Zakup Xboxa Slim? Czy warto? Jakiego?

Under555

Użytkownik
Użytkownik
Witajcie, mam do Was pytanie… Otóż mogę sprzedać za bardzo atrakcyjną cenę mojego Xboxa 360 Elite 120GB no i jako fan boy Xboxów zamarzył mi się Slim 250GB. Jest późno więc nie mam ochoty na pisanie wypracowania – wypiszę w punktach wszelkie pytania itp.
1. Xbox Slim to nowy produkt… bać się tego? Pamiętam, że pierwsze Xboxy 360 z bodajże 2006roku miały wady… RROD. Brak HDMI co później poprawiono. Ogólnie te konsolki z biegiem czasu stawały się coraz bardziej dopracowane. A jeśli za miesiąc wyjdzie nowa odsłona Slima – bardziej dopracowana?
2. Z racji tego, że u mnie w salonie nie ma „dziury z netem” a mój Elite nie ma WIFI nie oglądałęm filmów na duzym TV w salonie – jak sprawa wygląda teraz? Zapytacie – po co WIFI do filmów? Powiem wam,że ile razy uruchamiałem film na Elite tyle razy pobierał jakieś kodeki. A jak sprawa np. odtworzenia filmu .mkv FullHD zajmującego 12GB? Chodzi mi o to, żeby jakości nie stracić ale odtworzyć.3
3. Chcę zaoszczędzić jak najwięcej kasy a z tym wiąże się kilka pytań:
- Kinekta sobie podarować, prawda?
- Kupić wersję4GB i kombinować z dokupieniem dysku ( z tego co się orientuję to kupuje się obudowę i dysk WD 250GB i wychodzi chyba ze 150zł)

Teraz trochę z innej beczki…
Dlaczego na aukcjach jest dosyć sporo prawie nowych Xbóxów SLim? Ludzie je sprzedają bo…?

PS/OFFtop Teraz pytanko o Elite – jak wiadomo ma on większą obudowę także ewentualny tuning prędziej „przejdzie”. Jak zrobić, żeby Elite ciszej pracował oraz się nie grzał? Wymienić wentylatory na inne? Montaż wenta na boku to chyba nie za bardzo co nie? Myślałem o matach ale miejsca będzie za mało. A może jakeś gumowe kołeczki pod spód dać tak jak w obudowach komputerowych?

i.T

Użytkownik
Użytkownik
1. Xbox Slim to nowy produkt… bać się tego? Pamiętam, że pierwsze Xboxy 360 z bodajże 2006roku miały wady… RROD. Brak HDMI co później poprawiono. Ogólnie te konsolki z biegiem czasu stawały się coraz bardziej dopracowane. A jeśli za miesiąc wyjdzie nowa odsłona Slima – bardziej dopracowana?
Osobiście bym się tego nie lękał, ponieważ to nie jest nowy produkt, bardziej stary po "liftingu" i jest to poparte latami doświadczeń, które przyczyniły się do zmniejszenia zarówno poboru energii, awaryjności i głośności pracy.

2. Z racji tego, że u mnie w salonie nie ma „dziury z netem” a mój Elite nie ma WIFI nie oglądałęm filmów na duzym TV w salonie – jak sprawa wygląda teraz? Zapytacie – po co WIFI do filmów? Powiem wam,że ile razy uruchamiałem film na Elite tyle razy pobierał jakieś kodeki. A jak sprawa np. odtworzenia filmu .mkv FullHD zajmującego 12GB? Chodzi mi o to, żeby jakości nie stracić ale odtworzyć.
Pewnie, że Wi-Fi w sytuacji jaką opisujesz, jest to jedyne rozwiązanie, oczywiście nie licząc wiercenia lub kładzenia metrów kabla. Pamiętaj tylko, że możesz kupić sam adapter Wi-Fi (koszt koło 150zł)

3. Chcę zaoszczędzić jak najwięcej kasy a z tym wiąże się kilka pytań:
- Kinekta sobie podarować, prawda?
- Kupić wersję4GB i kombinować z dokupieniem dysku ( z tego co się orientuję to kupuje się obudowę i dysk WD 250GB i wychodzi chyba ze 150zł)
a) Kinecta podarować, przynajmniej ja bym tak zrobił, gdybym ciął koszty.
b) Jak dla mnie nie ma sensu kombinować z dyskiem, chyba że znajdziesz gdzieś po taniości i sam przerobisz go na standardy Xbox'a

Teraz trochę z innej beczki…
Dlaczego na aukcjach jest dosyć sporo prawie nowych Xbóxów SLim? Ludzie je sprzedają bo…?
Ponieważ jest to produkt nowy, a jaj to bywa, na nowości zawsze jest duży popyt, więc koleją rzeczy, ludzie próbują na tym zarobić.

PS/OFFtop Teraz pytanko o Elite – jak wiadomo ma on większą obudowę także ewentualny tuning prędziej „przejdzie”. Jak zrobić, żeby Elite ciszej pracował oraz się nie grzał? Wymienić wentylatory na inne? Montaż wenta na boku to chyba nie za bardzo co nie? Myślałem o matach ale miejsca będzie za mało. A może jakeś gumowe kołeczki pod spód dać tak jak w obudowach komputerowych?
Zostaw go w spokoju. :) Nic mu nie będzie jeżeli będziesz użytkował go poprawnie, a gdy tylko wkręcisz się w jakąś grę, dźwięku konsoli i tak nie słyszysz :)

Teraz osobista opinia odnośnie wymiany:

Nic nie sprzedawaj, nic nie wymieniaj, nic nie kupuj. Jeżeli kiedyś twój Xbox odmówi posłuszeństwa to wtedy pomyśl nad nowym. Ile będziesz się jarał nową obudową oraz Wi-Fi? Tydzień? Przecież to zawsze kilka stów więcej w portfelu.

wortigern

Świeżak
Świeżak
Slim wg. mnie nie ma na razie nic ciekawego do zaoferowania. Lepiej sobie odpuść.

BlackBalde

Świeżak
Świeżak
Tak jak mówią wyżej. Odpuść sobie. Slim to nie jest jakiś wielki SKOK w przyszłość. WiFi ? Nawa mniejsza obudowa ? i dlatego chciałbyś kupić konsolkę? Odpuść !

Jogurt

Użytkownik
Użytkownik
Świeżak
Slim 4gb i dysk osobno, matowa obudowa wyglada duzo lepiej

AdroitPL

Użytkownik
Użytkownik
z matową obudową sie zgodzę że lepsza, osobiscie mam slima 250 i obudowa sie rysuje od wycierania kurzu..

Daniel1979

Użytkownik
Użytkownik
Szkoda kasy jak na razie na Slimke. Poczekam aż mi padnie Elitka to bede myślał. Nic innego Slimka Tobie nie zaoferuje , niż miałeś teraz. A ludzie sprzedają bo..... pograli w Alana i Foze i ooooooooo gierki po 150 zeta ooooooo i dzieciaki nie mają kasy , a rodzice nie dają i ooooooooo , a przerobić jak na razie się nie da. Takie moje zdanie.

EDIT
down
A dlaczego warto kupić posiadając teraz działającą konsolę Elitke z 120 dyskiem ,nie napisał jak stara jest (na jakiej płycie). Napisał , że sprzeda po atrakcyjnej cenie , heh to sprzeda za 500-600 i dołoży 500-600 i kupi sobie Slimke z 250GB. I co mu to da? Różnica tylko na dysku. Hmmmm jak dla mnie bezsensowna sprawa. Chodz czasami też mam różne napały i nikt mi tego nie umie wybić z głowy.

Nie rozumiem tego zdania: "Jak masz wersje jesper arcade za 70zł mniej to co slima sie nie oplaca?"

Jak ma Elitke na Jasperze to tym bardziej zmiana jest bezsensowna.

2xdown
- bezawaryjny - bo ma pół roku , a poszukaj info o niedziałających slimach , całe mnóstwo,
- mniejszy - o ile ? Po cm na każdej stronie?
- lepszy wygląd - o gustach się nie dyskutuje
- WI-FI - racja , no dla wygody się zgodzę
- więcej wejść USB - o całe 2 , i co tam masz podłączone 5 pendków?? heh
- dotykowy guzik na wysuwanie tacki i włączanie konsoli - no już mam mokro.....
- na razie brak możliwości przerobienia co jest dla mnie + - bez komentu
- wejście na kinecta - zasilacz do fata i też bedzie OK.

Argumenty jak dla mnie bezsensowne..... niby nowe , ale tak jakby...... to samo??
Konsola jest do gier , a czy gry na Slim będą lepiej wyglądały? Czy Tobie na Slimce działa więcej gier niż mnie? "Nie ma różnicy , więc po co przepłacać?"

Z **** te wasze posty, napisz dlaczego nie warto slima a nie glupi jednolinijkowiec. Jak masz wersje jesper arcade za 70zł mniej to co slima sie nie oplaca? Dysk robota samemu a kupna niejwiecej cenowo na to samo wyjdzie, chyba ze wyrwiesz twardziela za frajer, wtedy to co innego. Ludzie kupuja, sprzedaja, standard, tak samo jak z fonami. Moze dla kogos to byl trefny zakup. Moze ktos chcial przerobic, a nie przerobil. Faty rowniez nowki byly wystawiane. No i w slimie ponoc wystapienie rroda spadlo do zera.

SeDaN

Użytkownik
Użytkownik
Co wy gadacie że nie warto kupować. Powaliło was? :)
Jeśli masz pieniądze na zamianę starego X'a na nowego to się nie zastanawiaj i kupuj tak jak ja to uczyniłem.
Xbox Slim rożni się od Fat'a tym, że:
- jest bezawaryjny
- mniejszy
- lepszy wygląd
- WI-FI
- więcej wejść USB
- dotykowy guzik na wysuwanie tacki i włączanie konsoli
- na razie brak możliwości przerobienia co jest dla mnie +.
- wejście na kinecta[oczywiście do starego też będzie pasował tylko trzeba mieć dodatkowy kabel\zasilacz(nie wiem)]
Niby tych cech jest mało ale dla kogoś kto jest fanem Xboxa to i tak wystarczy.
Jak będziesz kupował to się nie zastanawiaj i kupuj wersje 250GB(dla mnie ładniejsza). Przy wycieraniu nie rysuje się tak jak to napisał AdroitPL tylko trzeba wycierać go ściereczką z Microfibry.
Kinecta sobie narazie daruj bo jest za drogi, jak stanieje to dokupisz.

Remix

Użytkownik
Użytkownik
Kup lepiej xbox 360 premium.

cin_mar

Użytkownik
Użytkownik
wszyscy na slima patrzą na niego pod kątem przerabiania dlatego tak marudzą, a prawda jest taka że dostajesz go po dołożeniu ok 100zł bo za 600-650 na allegro chodzą gajne jaspery a to już konsola starsza i używana, a po dołożeniu tych 100zl dostajesz nowa konsole, z 3 letnia gwarancja, wifi pamięc wbudowana 4gb z możliwością tańszego rozszerzenia niż w przypadku fat oraz mniejszą emisję ciepła i ładniejszy wygląd. wg mnie wystarczy, a co do przeróbki poczekaj jezscze parę troszkę bo na dniach ma się pojawić przeróbka slima

felicjan200

Użytkownik
Użytkownik
to na dniach to słyszę mniej więcej od trzech miesięcy. Wiesz coś więcej, poza powtarzaniem mantry "na dniach" ?

cin_mar

Użytkownik
Użytkownik
mam znajomego "magica" który tym się zajmuje. ponoć w stanacg te urządzenia już są, teraz kwestia sprowadzenia tego do europy, a jak jest naprawdę zobaczymy za parę dni, jutro będę z nim rozmawiać to zobaczymy co mi nowego powie

hashpl

Banned
jaki jest sens przerabiania NOWEJ konsoli i utraty gwarancji ? jezeli do piracenia to tylko Jasper/Falcon

Brabus535

Banned
Użytkownik
mam znajomego "magica" który tym się zajmuje. ponoć w stanacg te urządzenia już są, teraz kwestia sprowadzenia tego do europy, a jak jest naprawdę zobaczymy za parę dni, jutro będę z nim rozmawiać to zobaczymy co mi nowego powie
Sprzet będzie u nas za dwa tygodnię więc nie wiem czemu wsyzscy tak płaczą ;)

Do góry Bottom