Xbox One Xbox One X, dźwięk

Visin

Świeżak
Świeżak
Witam, ma pewien problem, mój tv nie dekoduję dźwięku DTS, amplituner zaś przyjmuje tylko PCM, ponieważ jest stereo.

Mówimy o filmach 4k, format .mkv
Odpalam film na xbox one X w "odtwarzaczu multimedialnym" ze ścieżką dźwiękową DTS, wszelkie ustawienia w opcjach dotyczących wyjściowego formatu dźwięku nic, nie daję, czy to po hdmi, optyku do tv czy optykiem do amplitunera. Oczywiście w odbiornikach ustawiam na formaty wejściowe takie jakie rzekomo xbox wysyła. Docelowo dźwięku z filmu nie ma, natomiast dźwięk poruszania się po menu jest na każdym z ustawień prócz 5.1/7.1 oraz DTS.

Odpaliłem aplikacje kodi, tutaj dźwięk jest ( w opcjach wybrana opcja 2.0 i z tego co wiem kodi w czasie rzeczywistym dobiera z automatu format PCM pod stereo - jeżeli takie wybrane), natomiast inny problem tyczy się wyświetlania obrazu, każdy film w 4k klatkuje potwornie 3kl/s + ścięcia na kilka sekund, artefakty, jednym słowem nie do przejścia.

Macie jakiś pomysł lub wiedze czy można wypuścić z xboxa format dźwięku PCM lub DD z odtwarzanego DTS ?

Lub coś na temat aplikacji KODI, czy innym też tak ścina i jest to kwestia przyszłych aktualizacji ?
Może jakaś inna aplikacja do odtwarzania plików mkv w 4k ( kilka już przeleciałem, VLC i inne z polecanych w store), która zdekoduje mi dźwięk w czasie rzeczywistym.

Pozdrawiam

Do góry Bottom