TV vs monitor?

esv

Użytkownik
Użytkownik
Mam kilka pytań dotyczące x360 i nie tylko a więc planuje zakupić x360 i monitor/TV LCD.

O tuż co będzie lepsze monitor czy TV chodzi mi by grafa ładnie wyglądał:)

Znalazłem takie monitory:
http://www.allegro.pl/item313013476_lg_20_m208wa_z_tunerem_tv_3000_1_fv_gw_36m.html
http://www.allegro.pl/item317002454_samsung_226bw_wide_lcd_22_2ms_3000_1_sklep.html
widziałem filmiki na youtuba nawet nieźle na nim wyglądało

i taki TV:
http://www.ceneo.pl/596150
http://www.allegro.pl/item315939764_telewizor_lcd_20_samsung_sm_hdmi_2032mw_katowice.html
http://www.allegro.pl/item319263758_tv_lcd_20_sm_2032mw_1680x1050_hdmi_1000_1_5ms_fv.html

Czy jak TV kupować to koniecznie z HDMI?Czy będzie dawał rade zwykły TV LCD z podobnymi parametrami?
Chce się zmieścić w kwocie 1500pln na telewizor lub/Monitor ale tak naprawdę chciałbym jak najtańszym kosztem mieć niezły obraz:)

O tuż jak dużo savy z gier zajmują?i czy jest różnica miedzy wczytywaniem z karty pamięci a dysku?trwa dłużej itp?
"bios iXtreme Online (v1.4) (do gry przez Xbox Live)
Soft oferuje 4 rodzaje prędkości : x2, x5, x8, x12"- o co z nimi tak naprawdę chodzi? :D
Dużo jest bawienia się z tymi stealth patchami??
Dziękuje za wszelkie inforamcje pozdro:)

Majcher997

Użytkownik
Użytkownik
Odp: TV vs monitor?

Za 1500 to ty przy odrobinie szczęścia znajdziesz "Gateway 24' LCD SPVA 2485 pivot DVI PIP HD FULL HD". Naprawde zarąbisty monitor. Ja tam pykam od pewnego czasu na 19' Flatronie 915 FT+ (CRT) i daje rade. Tylko w niektórych starszych grach (PES6, Dirt) trzeba grac w 640x480, ale w nowszych nie ma problemu. Moim zdaniem bardziej monitor sie opyla, jak do grania.

peku

Użytkownik
Użytkownik

a moim zdaniem jak najwieszky TV nawet nie musi miec full hd... moze miec hd readytak jak ma moj kumpel... grałem u niego i i x byl podpiety przez component.... obraz taki ze sie zsikać można ::)

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Im mniejszy tv i większa rozdzielczość tym lepszy obraz. Możesz mieć 50' full HD ale obraz będzie kilkakrotnie gorszy od full HD przy 37' bo obraz nie jest wtedy rozciągany.

peku

Użytkownik
Użytkownik

tak tak chodzi mi o natywną rodzielczość ale troszke jak się rozciągnie to nic się nei stanie... przeciez tak tego nie widac (aż) gralem u kumpla na 42" na rodzialce 1080i czy tam p nie wiem co za roznica i bylo ********** ^^

esv

Użytkownik
Użytkownik

Majcher997 ten "Gateway"to koło 2000pln kosztuje :( Tak się zastanawiam... co post to inne myśli mnie nachodzą że za 1000 zeta można mieć niezły monitor,HD ready, z większą rozdzielczością, szybszym czasem reakcji może słabszym kontrastem.Natomiast monitory mają format obrazu 16:10 a gry obsługują 16:9 nie będzie widać jakiś pasów??

konoo

Użytkownik
Użytkownik

Im mniejszy tv i większa rozdzielczość tym lepszy obraz. Możesz mieć 50' full HD ale obraz będzie kilkakrotnie gorszy od full HD przy 37' bo obraz nie jest wtedy rozciągany.
Troszkę ludzi w błąd wprowadzasz
Jeśli im większy TV np. 50" full HD tym mniejsza plamka w porównaniu do 37" full HD
i dzięki temu obraz na 37" a 50" będzie miał taką samą jakość tylko będzie większy obszar do oglądania

Jęsli tv 50" obsługuję Full HD to nie ma prawa obraz być rozciągany w stosunku do 37" cali bo wtedy nie był by to full HD
tylko jakoąś inna rozdziałka po rozciągnięciu

Przy wielkości liczy się także rozmiar plamki

A najbardziej rozsądne będzie wybieranie wielkości do rozmiaru pokoju w którym ma stać TV
Aby dostrzec wszystkie szczegóły obrazu Full HD, trzeba albo mieć duży ekran, albo oglądać z bardzo małej odległości. Zakup full HD poniżej 40" mija się z celem, bo już z 2 metrów na ekranie 37" nie będzie widoczna żadna różnica pomiędzy HD Ready a Full HD

TymonPRO

XBOX MANIAK
XBOX MANIAK
Użytkownik

Ja polecam monitory Gateway ostatni o nich głosno podobno są bardzo dobre jeżel ichodzi o jakosc-cena za 1200zł widziałem na allegro full hd

Majcher997

Użytkownik
Użytkownik

esv napisał:
Majcher997 ten "Gateway"to koło 2000pln kosztuje :( Tak się zastanawiam... co post to inne myśli mnie nachodzą że za 1000 zeta można mieć niezły monitor,HD ready, z większą rozdzielczością, szybszym czasem reakcji może słabszym kontrastem.Natomiast monitory mają format obrazu 16:10 a gry obsługują 16:9 nie będzie widać jakiś pasów??
Mój kumpel kupił niedawno powystawowy model z lekko porysowaną podstawką za troche ponad troche ponad 1000zł (1200 chyba juz nie pamiętam dokładnie, ale w tych okolicach)

esv

Użytkownik
Użytkownik

Wiem widziałem http://www.allegro.pl/item317663406_gateway_24_lcd_spva_2485_pivot_dvi_pip_hd_full_hd_.html ale i mają rysy na matrycy :(kij wie co kto z nimi robił...

Majcher997

Użytkownik
Użytkownik

Ja na matrycy to nie ma co brać, ale rysa na podstawce to żaden problem oczywiście

esv

Użytkownik
Użytkownik

Pewnie że na podstawce to nie przeszkadza ;)A jak to jest z tym formatem obrazu 16:10 jest duża różnica między 16:9 bo gry taki obsługują na x360?czy ten format nie ma znaczenia??

gudig9

Użytkownik
Użytkownik

Chciałbym rozwinąć ten temat tylko w trochę innym kierunku, piszę tutaj by nie zakłądać nowego tematu... Po za tym ja pytam między tym co mam... a nie miedzy tym co chciałbym kupić... bo tutaj zdania są tak podzielone co lepsze dzisiaj i czy warto kase wydawać...

Moje pytanie to również - TV vs MONITOR
Tylko chciałbym, żeby ktoś klarownie, z przykładami, fotkami przedstawił mi, jak to się ma, ale do starych TV i starych MONITORÓW...
Mój monitor jest stary... z 2003 - Image quest q790 - Hyundai 17 cali... Telewizor... myślę, że ma ponad 15 lat... albo i więcej... wiem, że od zawsze był w domu... a ja mam 17 lat :> To jakic Royal TV5540 21 cali albo mi nawet 20. Chciałbym, żeby ktoś kto na czymś takim działa pokazał czy jest w ogóle sens i przyjemność grania w gry typu gears of war... na split screen... - na przykład...

Bo bardzo chcę kupić x'a... ale obawiam się, że kupie, przyjade do domu a tu suprise! Zonk! Okaże się, że grafika jest tak cienka, że ledwo cokolwiek widać, w dodatku milion problemów... Już mnie to przeraża - mój monitor np nie ma odłączanego kabla który się podłącza do Kompa, więc będę musiał kupić jakąś przejściówkę, z czego nie wiem czy są oryginalne i w ogóle... btw zamieszczam fote tej końcówki - imho dziwna jest

X'a bede kupować na raty... więc co tu dopiero mówić o nowym monitorze... chyba jak wyjade do anglii coś zarobie >.>

Czy może po prostu dać sobie luz... pomyśleć - za rok matura... weś sie w garść... życie jest do dupy .

Dzięki za odpowiedzi, przepraszam za miejscowy offtop i pozdrawiam ;3

realizer

V.I.P
V.I.P
Użytkownik

gudig9 napisał:
btw zamieszczam fote tej końcówki - imho dziwna jest

Zwykla koncowka VGA co w niej dziwnego ?

diegoos

Użytkownik
Użytkownik

konoo napisał:
Troszkę ludzi w błąd wprowadzasz
Jeśli im większy TV np. 50" full HD tym mniejsza plamka w porównaniu do 37" full HD
i dzięki temu obraz na 37" a 50" będzie miał taką samą jakość tylko będzie większy obszar do oglądania

Jęsli tv 50" obsługuję Full HD to nie ma prawa obraz być rozciągany w stosunku do 37" cali bo wtedy nie był by to full HD
tylko jakoąś inna rozdziałka po rozciągnięciu

Przy wielkości liczy się także rozmiar plamki

A najbardziej rozsądne będzie wybieranie wielkości do rozmiaru pokoju w którym ma stać TV
Aby dostrzec wszystkie szczegóły obrazu Full HD, trzeba albo mieć duży ekran, albo oglądać z bardzo małej odległości. Zakup full HD poniżej 40" mija się z celem, bo już z 2 metrów na ekranie 37" nie będzie widoczna żadna różnica pomiędzy HD Ready a Full HD
Wedlug mnie to Ty troszke ludzi wprowadzasz w blad:

1. Plamka w telewizorach (monitorach tez) nie zawsze sie rozni wielkoscia. Jesli chodzi o TV 50" i 37" to roznica sie pojawi przy ogladaniu obrazu z tej samej odleglosci - z 3 metrow obraz na TV 37" bedzie sie wydawal o wiele lepszy. Tu chodzi o to, ze im dalej od ogladajacego TV bedzie sie znajdowal, tym wieksza przekatna obrazu powinien miec. Rozmiar plamki ma natomiast wplyw na rozdzielczosc obrazu - plamka w TV Full HD jest mniejsza niz w HD Ready - stad wlasnie mozliwosc wyciagniecia 1080p.

2. Co do roznicy Full HD a HD Ready w kwestii X360 i tak nie ma co dywagowac na ten temat - poki co tylko NBA Homecourt oblsuguje rozdzialke 1080i - inne gry sa sklaowane do rozdzialki 1080i :) Poki co zakup TV Full HD do X360 to przerost formy nad trescia... To tak jakbys wstawil glosniki koncertowe do pokoju 20m2... :)

Do góry Bottom