Xbox Adaptive Controller. Microsoft ujawnia nowy sprzęt!

-=SETH=-

-= XBOX GOD =-
Członek Załogi
Administrator
XBF
Super Moderator
Xbox One
V.I.P
Pomocnik
XBOX MANIAK
Game Master
Liga XboxForum.pl
Achievement Hunter
PSforum.pl

Kolejny raz okazuje się, że w branży trudno zachować w tajemnicy nowy sprzęt czy gry. Tym razem potwierdził się przeciek sprzed kilku dni, dotyczący nowego kontrolera Microsoftu.

Microsoft faktycznie przygotował kontroler przeznaczony przede wszystkim dla graczy niepełnosprawnych lub z ograniczoną ruchomością rąk. Xbox Adaptive Controller. sprawi, że zabawa będzie dla takich osób znacznie prostsza niż przy obecnych na rynku kontrolerach.

Jak działa Xbox Adaptive Controller możecie sprawdzić na filmikach zamieszczonych poniżej. Sprzęt można połączyć z szeregiem akcesoriów, dzięki czemu sterowanie może odbywać się nie tylko za pośrednictwem rąk (tradycyjny joystick lub inne przystawki), ale też stóp a nawet ust.

Trzeba przyznać, że pomysł jest fantastyczny. Gry w przypadku wielu osób niepełnosprawnych stanowią element terapii i wspaniale, że wreszcie pochylono się nad tą grupą klientów.

Xbox Adaptive Controller dorobił się już 2 materiałów wideo, przygotowanych przez Microsoft. Pierwszy z nich prezentuje sprzęt wraz ze wszystkimi przystawkami oraz stelażami, które pozwolą dopasować kontroler do najróżniejszych potrzeb. Co ważne - z kontrolerem otrzymujemy aplikację, która pozwala na dowolną rekonfigurację funkcji przycisków. Możliwa jest także zabawa w formie "co-pilot", czyli taka, w której za część funkcji sterowania odpowiada druga osoba. Drugi materiał wideo to ogólna prezentacja hardware'u, wraz z reakcjami użytkowników.

Premiera nastąpi jeszcze w tym roku. Cena to ok. 100 dolarów.

andijaw

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Brawo!

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
Fajnie, że coś zrobili w kierunku takich osób. Bardzo dobry pomysł ;-)

ariel111c

Użytkownik
Użytkownik
Chwała im za to. Nie zapominajmy o niepełnosprawnych. Brawo MS

Bodomir

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Cześć.
Czy ktoś z Was korzystał już z Xbox Adaptive Controller? A może zna kogoś kto korzystał ?
Pytam konkretnie w kontekście wykorzystania tego urządzenia do zabawy z dziećmi z porażeniem mózgowym - jeden z moim podopiecznych ma MPD i chcę spróbować. (zacznę od pożyczenie xboxa 360 i kinecta - jak się sprawdzi, pójdę za ciosem).
Zależy mi na kontakcie z kimś kto używał już Xbox Adaptive Controller, jak również szukam informacji na temat przystawek do adaptera. Jakby ktoś coś wiedział , znał kogoś, kto wie - dajcie znać, namiar.
Z góry dzięki.
pozdrawiam
Bogdan

a_team

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
Już parę miesięcy temu widziałem to na stronie microsoftu i bardzo super inicjatywa skierowana do osób niepełnosprawnych. Niech też mają możliwość cieszyć się grami jak my :) Co do pytania kolegi wyżej, to niestety nie. Nie znam nikogo, kto by posiadał taki kontroler, korzystał, używał itp.

Bodomir

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Czołem.
No i stałem się posiadaczem tego cudeńka. Do tego dokupiłem zestaw przycisków Logitech -(dedykowanego do tego adaptera xbox): https://www.logitechg.com/pl-pl/products/gamepads/adaptive-gaming-kit-accessories.html
Oczywiście, do tego Xbox one s. Cały zestaw kupiłem z myślą o moim 8 letnim podopiecznym z dziecięcym porażeniem mózgowym.
Jestem w fazie szukania jakiś platformówek, prostych gier - na początek chce wykorzystać podłączenie przycisków do "prawo" , "lewo", "skok". Jak młody ogarnie, zobaczymy, co będzie dalej:) - dam znać.
Jeśli ktoś z czytających ma w swoim otoczeniu osoby niepełnosprawne i chciałby się dopytać, to chętnie porozmawiam, odpowiem na pytania- piszcie tu na forum, na priv lub poprzez czat na xboxie ( mój tag: Mr Bodomir) lub Klub .
( wiem jak trudno znaleźć w polskim internecie czegoś na ten temat - sam szukałem, nawet korespondowałem z jakimś gościem z xbox Polska, ale po kilku wiadomościach chyba zapomniał o mnie, a i sam za dużo nie wiedział).
Bardzo wierzę w ten sprzęt, wydaje się, że ma potencjał. Zobaczymy:) pozdrawiam. Niepełnosprawni przyjaciele - gramy:)
EDIT: założyłem Klub w Xboxie : Xbox Adaptive Controller PL , może ktoś trafi tu szukając informacji na ten temat:) Zapraszam

Ostatnia edycja:

a_team

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
Miło widzieć, że komuś w Polsce ten kontroler też posłuży i fajnie, że jesteście z nami na forum ;)

Do góry Bottom