Wymiana lasers i problem

Kuba007

Świeżak
Świeżak
Witam wszystkich serdecznie. Niedawno postanowiłem trochę pokrecic w moim niesprawnym xboxie 360 fat bo pomyślałem ze moze uda mi sie go zreanimowac. Kupiłem kiedyś za grosze konsole, ktora nie czytała płyt. Dodam na wstępie ze nie jest to przeróbka pierwsze rozkręcenie konsoli przypadło mnie.

Nie zastanawiając sie długo zakupiłem nowy laser do konsoli bo pomyślałem ze moze to wlasnie to. Nowy osprzęt przygotowałem odpowiednio a zatem rozlutowalem miejsce wskazane przez producenta, za pomocą multimetra nastawilem czułość lasera na około 4,7. Zrobiłem test, laser wykonał kalibracje a głowica wykonała ruch obrotowy. Na pierwszy rzut oka tak jak powinno być. Wszystko poskladalem do kupy i...

Okazało sie ze konsola zachowuje sie dokładnie tak samo jak przed wymiana lasera. Otwieram tacke, wkładam płytę, laser zaswieca sie płyta sie zakręcila i na tym koniec przedstawienia.

Jakieś pomysły co moze być nie tak?

Dodam jeszcze ze śrubki trzymające głowicę obrotowa w napędzie zostaly sprawdzone przeze mnie nie ma tam luzu, tak samo jak śrubki blokujący prowadnice po której przemieszcza sie laser. Jest to napęd Philips DG-16D2S

ROBI772

RGH
Użytkownik
spróbuj czy będzie czytać filmy albo muzyke

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

Kuba007

Świeżak
Świeżak
Jak juz wspomniałem, płyta wykonuje obrót i głowica przestaje sie kręcić, w sekundę, dwie po. Dzieje sie tak zarówno z plytam oryginalnym jak i z muzyka czy filmem.

Wyglada mi to trochę na problem z samą glowica, aczkolwiek mam dwie takie same konsole i z napędu drugiego przełożyłem głowice do tej z wymienionym laserem i również zachowuje sie tak samo napęd.

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Dlaczego stwierdziłeś że powinieneś ruszać potencjometr? Te lasery są tak kiepskie że pracują na pograniczu około 2,5

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Kuba007

Świeżak
Świeżak
Zasugerowała sie jednym z poradników gdzie polecono takie ustawienia do tego samego modelu Xboxa który ja posiadam, oraz parametrami tego poprzedniego lasera, myślisz ze to jest przyczyna ze wartość jest zbyt duza?

Tak czy Owak za chwile sprawdze z Ciekawości.

Wyniki naszej wspólnej pracy wyglądają następująco. Ustawiłem rezystancje na 2. 45 w efekcie płyty z grami zaczęły sie kręcić normalnie ale laser ich nie czytał, podobnie jak z płytami DVD.

Ponownie ustawienie potrncjometrem rezystancji na 1.17 dał efekt w postaci czytających płyt DVD obejrzałem nawet polowe jednego odcinka Big Bang Theory bez problemu, pozniej dam wyłaczylem ;). Płyty z grami udało sie odczytać, ale w trakcie ładowania sie gdzieś urywa płyta sie kreci ale gra sie nie wczytuje. Czasem wyskoczy od razu status code 03-80-00, sprawdziłem i oznacza porysowany nośnik. Po prawdzie płyta nosi kilka rysek, ale na innej mojej konsoli Xbox 360 slim E, wszystko chodzi bez zarzutów.

Dalszym wyniku badań napisze bo dodam tylko ze wszystkie operacje przeprowadziłem na STARYM laserze. Jak wrócę z pracy zmniejsze jeszcze trochę rezystancję w ramach testów dla samego siebie, a po pracy jak czas znajdę to wrzucę ten nowo zakupiony laser i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Akir dzieki za sugestie była kluczowa w postępie rozwiązywania tego problemu teraz i na przyszłość jesli chodzi o modele FAT.

Ponawiam w tym temacie. Wszystko udało sie wymiana lasera, ustawienie rezystancji, gry chodziły bez problemu, ale zauważyłem ze laser nie czyta wszystkich gier. Kupiłem nową grę, wkładam do napędu i wyskakuje komunikat ze konsola nie rozpoznaje dysku

Co ciekawe ta sama płyty chodzi bez problemu na innej mojej konsoli (Xbox 360 slim)

Pytanie czy to wina lasers czy czegoś innego, bo nie wiem czy reklamować laser.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Laserem nie wolno kręcić ;]. Jest on słabej jakości dlatego też tak działa. Chyba że odkreciles śrubki od wysokości prowadnicy w napędzie, to już nie dojdziesz z tym do ładu

Kuba007

Świeżak
Świeżak
Przy wymianie odkrecalem tylko górne śrubki, inaczej bym nie wymienił lasers ;D.

Wysokość prowadnic została taka jaka była. Laser kupiony nowy fabrycznie a nie wszystkie płyty czyta fakt faktem zapłaciłem za niego około 15 zł moze i sa droższe czytaj lepsze, ale chyba powinno przynajmniej zczytywac płyty ;).

No i kwestia czemu jedne płyty czyta a inne nie? Mówimy tu tylko o oryginalnych grach...

akir

Xbox One
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
Użytkownik
PSforum.pl
Do wymiany trzeba odkręcić tylko 4od obudowy i dwie blaszki trzymające prowadnice. Laser kiepski to czyta jak mu się podoba, płyta nie równa płycie. Lasery są tak kiepskie że lepiej robić rgh na konsolach

Do góry Bottom