Problem z 1080p

ShapRee

Użytkownik
Użytkownik
Witam wszystkich
Ostatnio wymieniłem swojego starego Samsung'a T200HD na trochę lepszy telewizorek, Samsung 32" C550. Wszystko było by ok gdyby nie fakt że maksymalna rozdzielczość jaką mogę ustawić na tym telewizorze w Xboxie 360 to 1680x1050, czyli taka rozdzielczość jaką mam w T200HD, ale przecież nowy telewizorek obsługuje Full HD i 1080p, więc ustawiłem taką wartość w konsoli, a tu niemiłe rozczarowanie, menu, gry i ogólnie wszystko co co konsola przesyła na telewizor wygląda tragicznie na 1080p, czuje się jakbym ustawił rozdzielczość 1280x1024 mimo że po ustawieniu 1080p telewizor pokazuje że jest 1920x1080, całe mnóstwo pixeli, aż oczy bolą od patrzenia, menu i gry o wiele lepiej.. mało.. o niebo lepiej wyglądają na 1680x1050, a jak na chłopski rozum powinno być odwrotnie. No i takie pytanie co może być powodem ? zły kabel HDMI ? wada xboxów ? Proszę o jakieś sugestie i rady..

pozdrawiam !

mixyr

Użytkownik
Użytkownik
hmm niewiem moze to kabel hdmi, bo lepiej kupic jakis lepszy za 4 dychy, niż na allegro za 6zł

ShapRee

Użytkownik
Użytkownik
Kupiłem w sklepie za 30zł, ale nie ma pozłacanych końcówek, jutro podbiorę ojcu z blue-ray'a z pozłacanymi i sprawdzę, ale wątpię że to przyczyna kabla ;F coś mi tu konsola śmierdzi, jakbym miał możliwość przetestowania innego xboxa to bym obczaił, bo to chyba wada sprzętu... hmm...

HerlokPL

Użytkownik
Użytkownik
Wszedłeś w opcje w Xboxie i wybrałeś tam rozdzielczość?? To częsta przyczyna, a ta rozdziałka którą Ty podałeś to strikte pod PC :D

ShapRee

Użytkownik
Użytkownik
Tak.. w opcjach wyświetlania ustawiłem najpierw na 1080p ale wtedy wygląda to tragicznie, w ogóle jakby nie ustawiła się rozdzielczość Full HD tylko jakieś 1280x1024, pełno pixeli i ogólnie strasznie rażące w oczy, to samo przy 1080i i 720p.. w sumie to jakby nie widzę różnicy między tymi trzema wartościami, uruchamia się jakaś niska rozdzielczość i tyle. Dopiero jak ustawię sam rozdzielczość na 1680x1050 (bo mam takie opcje też) to wtedy dopiero wszystko się wygładza i wygląda o wiele lepiej niż na pozostałych, no ale telewizorek ma Full HD 1920x1080 więc dlaczego mam grać na rozdzielczości jaka jest w moim starym tv/monitorze T200HD 20" :>

sweeterek

Banned
Xbox One
Użytkownik
Kolego,moze nie pomoge tutaj bardzo,ale mialem podobny problem i go rozwiazelem a wiec zacznijmy.
Na kablu HDMI,nie mialem problemu z 1080p,problem pojawil sie,gdzy zrobilem przemeblowanie,kabel HDMI okazal sie za krotki i musialem uzyc zwyklego na chinche,wszystko fajnie tyle ze w tym kablu nie mialem 1080p(nawet jak ustawialem na konsoli) a 1080i(sa to tak zwane polaryzacje pionowe i poziome),wybralem 1080i i nie mam problemu.
NA drugim telewizorze,zas znowu nie moge utawic 1080i i znajdz tu sens ?
Sprobuj kolego wlaczyc 1080i,jak to nie pomoze to wina musi lezec w kablach badz konsoli,bo nie mozliwoscia jest to aby telewizor FULL HD odtwarzal FULL HD,ta rozdzielczosc ktora mozesz wybrac to tez nie jest maks mozliwosci.
Ja obstawiam na kable.

ShapRee

Użytkownik
Użytkownik
Założyłem kabel HDMI z pozłacanymi końcówkami za 120zł (ojcu z blue-ray podebrałem na test :) ) no ale różnicy nie ma... dalej to samo. Zrobiłem kilka fot, trochę widać jak sprawa wygląda na poszczególnych ustawieniach:
1. 720p - Imageshack - 720p.jpg
2. 1080i -Imageshack - 1080ix.jpg
3. 1080p -Imageshack - 1080pd.jpg
4. 1680x1050 -Imageshack - 1680x1050b.jpg
5. Porównanie menu w 1080p i 1680x1050 -Imageshack - porwnaniec.jpg

Mam nadzieję że w miarę to dobrze widać, ogólnie 720p, 1080i, 1080p bez różnic, bardzo pixelowate, i jakby żadne filtry nie działały, kanciaste tekstury i ogólnie brzydko to wygląda, w porównaniu menu dość dobrze to widać, natomiast w 1680x1050 o wiele lepiej, wygładzone tekstury zarówno w menu jak i w grze, ogólnie widać że filtry jakieś działają bo aż wszystko się "błyszczy" :) jeśli to wina konsoli to sory, przerzucam się chyba na ps3 :p

krisr77

Pomocnik
Pomocnik
Użytkownik
po kombinował bym z ustawieniami tv - nie masz czasami włączonego trybu GRA???

Azur

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Użytkownik
Pamiętaj kolego że rozdzielczość 1920x1080 (Full HD) ujrzysz jedynie na bardzo mocnych komputerach, konsole obsługują jedynie "pseudo HD". W konsolach termin HD oznacza rozdzielczość 1270x720, dlatego masz rozmazany ekran. Jak już sam zauważyłeś, zmieniając rozdzielczość na niższą była różnica. Pamiętaj na konsoli nie ujrzysz prawdziwego Full HD, takie rzyczy tylko na Pc...

ShapRee

Użytkownik
Użytkownik
Czyli krótko mówiąc xbox nie obsługuje 1080p i bawienie się w te wszystkie 720p, 1080i , 1080p jest bez sensu, trzeba ustawiać rozdzielczość dostępną jak w monitorach komputerowych, a nie te HD i Full HD. Chyba jednak na ps3 się przenoszę, kolega na Full HD gra bez problemów na rozdzielczości 1080p :F

h-y-d-e

Użytkownik
Użytkownik
Ja na x-ie mam prawidłowe, bezpropblemowe 1080p

krisr77

Pomocnik
Pomocnik
Użytkownik
tak jak mówiłem kwestia tv, wg mnie nie ma różnic miedzy 1080p a 720p (bo to tylko skalowanie)
ps. na ps3 jest dokładnie to samo (no moze natywnych gier 1080p jest ze 4 wiecej)

Do góry Bottom