Witam. Kupiłem niedawno XBO S i zacząłem konfiguracje i zabawę z kontami M$. Wszystko działa i rozczarowanie przychodzi bardzo szybko. Wkładam do napędu płytę dvd z koncertem w formacie divx i nie może jej obsłużyć. OK kodeki itp., wkładam koncert Phila Collinsa na dvd9 i muszę zainstalować odtwarzacz bluray :/ , ale koncert śmiga. Dziś podłączyłem XBO do amplitunera przez kabel optyczny i ku mojemu zniesmaczeniu nie rozpoznaje rodzaju sygnału wejściowego dźwięku. Amplituner rozpoznaje tylko sygnał DIG (digital) i tryb Stereo, mimo wyboru w menu płyty DTS 5.1 lub Dolby Digital 5.1 . Stary leciwy odtwarzacz dvd Wiwa bez problemu wysyła wybrany w menu płyty sygnał poprzez TOSlink i zmieniając rodzaj dźwięku podczas odtwarzania, zmienia dekoder z stereo na DTS lub DD.
Jak zmusić XBO do przesyłania czystego sygnału bez dekodowania go. W ustawieniach dźwięku można wybrać Bitstream na Stereo, DTS lub DD ale niezależnie od wybranego w menu płyty na amplitunerze wyświetlany jest Ten wybrany w ustawieniach Bitstream'u.
Telewizor nie obsługuje DTS więc odpada przesłanie dźwięku przez hdmi do telewizora i toslinkiem do amplitunera, a amplituner nie posiada wejść hdmi, bo ma już swoje lata.
Jak zmusić XBO do przesyłania czystego sygnału bez dekodowania go. W ustawieniach dźwięku można wybrać Bitstream na Stereo, DTS lub DD ale niezależnie od wybranego w menu płyty na amplitunerze wyświetlany jest Ten wybrany w ustawieniach Bitstream'u.
Telewizor nie obsługuje DTS więc odpada przesłanie dźwięku przez hdmi do telewizora i toslinkiem do amplitunera, a amplituner nie posiada wejść hdmi, bo ma już swoje lata.