Wszystko na temat Flashu

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik
No więc to mój pierwszy post na tym forum i odrazu zaznaczam że jestem noobem w sprawach technicznych z X360, więc prosze pisać szczegółowo i po "ludzku", prosze też o waszą wyrozumiałość. Więc mojego pierwszego X360 dostałem na ostatnią gwiazdkę, jest to model arcade. Konsola jest super, ale problem w cenach gier :'( Myślałem nad flashem napędu juz od paru tygodni, już powoli się zabierałem do pracy, ale gdy zobaczyłem filmik demonstrujący flashowanie to się przestraszyłem i musze się poradzić paru expertów. Właśnie dlatego zarejestrowałem się na tym forum polecane już od zakupu X360. Nie mam zamiaru robić kopii zapasowych moich oryginalnych gier, chce poprostu ściągać i grać. Mam napęd Hitachi (dwie równoległe dziurki na środku i jedna większa po prawej stronie)

Proszę o wasze porady, opinie, instrukcję. No i mam jeszcze kilka pytań co do flashu:

-Jakich narzędzi, kabli potrzebuję?
-Jak długo zajmuje robienie flashu?
-Co jeśli coś pójdzie nie tak? Np. zapomnę o jakimś kroku podczas flashowania?
-Czy można przywrócić napęd do oryginalnego stanu?
-Czy po flashowaniu nąped bedzie odczytywał oryginalne płyty?
-Jak uniknąć bana na XBOX LIVE? (jeśli to możliwe)

Narazie to tyle pytań, jak mi jeszcze coś przyjdzie do głowy to walnę.
Prosze o konkretne i szczegółowe odpowiedzi i pamiętajcie że za dobrze sie nie znam na tych sprawach więc mówcie po ludzku ::).

jancyspl

Świeżak
Świeżak
Odp: Wszystko na temat Flashu

http://nowyelektronik.pl/searchsklep.php?mode=opis&nr=53852

spokojnie bedzie dzialac ta przejsiowka ;)

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

jancyspl napisał:
A tak wogóle to o co chodzi?? :-\

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

jancyspl chyba pomylił tematy :p

1.Kontroler SATA na chipsecie VIA (30-60zł) w komputerze i najlepiej pendrive.
2.Flash trwa pomijając otwieranie obudowy i podłączanie napędu ok. 2-10 min :p każdy napęd flashuje się nieco inaczej. W przypadku samsunga to okolice 4 min
3.To się chyba nazywa BADFLASH ale podobno da się wrócić do "normalności"
4. Napęd w razie problemów można reflashować na oryg soft bez problemu i możesz wtedy oddać go nawet na gwarancję.
5.Wgrać iXtreme 1.4 ale pamiętaj że nigdy nie ma 100% skuteczności!

Nie bój się poradników i filmów! przeczytasz kilka razy i zobaczysz że to bardzo łatwe

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

A jakie potrzebuje programy do flashu, widziałem na filmikach ze trzeba coś kombinować z BIOSEM i z tą płytką SLAX 2. Co to jest?? :-\

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

z BIOSEM kombinowanie ogranicza się do ustawienia bootowania z płyty a na płycie program SLAX który wprowadza napęd w "Mode B" a w tym trybie trzeba flashowac konsolkę. Flash to tylko uruchomienie programu, wskazanie napędu, wybranie folderu gdzie ma się zapisać firmware i po sprawie :)

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

ale czy wtedy napewno bedzie czytało wszystkie gry i filmy??

peku

Użytkownik
Użytkownik

tak napiwno :)

P

Piri001

Guest

Widze spike200 ci to dokladnie powiedzial . Ja tylko powiem ze po flashu czyta wszystko co wczesniej i jeszcze backupy ( kopie gier ) z Xboxa 360 i xboxa1 . Wiec nie ma co sie bac . Ale czasami jak zle sflashujesz naped moze wyskoczyc blad i wtedy trzeba znowu flashowac . I jak bedziesz flashowal to nie zapomnij o oryginalnym kluczu ktory kiedys ci sie napewno przyda .

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

Czyli, jakie programy potrzebuję?
Napiszcie wszystko od początku co mam zrobić, napiszcie czego potrzebuję wszystkie narzędzia, kabelki, programy od rozbierania konsoli do grania ::)

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Rozbieranie:
Torx T10 + coś małego do odczepienia zaczepów.

Flashowanie:
Płyta z slax
kontroler sata z na chipsecie VIA (najlepiej VT6421A)
Firmware 1.4 dla hitachi

I właściwie tyle

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

spike200 napisał:
Rozbieranie:
Torx T10 + coś małego do odczepienia zaczepów.

Flashowanie:
Płyta z slax
kontroler sata z na chipsecie VIA (najlepiej VT6421A)
Firmware 1.4 dla hitachi

I właściwie tyle
Mógłbyś mi coś powiedzieć na temat Firmware 1.4? :-\

EDIT: Ściągnołem SLAX 2, ale to jest obraz ISO i co mam teraz z tym zrobić, rozpakować i wrzócić na płyte?? Czy wżócić tylko ten obraz na płyte?? No i na jaką płytę, czy to ma jakieś znaczenie??

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

a i mam jeszcze jedno pytanie, po co właściwie mi pendrive, tak jak powyzej napisałes?? :-\

P

Piri001

Guest

Pendrive jest po to zebys mogl miec oryginalny fimware swojego napedu w razie problemow ( błąd E6X ) lub chciałbys zwrócic na gwarancje .

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

Dzisiaj otworzyłem konsolke no i załamka :'( . Mój DVD ROM w Xie to Hitachi 0079FL, wszędzie piszą że on jest nie do sflashowania sposobem software, co robić :'( :-\ ??? :eek: :mad:

P

Piri001

Guest

Jezeli to Hitachi to lepiej wyslij to do kogos i sie nie baw

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

hmmm a nie masz zadnych info na temat kiedy wyjdzie odpowiedni firmware bez lutowania itp??

ADEKSZ

Użytkownik
Użytkownik

A jak to jest z kupowaniem zflashowanego napędu np z allegro albo z Ebay?? Czy to musi być tylko i wyłącznie model który posiadam teraz czy może to być każdy inny i poprostu podłanczam i ciupie??

spike200

Memento Mori
V.I.P
Użytkownik

Tak czy siak musisz wtedy wyciągnąć klucz ze starego napędu i wsadzić do nowego oraz napęd musi być taki sam jak poprzedni.

P

przeo_91

Guest

narazie sie nie da bez lutowania;/ software narzie się nie da przerobić niestety być może w pszyszłości.

Do góry Bottom