Problem z NAT i teredo

andrzej gołota

Świeżak
Świeżak
Siema,
na początku chciałbym się z Wami przywitać i przy okazji opisać swój problem z Xboxem One.
Mianowicie od jakiegoś czasu pojawił się u mnie problem z multiplayerem (wcześniej nic takiego nie występowało). Mam internet z play (router a w nim karta sim - to chyba radiowy?), czasem zasięg szwankuje, ale cały czas jest ten sam i czy dobrze czy źle jakoś sobie radził.

Chciałem sobie jakoś poradzić z samouczkiem z microsoftu, dostałem informację, że powodem jest adres prywatny a powinienem mieć publiczny. Skontaktowałem się z Play, powiedzieli że nie mogą mi przydzielić adresu publicznego ale przy okazji powiedzieli , że nic nie zmieniali i nie wiedzą czemu nie mogę grać multi.

Jak wchodzę w ustawienia mam napisane:
Rodzaj NAT: niedostępne xbox.com/xboxone/teredo ; wszystkie usługi dostępne

Robię test połączenia sieciowego - konsola podłączona do internetu

następnie robię test połączenia dla wielu graczy:
pierwszy krok podłącz i odłącz router na 30 sek - nic
drugi upewnij sie że port 3544 UDP nie jest blokowany na routerze - tutaj nie do końca wiem co zrobić, bo nie jestem biegły w temacie, więc przydałaby się jakaś pomoc

kolejny robię test typu translatora NAT:
no i to samo co podczas testu poł dla wielu graczy czyli te same kroki i ten sam błąd - nie można uzyskać adresu IP połączenia Teredo

Proszę o pomoc, ewentualnie o wskazówki jak poradzić sobie z problemem.

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Ogólnie Internet mobilny to kiepski pomysł do konsoli, a już zwłaszcza do XO czy PS4, bo same aktualki do gier ważą sporo itd, a to pewnie ma limity GB na miesiąc. Ogólnie powinieneś się dostać do ustawień routera i odblokować porty dla konsoli: https://support.xbox.com/pl-PL/xbox-one/networking/network-ports-used-xbox-live. Nie wiem czy w ogóle w takich mobilnych internetach możesz grzebać w ustawieniach. W normalnym Internecie te porty trzeba odblokować, dodać adres ip konsoli do dmz i czasami pomaga jeszcze włączenie upnp. Ogólnie w routerach się nie znam, piszę tylko jakie kroki ja wykonałam jak potrzebowałam zmienić NAT z zamkniętego na otwarty.

andrzej gołota

Świeżak
Świeżak
upnp jest włączone, ip do dmz dodane, ale jak odblokować porty ? w załączniku dodałem zdjęcie, nie wiem czy to jest to o czym mówisz.
natomiast nat mam do wyboru tak jak jest napisane na symetryczny i asymetryczny, niestety nie ma włącz lub wyłącz

Attachments

andrzej gołota

Świeżak
Świeżak
możecie sprawdzić czy dobrze przekierowałem porty ? (załącznik)

Attachments

Do góry Bottom