Router WR340G tp link

corey666

Użytkownik
Użytkownik
Mam problem ze zmianą MTU, mieszkam w akademiku i internet mamy poprzez logowanie, czyli w routerze mamy sklonowany mac i wprowadzony login i hasło.W domu mam dlink i działa bezproblemu xbox live. A tutaj ciągle ten błąd, chociaż w ustawieniach routera jest 1480 czyli default.Próbowałem wiele kombinacji i nic nie działa.Czytam tutaj na forum, że ludzie nie mają problemu z tym routerem.Dzisiaj pożyczyłem od kumpla taki sam i jemu działał, a tutaj nie działa.Pomóżcie, bo jestem pewien, że lepszy router by rozwiązał sprawę, ale nie chce marnować kasy tylko dlatego.

Dragon_2009

Użytkownik
Użytkownik
na zadnym nie będzie działał. administrator sieci musiałby dopisać MAC adres konsoli do sieci i dopiero wtedy X będzie miał dostęp do sieci w akademiku.

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
Ale co ci nie dziala ?
MTU zmienia sie na nizszy tzn 1492 np gdy laczysz sie z laczem ADSL w taki sposob Router --> samodzielny modem adsl (np router w trybie bridge) --> internet

I nie zaleca sie zmiany MTU na niższy niz 1492

A ten twoj blad to raczej jest spowodowany portami masz je zablokowane, musisz przekierowac porty 88 i 3074 ale to duzo ci nie da bo dalej i tak laczysz sie z routerem czy tez serwerem uczelni i tam porty sa zablokowane

corey666

Użytkownik
Użytkownik
Porty odblokowalem u admina i blad wyskakuje tylko z mtu, przy tescie dochodzi do internet czyli porty działają prawidłowo.Router teraz działa jak zwykły z dynamicznym ip podłaczamy się przez wifi z byle jakiego komputera i przez kabel też działa bez żadnego wprowadzania maca.

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
Ale xbox wymaga MTU wiekszego niz 1365 i powinien dzialac, zmien MTU na 1500 lub zresetuj router i ustaw ponownie skoro na bliźniaczym dziala

corey666

Użytkownik
Użytkownik
Maksymalne jakie mogę ustawić to 1492

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
W takim razie zresetuj router i ustaw ponownie ale przed tym zobacz czy firmware i wersja sprzetowa obu routerow byly takie same

corey666

Użytkownik
Użytkownik
były różne, ale do tamtego nie zmieniajac ustawien poprostu wpisalem login ppoe i sklonowalem mac i też nie działoło

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
A troche zle zrozumialem twoja wypowiedz z pierwszego posta, wyglada na to ze wina lezy po stronie admina skoro na innym routerze jest to samo, a jak wyglada TTL u ciebie ?

Wpisz na pc w wierszu polecen ping www.google.pl i jaka masz wartosc TTL ?

corey666

Użytkownik
Użytkownik
wynosi 54

Brudsien

Pomocnik
Pomocnik
wiec jest ok, idz do admina i zapytaj jak u niego mtu wyglada

corey666

Użytkownik
Użytkownik
byłem u niego i pytałem o Mtu i mówił, że w ademiku z nim jest wszystko w porządku.

Do góry Bottom