sobie. Teraz będę aktualizował dash.

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Bez problemu wrzucasz najnowszy kernel w jrunner.

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Wszystko działa. Z racji, że nie wykorzystam CDromu wyjąłem go a na gpu dałem dodatkowy wentylator. Temp spadła z 80 do 50 stopnii Max. Oczywiście pasta rownież zmieniona. Dziękuje serdecznie za wskazówki.
Pytanie ostatnie czy mając rgh mogę podłączyć pod złącze sata dysk twardy zamiast dvd? Zasilanie sobię dorobię ale chodzi o dysk podłączony bezpośrednio pod sata

Puntolot

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Jesli nie to skorzystam oczywiście z koszyka. Natomiast drugie pytanie czy istnieje możliwość botowania gry z dysku sieciowego :)? Załóżmy mam nasa na nim wolna przestrzeń. Przez lan powinno śmigać.

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
LAN wolno ładuje I nie wszystko się da odpalić, możesz wykorzystać sata od dysku twardego. Sata od dvd jest tylko od napędu

Do góry Bottom