Podłączenie XBOXa do internetu przez komputer - czy możliwe?

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
Witam.

Jak w temacie - czy można podłączyć X'a do internetu podłączając go do kompa?

Szymek85

Świeżak
Świeżak
Tak można ale są pewne wymagania. Musisz mieć dwie karty sieciowe i kabel ethernet skrosowany (wyjątek jeżeli masz internet w komputerze przez modem USB to 1 karta sieciowa starczy). Poszukaj na forum jest dużo o tym.

kamel12345

Użytkownik
Użytkownik
Ja mam tak podłączone
Potrzebujesz krarty sieciowej Lan koszt ok 20 zł i kabla do internetu skorosowanego z jednej strony.
Skrosowaną końcówką wpinasz do kompa i udostępniasz połączenie.

van_bombel

Użytkownik
Użytkownik
Konfiguracje Xbox Live | Artykuły Tutaj masz wszystko pięknie opisane i wytłumaczone :)

h-y-d-e

Użytkownik
Użytkownik
Szczerze wątpię, żeby kabel musiał być krosowany, tak było na starych kartach sieciowych. Współczesne karty same się przełączą we właściwy tryb.

Wujek WilQ

Użytkownik
Użytkownik
Kabel prosty + ICS.

h-y-d-e

Użytkownik
Użytkownik
@up
I to jest najlepsze rozwiązanie, to nawet w win 98 już się dało zrobić. Dodatkowo można łatwo przekierować odpowiednie porty, jak zajdzie potrzeba poprawy 'translacji NAT'

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
Ja już tu widze - 2 karty sieciowe i multum innych porad. Za razie najbardziej pomocnym postem dla mnie był post bombla - poradnik przydatny, ale nie trybi połączenie na X'ie - w miejscu Sieć już pojawia się problem. potrzebne mi 2 karty sieciowe? z Internetem na kompie łączę się bezprzewodowo i mam wejście do kabla krosowanego - nie idzie z niego skorzystać?

@EDIT: Teraz już dochodzi do Internet ale wywala błąd. Coś z DNSem. Próbowałem bez ustawień DNS ale dalej lipa :/
@EDIT2: A jakby pieprzyć te kable kupić jakiś adapter WiFi USB za 50 zł i połączyć się z netem. Chodzi mi np. o takie cuś:
http://www.uno.pl/t_34175/tl-wn721n/ Czy jakby się to podpięło pod X'a to złapałoby neta? Nie mam za bardzo jak sprawdzić :/

van_bombel

Użytkownik
Użytkownik
@EDIT: Teraz już dochodzi do Internet ale wywala błąd. Coś z DNSem. Próbowałem bez ustawień DNS ale dalej lipa :/
Próbowałeś ręcznie wpisywać DNS w Xboxie? Czy masz ustawiony tryb automatyczny? Spróbuj wpisać ręcznie i upewnij się czy wpisywane dane zgadzaję się z tymi które podałeś w karcie sieciowej. I nie czytaj "mądrości" typu - musisz mieć 2 karty sieciowe. Większej bzdury nie słyszałem, daj znać jakie efekty, spróbuję pomóc i znaleźć ewentualny problem.

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
Hmm... to może ja od początku bo zacząłem od **** strony. Mam neta w sieci sąsiedzkiej. Jakieś nowe połączenie (np. komputer chce dołączyć do sieci) - trzeba biec do gościa od sieci i prosić tydzień żeby dodał. Tak samo było u mnie z Xboxem. Na początku stał zaraz przy routerze - podłączałem kablem, wsio grało. Teraz mam go u siebie w pokoju (czyt. piętro wyżej) i nie chcę robić manewrów typu - chcę jakieś demko ściągnąć to odłączać X'a i biec z nim na dół. I zamiast biegać to chciałbym podłączyć go do neta tutaj. W twoim poradniku bombel korzystałem z rozdziału Udostępnianie przez PC, Neostrada TP. Poustawiałem adresy jak były podane - nie działało. Zmieniłem DNSy na automatyczne - nie działało. I teraz stoję w miejscu gdzie do Sieci jest połączenie ale do internetu już nie. bombel jak wiesz co zrobić to może zrób krótki poradnik i ja zobaczę co z tego wyjdzie.

krisr77

Pomocnik
Pomocnik
Użytkownik
daj screny jak to niby poustawiales

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting
Na X'ie:
Adres IP: 192.168.0.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama: 192.168.0.1
Podstawowy serwer DNS: 194.204.152.34
Zapasowy serwer DNS: 217.98.63.164

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
A Jakie daje ci ustawienia DHCP uslugodawcy neta ?
Zmien klase ip na A np 10.0.0.1, maske tez zmien na np 255.0.0.0

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
te DHCP jak sprawdzić? A tą klasę ip gdzie zmienić - na kompie czy na X'ie?

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
Na kompie i na xboxie i udostepniasz z kompa polaczenie radiowe, a nie enthernetowe

np tak:
PC:
ip 10.0.0.1
maska 255.0.0.0
bramka: ip ktore ci przydziela uslugodawca na karcie bezprzewodowej
DNS: ip ktore ci przydziela uslugodawca na karcie bezprzewodowej

Xbox:
ip: 10.0.0.2
maska: 255.0.0.0
bramka: 10.0.0.1
dns: 10.0.0.1

Jak masz router u siebie, a podlaczenie nieznanej karty sieciowej nie daje ci neta to twoj router dostaje ustawienia od uslugodawcy, na upartego jak znasz hasla do routera sklonuj MAC adres swojej karty sieciowej do routera i od routera robisz nowa podsieć i nie martwisz sie o usługodawce bo kazde urzadzenie podpiete pod router bedzie mialo neta, a na gore proponuje kupic switch

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
Ale jeśli wcześniej się łączyłem z tą siecią przez bezpośrednie połączenie z routerem to muszę kombinować z tym loginem itd?

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
Jesli w ich bazie jest mac karty sieciowej xboxa to nie, a na gore idzie kabel czy radiowo ?
xbox nie ma wifi ?

turbin

Użytkownik
Użytkownik
Tutaj masz _> http://xboxforum.pl/dla-swiezakow-f79/wifi-laptop-enthernet-do-x-klocka-79540.html niedawno był taki temat na forum,może Ci pomoże.

Xirate

Użytkownik
Użytkownik
Ale zobaczyłem jeszcze jedną rzecz. Otóż w poradniku na 1 stronie od bombla bodajże jest tam na screenie że z rozwijanej listy muszę jakąś sieć wybrać a tej rozwijanej listy ni ma :/ Może coś z tym jest nie tak?

@EDIT: Zobaczyłem w temacie w poście turbina co ma na ten temat Microshit do powiedzenia i patrzę, a tam coś o połączeniu przez mostek. Może to by wypaliło? Tylko muszę wiedzieć jak skonfigurować. Link do strony: Używanie komputera do łączenia konsoli Xbox 360 z usługą Xbox LIVE
@EDIT2: No spróbowałem, nie wypaliło, ale co mnie zaciekawiło to to, że jeśli jestem połączony z X'em to nie mam neta na kompie. Ma to jakieś większe znaczenie?

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
Nie masz do wyboru bo masz tylko jedna karte sieciowa enthernet, a zobacz czy mostek ci zadziala zaznacz polaczeniach sieciowych wifi i karte sieciowa i daj prawy przycisk myszy i polaczenie mostkowe

Do góry Bottom