POPRAWA CHLODZENIA

matimumi

Świeżak
Świeżak
Witam,

to mój pierwszy post :) także proszę o wyrozumiałość. Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę poprawić chłodzenie konsoli, oczywiście ingerując w jej wnętrze. Czy można dostać do Xbox'a jakieś bardziej wydajne radiatory. Oraz w jaki sposób przerobić to chłodzenie w domowych warunkach.

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik
Odp: POPRAWA CHLODZENIA

Jako tako chłodzenia dla GPU (a to się grzeje) poprawić nie możesz. Zmienić pastę to raczej max bo radiator jest tak wepchnięty pod napęd że nawet jakbyś jakiś spiłował to i tak nie zmieniła by się temp. ale możesz spróbować dołożyć jakiś wentyl na obudowie.

Są różne wiatraki np. tylne od talismoona poprawiają chłodzenie i są nieco cichsze ale bez rewelacji.

No i jeszcze jedno, wiatraki wyciągają ciepłe powietrze z konsoli więc możesz pomyśleć o jakimś wentylatorze przed procesorami by pomagał wydmuchiwać powietrze. To na pewno dobrze by działało.

matimumi

Świeżak
Świeżak

No tak tylko gdzie taki wentylator zamontować, ponieważ przed samymi procesorami mamy już tylko przód konsoli faceplate, a tam zamontowanie raczej odpada, znowu montować mały wentylatorek jakie były montowane na chipsetach w piecach chyba raczej na wiele się nie zda. Mam jeszcze pytanie z budowy X'a wiec pod DVD jest GPU a pod dużym radiatorem CPU? A testował ktoś X'a bez obudowy jak wtedy się grzeje. Mnie już parę razy pokazał artefakty ale zdążyłem wyłączyć konsole. No ale zaczynam się bać. Dziwi mnie troche że grafa ma tak mały radiator w dodatku pod DVD przecież to logiczne, że będzie łapać temperaturę.

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Bez obudowy grzeje się niemiłosiernie już to sprawdzałem, lepiej zamknąć i wymusić prawidłowy obieg.

Jeśli masz starego x360:

To można w tym miejscu obok napędu i przed CPU zamontować wentyl na płycie głównej lub bez pośrednio na obudowie. Wdmuchując tak zimne powietrze będzie dużo bardziej chłodził radiatory niż te wiatraki z tyłu.

matimumi

Świeżak
Świeżak

spike200 napisał:
Jeśli masz starego x360:

To można w tym miejscu obok napędu i przed CPU zamontować wentyl na płycie głównej lub bez pośrednio na obudowie. Wdmuchując tak zimne powietrze będzie dużo bardziej chłodził radiatory niż te wiatraki z tyłu.
No ok ale ta płytka obok napędu nie będzie przeszkadzać można ja usunąć bez konsekwencji?

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Nie o to mi dokładnie chodziło. Tobie chodzi z tego co rozumiem o zamontowanie wiatraka z przodu obudowy (pod faceplate) a mi z kolei na bocznej ścianie. Boczna ściana obudowy to jedyne miejsce gdzie możesz wiatrak umieścić.

EDIT//
http://x360iso.org/index.php?topic=463.0

O to mi chodziło, jakiś dobry cichy wiatrak i wsadzisz go do środka a nie na zewnątrz jak Kruchy,

matimumi

Świeżak
Świeżak

Wiec o to mój plan:
Od środka obudowy zamontuje 8cm wentylator, na razie zwykły najtańszy tylko aby poprawić chłodzenie i wymusić lepszy obieg powietrza w środku konsoli. Jednak plan na przyszłość to:

-zmienić pastę termo przewodzącą pod radiatorami na ARCTIC COOLING MX-2
-założyć wentylator Pentagram Freezone FN-80 7500 na podwójnych łożyskach kulkowych
-od góry zamontować AKASA - FILTR NA WENTYLATOR 80mm aby konsola nie zasysała zbyt dużo kurzu do środka

Postępy prac będę umieszczał na forum. Chciałem zamontować inny wentylator mianowicie REVOLTEC LightWriter - wentylator z termometrem, gdy wirują łopatki pokazuję temperaturę zasysanego powietrza jednak, gdy zamontuje filtr efekt zniknie.

zdjęcie jest poniżej w załączniku bo nie wiem jak dodać je do tekstu (zdjęcie tego revoltec'a)

szyna55

Użytkownik
Użytkownik

a co myślice o tych coolerach (czy jak to sie tam pisze)

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

szukaj a się dowiesz.

Majcher997

Użytkownik
Użytkownik

Proponuję jakieś proste radiatorki na pamięci :) i zmiane tylnich wiatraków na 12V. Będzie buczał trochę jak samolot ale podczas gry zapominasz o nim

Grzelus301

Użytkownik
Użytkownik

@Majcher_NR
Gdzie Ty wciśniesz radiatorki na pamięci ? Jak między płytą główną a obudową jest około 2mm odległości... Albo można sobie skołować podstwke pod konsola tylko konsola stoi pionowo a podstawka od dołu zassysa zimne powietrze robson.pl :) Lub gdy leży jakiś mały wiatrak zamontować do spodu konsoli i zdjąc tą kratke i w jej miejsce wklepać ? :)

Majcher997

Użytkownik
Użytkownik

Grzelus301 napisał:
@Majcher_NR
Gdzie Ty wciśniesz radiatorki na pamięci ? Jak między płytą główną a obudową jest około 2mm odległości... Albo można sobie skołować podstwke pod konsola tylko konsola stoi pionowo a podstawka od dołu zassysa zimne powietrze robson.pl :) Lub gdy leży jakiś mały wiatrak zamontować do spodu konsoli i zdjąc tą kratke i w jej miejsce wklepać ? :)
Od spodu jest 2mm, pamięci są tu na wierzchu bez nczego i chyba w tunelu jedne

Mewet

Świeżak
Świeżak

Ze strachu przed Lite-onem zainteresowałem się zakupem starszej wersji konsoli - bez hdmi i ze starą płytą i w związku z tym rozważam zakup jakiegoś dodatkowego chłodzenia.
Na robson.pl są do wyboru 3 metody:
- http://www.allegro.pl/item388797279__intercooler_do_xboxa_360_sklep_robson_.html
- http://www.allegro.pl/item388809627__cooler_pewna_poprawa_chlodzenia_robson_.html
- http://www.allegro.pl/item392823169__intercooler_z_podstawka_x360_sklep_robson_.html
- http://www.allegro.pl/item392823153__kolorowe_60_wydajniejsze_wiatraki_robson_.html

Z pożegnaniem się z gwarancją liczę się już na wstępie wiec wewnętrzny wiatrak mi nie przeszkadza. (przy jego montażu nie trzeba wycinać kawałka obudowy i zakładać jakiejś maskownicy? skąd on będzie brał powietrze?)

Która z tych metod wydaje się być najbardziej wydajna? Czy może zastosować wszystkie 3 naraz?

grzech1991

Banned
Użytkownik

jesli zaktualizujesz dasha - zadna metoda pratycznie nie pomoze

Mewet

Świeżak
Świeżak

Nie rozumiem co ma aktualizacja dash'a do przegrzewania się konsoli? Może mi to wytłumaczyć?

P

przeo_91

Guest

Nowy dash przyspieszał prace wiatraków, to ma do siebie. :p

maciokoki

Użytkownik
Użytkownik

czy znacie konsole ktore bez przerabiania ich wewnatrz zyja dluzej niz te ktore mialy zmieniana paste zalozone nowe radiatorki i inne przerobki? ja tak... jesli chcecie wiedziec wiekszosc konsol po przesmarowaniu ich padla szybciej niz tez bez smarowania... niechce sie tu rozpisywac ale jak ktos bedzie chcial znac szczegoly to napisze... generalnie nie ma co grzebac w konsoli jedyne chlodzenie ktore wspomoze konsole to zmiana wiatrakow na lepsze i danie im osobnego zasilania lub podpiecie starych pod zasilke 12v i dodatkowo zrobic porzadny tunel ale nie tylko papierki przyklejone na radiatory trzeba tez zrobic szczelny podzial wiatrakow na tunele uszczelnic tez od dolu i tak zeby powietrze ssaly przez radiatory a nie gdzies bokami... gdy kupilem konsole po 2 miesiacach lapalem srednio kilka zwiech w tygodniu nie zeby przeszkadzala ale nie bylo to normalne po zastosowaniu tegu tuningu zwiechy minely a ja mam pewnosc ze jednak wspomoglem troche konsole i wydluzylem jej zywotnosc...

Do góry Bottom