XBO S poąłczenie kablem optycznym z amplitunerem, nie dekoduje rodzaju dźwięku wybranego z menu DVD

ovner

Świeżak
Świeżak
Witam. Kupiłem niedawno XBO S i zacząłem konfiguracje i zabawę z kontami M$. Wszystko działa i rozczarowanie przychodzi bardzo szybko. Wkładam do napędu płytę dvd z koncertem w formacie divx i nie może jej obsłużyć. OK kodeki itp., wkładam koncert Phila Collinsa na dvd9 i muszę zainstalować odtwarzacz bluray :/ , ale koncert śmiga. Dziś podłączyłem XBO do amplitunera przez kabel optyczny i ku mojemu zniesmaczeniu nie rozpoznaje rodzaju sygnału wejściowego dźwięku. Amplituner rozpoznaje tylko sygnał DIG (digital) i tryb Stereo, mimo wyboru w menu płyty DTS 5.1 lub Dolby Digital 5.1 . Stary leciwy odtwarzacz dvd Wiwa bez problemu wysyła wybrany w menu płyty sygnał poprzez TOSlink i zmieniając rodzaj dźwięku podczas odtwarzania, zmienia dekoder z stereo na DTS lub DD.
Jak zmusić XBO do przesyłania czystego sygnału bez dekodowania go. W ustawieniach dźwięku można wybrać Bitstream na Stereo, DTS lub DD ale niezależnie od wybranego w menu płyty na amplitunerze wyświetlany jest Ten wybrany w ustawieniach Bitstream'u.
Telewizor nie obsługuje DTS więc odpada przesłanie dźwięku przez hdmi do telewizora i toslinkiem do amplitunera, a amplituner nie posiada wejść hdmi, bo ma już swoje lata.

Neron

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Ustawienia- dysk i blu ray- blu ray-
Zaznaczasz Pozwól aby mój odbiornik dekorował dźwięk

ovner

Świeżak
Świeżak
Dzięki za odpowiedź , lecz niestety po zaznaczeniu tej nic nie zmieniło się w kwestii przesyłania sygnału do AVR poprzez kabel optyczny, bo ta opcja odnosi się do połączenia kablem HDMI, i zaznaczenie jej kończy się błędem po wybraniu w menu płyty dźwięku DTS, z powodu nie obsługiwania DTS przez telewizor z 2012r :(. Zapytam z ciekawości, czy też tak macie, że jest opóźnienie pomiędzy dźwiękiem puszczonym optykiem do AVR i dźwiękiem odtwarzanym przez telewizor podłączony HDMI, zarówno dźwięki systemowe, jak i muzyka, gry, płyty ?

Mich-al

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Ja u siebie wybrałem w ustawieniach Bitstream na wyłączony, czy coś takiego. I niżej pojawia się do wyboru DTS albo DD. Jak wybieram Bitstream 5.1 to wywala błąd.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Do góry Bottom