Wiedza Poradnik: Na co zwrócić uwagę przy kupnie XBOXA360.

bembenos

V.I.P
V.I.P
Użytkownik
Witam,

Dziennie powstaje co najmniej kilka postów i tematów typu: "co kupić", "jestem zielony kupuję jutro xboxa" dlatego też powstał ten mini poradnik.

Krok pierwszy to odpowiedzieć sobie na kilka pytań:

- czy będę chciał grać na LIVE!
- czy to ma być nowa konsola czy używana itp.

Jeżeli odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi TAK! Chcę grać na LIVE! koniecznie zdecyduj się na konsolę nieprzerobioną. Tylko oryginalny firmware(FW) napędu może nam zagwarantować spokojną rozgrywkę w sieci.

Natomiast jeśli odpowiedź brzmi NIE! Nie interesuje mnie gra sieciowa warto przemyśleć kupno konsoli zbanowanej która będzie na pewno tańsza od konsoli z możliwością gry na LIVE!

Co do pytania drugiego: kupno używanej konsoli ma swoje plusy i minusy. Plusem będzie to, że możemy wyłowić naprawdę fajny zestaw w nie dużej cenie.
Minusem będzie to, że nie wiemy tak naprawdę jak poprzedni właściciel traktował swój sprzęt. Minusem jest też to, że przy konsoli zbanowanej Microsoft nie uznaje nam napraw gwarancyjnych.

Jeśli chcemy bezstresowo grać i nie martwic się o nic lepiej dołóżmy te kilkadziesiąt/kilkaset złotych i kupmy sprzęt nowy.

Teraz przejdźmy do tego na co zwrócić uwagę przy samym kupnie konsoli:

W Xboxach montowanych było kilka modeli płyt głównych:

-Xenon/Zephyr
-Opus/Falcon
-Jasper

Najlepszym wyborem będzie najnowsza płyta główna czyli JASPER gdzie w 99% została wyeliminowana podatność na tzw. RRoD'a (Red Ring of Death- Krąg Śmierci). Możemy ją poznać po kilku rzeczach tj:

1) Amperaż na linii 12V.
W Jasperach natężenie prądu to 12,1A tak jak na załączonym niżej zdjęciu. Kupując taką konsolę o takim amperażu mamy pewność, że jest to JASPER.

link do zdjęcia- http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2008/12/jasper_find.jpg

2) Wtyczka zasilacza.
Płytę główną można poznać też po wtyczce zasilacza zamieszczonej w konsoli. Poniższe zdjęcie wyjaśni to zagadnienie.

link do zdjęcia- http://rosetta.null-zero.com/wp-content/uploads/2008/12/xbox360_model_guide.jpg

3) Zasilacz.
Jeżeli do konsoli dołączony jest zasilacz o mocy 150W to Xbox na pewno ma w sobie płytę główną JASPER.

4) Data produkcji.
Produkcja JASPER'ów rozpoczęła się na przełomie wrzesień-październik 2008. Mając konsolę po takiej dacie na 99% mamy JASPER'a.

Z 4 wyżej wymienionych metod moim zdaniem najlepsza jest metoda pierwsza z określeniem amperażu na linii 12V.

Od tej pory pytania co do kupna konsoli można zadawać tylko w tym temacie. Każdy inny temat będzie kasowany a autor odpowiednio nagrodzony.

Poradnik nie dotyczy wersji konsoli "SLIM"!

banyprg

Użytkownik
Użytkownik
"Poniższym zdjęciu" - a gdzie one są ?? odpowiedzi nr 1 oraz 2.

Nie żebym się czepiał czy coś ale ten poradnik jest autorstwa kogo ?

Poradnik autorstwa mojego. Zdjęcia będą zaraz poprawione. / bemben12

krzysztoff86

Świeżak
Świeżak
a czy opus/falcon jest trochę choc lepszy od xenon/zephyr ??czy nie ma praktycznie roznicy jesli chodzi o AWARYJNOŚĆ tych plyt??

bembenos

V.I.P
V.I.P
Użytkownik
Niektórzy mówią, że na falconie grają i 2 lata i nic a niektórym po miesiącu pada. W tych czasach kupować xboxa starszego niż falcon mija się z celem.

mistrzmtb

Użytkownik
Użytkownik
Falcon nie jest, aż taki zły jak się o niego dba, ja jade już 2 lata na falconie, mój kolega już 3 lata jedzie, tylko po 2 latach wymienił paste bo się zaczęła grzać (nie wywaliła żadnych błędów itp.)

joni20

Użytkownik
Użytkownik
Witam chailbym sie dowiedziec jaki ja mam model bo trochu sie zamieszlaem na zasilaczu pisze 150 WAT i tez tak jak mowiles 12,1 lub 2 Amper nie moge zczaci z tymi wejsciami od zasilacza ale na mojim xbox pisze ze jest 14,2 Ampera a rok produkcji 2008-03-01 czyli jaka ja mam wrescie konsole JAsper czy co??

65userow

Banned
Najprawdopodobniej falcona.

joni20

Użytkownik
Użytkownik
NO to juz nie wiem mam tez kabel Hdmi a zreszta zrobie wam zdjecia o moze to nam cos wyjasni kupywalem od fimry NOWY XBOX 360 ARCADE + PAD + DYSK 20GB + HDMI -KRK (1151544261) - Aukcje internetowe Allegro

Wiec pisal ze JASPER Wiec juz kur... sam nie wiem

65userow

Banned
HDMI-Jasper albo falcon.

Więc skoro pisałeś że data produkcji to 2008-03-01 no to musi być falcon

joni20

Użytkownik
Użytkownik
No jezcze sie upewnie dobrze ze mam i tak 36 miesiecy gwarancji a po drugie na zasilaczu pisze ze jest 12,1A wiec moze pudelko z konsoli jest inne bo i tak konsola przerobiona

cormyrian

Świeżak
Świeżak
Witam!
Zamierzam kupić w ciągu najbliższych dni konsolę Xbox 360 Elite,lecz zależy mi na tym by dokonać trafnego zakupu,którym mógłbym cieszyć się przez dłuższy czas.
Na oku mam: Xbox 360 Elite + gra - Konsola Xbox 360 Xbox 360 - Opis w RTV EURO AGD

Czy polecacie mi go?Jaka jest w nim wmontowana płyta główna?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

bembenos

V.I.P
V.I.P
Użytkownik
Sądząc po tym, że do zestawu dołączana jest gra PES10 jest to Jasper. Na Twoim miejscu ja poszukałbym czegoś na Allegro. Tam można trafić okazję a płacić 900zł za Elite mija się z celem ponieważ za 1000zł można kupić konsolę slim.

cormyrian

Świeżak
Świeżak
Ok.Mógłbyś mi napisać jeszcze co muszę dokupić do tego zestawu,by wszystko działało z
telewizorami Panasonic TX-29PM1P i Grundig ST 63-700?

Czy można go co jakiś czas przewozić,tzn.zmieniać telewizor?Np.wyjazd na działkę.Czy ma to jakiś wpływ na jego działanie?

bembenos

V.I.P
V.I.P
Użytkownik
Kabel którym podłączysz xboxa z tymi TV będzie w zestawie? Są to TV LCD czy CRT?

Tak można. Nie ma to wpływu na jego działanie.

Rulezq

Świeżak
Świeżak
Dla mnie super poradnik dla zielonych jak w sam raz. To im z pewnością ułatwi wybór. :)

Cazzy

Świeżak
Świeżak
Mam zamiar kupić Xboxa 360, jak myślicie opłaca się:
X BOX 360 PREMIUM+ DYSK 20GB TANIO KOMPLET!!! (1161852437) - Aukcje internetowe Allegro ??

gadah

Świeżak
Świeżak
Elo chcialem kupic Xboxa 360
NOWA KONSOLA XBOX 360 ELITE + GTA IV Aukcje internetowe Allegro
Wiec zakupic ??
To jest jasper??

wojtas453

Banned
Elo chcialem kupic Xboxa 360
NOWA KONSOLA XBOX 360 ELITE + GTA IV Aukcje internetowe Allegro
Wiec zakupic ??
To jest jasper??
Na moje oko, to nie bardzo, bo dolozysz 100zl i masz slima.
Tylko, ze slima jeszcze podobno nie zlamano, ale to sie z czasem zmieni ;D

gadah

Świeżak
Świeżak
no tak ale wiesz ten mi bardziej sie Podoba
a slim sie rozni :
Elite nie ma:
WIFI N dopłata ok 200zł
250GB dysku dpołata ok 250zł
nie jest gotowy na kinect (potrzebne dodatkowe zewnętrzne zasilanie)
jest trochę większy (ale zawsze większy)
jak dla mnie elite jest ladniejszy
slim ma CPU i GPU wykonane w technologi 45mm, mniej prądu mniej ciepła mniejsze prawdopodobieństwo awarii

Wifi mi nie ppotrzebne
i 250gb

WIec jak

Do góry Bottom