Xbox One X a internet 3/4 mbs

Barcelonista

Świeżak
Świeżak
Witam od kilku tygodniu zastanawiam się nad zakupem konsoli Xbox One X. Mogę powiedzieć że się zakochałem w niej problem pojawia się u mnie, mam stałe łącze 3/4 mbs z Orange i niestety umowy zerwać nie mogę i zastanawiam się czy jest sens brać tak mocna konsole do tak słabego neta :/ Jestem zwolennikiem gier pudełkowych i zaznaczam że to będzie mój pierwszy Xbox :) ktoś korzysta z podobnej prędkości internetu? Brać czy niestety nie?

Attachments

krzys1190

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
W skrócie kupuj śmiało.

cepeen

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
W skrócie kupuj śmiało.
Zdecydowanie. Wszelkie łatki (a potrafią być straszne, vide FM7 to ok 50GB) możesz ściągać nocami w trybie instant on.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

torawa

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Brać czy niestety nie?
Zależy ile masz cierpliwości. Ja przy 6 Mb/s nie miałem, nawet do ściągania "darmowych" gier na X360.

ok 50GB) możesz ściągać nocami w trybie instant on.
A umiesz liczyć?

1 Mb/s = 450 MB/h
6 Mb/s to niecałe 2,7 GB na godzinę
Jemu ta łatka będzie się ściągać 1,5 doby (na szczęście Xbox One ma wznawianie więc nawet 100 zerwań synchro zwykle nie przeszkodzi, czasem tak, czasem przerwie na "dobre"/złe).

Ale nigdzie nie jest nakazane granie online więc bez łatki też się da (offline).

kuleczka91

Dziewczyna
Dziewczyna
Xbox One
Pomocnik
XBOX MANIAK
Użytkownik
@torawa masz całkowitą rację. Ja również bym nie miała cierpliwości przy takim Internecie ;) Albo bym wzięła konsolę i poszukała niedrogiego Internetu, ale szybszego niż ta padaka z Orange, a w przeciwnym razie jeśli nie ma takiej opcji to bym sobie raczej odpuściła taki zakup, zwłaszcza, że każda gra już w dniu premiery dostaje łatkę na dzień dobry...

krzys1190

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Wielkość aktualizacji jest różna nie ma co generalizować, takich po 50GB to raczej ze świecą szukać. Ja jeszcze niedawno leciałem na LTE 2Mb/s (lejek), to była męczarnia ale da się, da dzięki właśnie temu jak to działa. Konsola pobiera dane w tle w tym czasie można grać w coś innego ponadto jest tryb instant więc idąc do szkoły, pracy gry pobierają się cały czas.

cepeen

Xbox One
Xbox One
Użytkownik
Świeżak
Zależy ile masz cierpliwości. Ja przy 6 Mb/s nie miałem, nawet do ściągania "darmowych" gier na X360.

A umiesz liczyć?

1 Mb/s = 450 MB/h
6 Mb/s to niecałe 2,7 GB na godzinę
Jemu ta łatka będzie się ściągać 1,5 doby (na szczęście Xbox One ma wznawianie więc nawet 100 zerwań synchro zwykle nie przeszkodzi, czasem tak, czasem przerwie na "dobre"/złe).

Ale nigdzie nie jest nakazane granie online więc bez łatki też się da (offline).
Umiem liczyć i jestem cierpliwy wiec założyłem ze wytrzyma te dwie doby bez tekstur 4K. Ale fajnie ze znasz się na bitach i bajtach oraz zegarku.
Edit: pytanie brzmiało czy warto kupić X. Odpowiedz w przypadku kogoś komu nie zależy na exach Sony, brzmi zawsze: warto, bez względu na internet. Naprawdę jesteście tak scisnieniowani ze nie wytrzymacie tego dnia na ściągnięcie łatki?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

marcinek1992

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Powiem szczerze: NIE OPŁACA SIĘ. Kolega mieszka na obrzeżach miasta i prosi mnie czasami żebym mu zrobił aktualizacje konsoli, gier. Bo ma swój internet LTE na 50 Gb tylko. Mówi mi że jest to dla niego bardzo upokarzające.

zurdar

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Lejek na dane a mała prędkość to dwie zupełnie rożne kwestie. Poza tym jaka różnica czy to będzie ONEX, ONES, PS4 czy PC? Łatki i gry będą się pobierały w takim samym tempie niezależnie od platformy więc albo rezygnuje z grania całkowicie, albo olewa to i cierpliwie czeka. IMO brać i się nie zastanawiać. Rożnica taka że pobieranie zamiast godziny będzie trwało dobę, ale da się z tym żyć. W tym czasie można pograć w coś innego albo podłączyć się do respiratora, rozrusznika serca i np. wyjść na dwór, przeczytać książkę itd... ;)

Do góry Bottom