1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

16 rdzeni w nowym Xbox'ie

Temat na forum 'Kosz' rozpoczęty przez mlkgmk, Kwiecień 11, 2012.

  1. mlkgmk

    mlkgmk Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2010
    Posty:
    699
    Polubienia:
    56
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Dzień bez wiadomości na temat jednej z nowych konsol to najwidoczniej dzień stracony, bo coraz to nowe źródła "sprzedają" nam coraz to nowe informacje. Tym samym wyłuskanie z nich choć odrobiny prawdy staje się coraz trudniejsze, bo wiele doniesień wzajemnie się wyklucza: raz nowy Xbox jest bez napędu optycznego, innym razem zostaje wyposażony w Blu-ray, gdzieś czytamy, że w środku znajdzie się cztero, może sześciordzeniowy procesor AMD, a teraz okazuje się, że w jego miejsce wejdzie szesnastordzeniowy Power PC. Niestety, tym razem już na samym początku na usta ciśnie się komentarz w stylu "a świstak siedzi i zawija je w te sreberka".

    Pójdźmy jednak tym tropem. Otóż w marcu Microsoft zaczął rozsyłać do developerów rozwojową wersje nowego Xboksa, która nie jest zapakowana w finalną obudowę, ale ma podzespoły, których możemy spodziewać się w końcowym produkcie. Według magazynu "Xbox World", wśród tych podzespołów jest bliżej nieokreślony Radeon HD 7000, napęd Blu-ray i... 16-rdzeniowy procesor IBM PowerPC.

    Brzmi to nieprawdopodobnie, szczególnie w obliczu ostatnich zapowiedzi Epic Games o pracach nad grą dedykowaną komputerom osobistym, oraz obaw tego dużego gracza o jakość nowych konsol. Do tego dochodzi kwestia ceny końcowej takiego potworka i pytanie, czy Microsoft będzie chciał ryzykować powtórkę z rozrywki jaką miało Sony przy wprowadzaniu drogiego PS3.

    Jakie w takim razie są argumenty za tym, że być może jest to tylko delikatnie naciągany scenariusz? Przede wszystkim, podobno, kolejne wcielenie Kinecta będzie wymagało sporej mocy obliczeniowej, a tym samym przynajmniej cztery rdzenie powinny być zarezerwowane tylko dla kontrolera ruchu (wcześniejsze doniesienia mówiły o jednym rdzeniu). W dodatku konsola, która trafi do sprzedaży dopiero pod koniec 2013 roku, faktycznie powinna nieco wyprzedzać swoje czasy.

    Ile z tych szesnastu rdzeni faktycznie pojawi się w nowym Xboksie? Być może nieco światła na ten temat rzucą targi E3, bo choć Microsoft zaprzecza doniesieniom o planowanym pokazie, podobno developerzy pracują w pocie czoła żeby do czerwca zdążyć z pierwszymi prezentacjami.
    Źródło: CVG
    Źródło2:pcLab.pl
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. arekw

    arekw Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 18, 2010
    Posty:
    79
    Polubienia:
    9
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Wieliczka
    16 rdzeni :O to ile ta konsola bedzie kosztowala ?
     
  4. DJDIDO88

    DJDIDO88 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 11, 2010
    Posty:
    1135
    Polubienia:
    77
    Punkty za osiągnięcia:
    48
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Jarosław
    Wiele :tongue-new:
    O cenę się nie martwię, bardziej o awaryjność pierwszych modeli nowego Xboxa. Wydać ponad 2,000 zł jak nie więcej, pograć kilka miesięcy i wysłać ją na gwarancję :nightmare:
     
  5. djblok

    djblok Banned

    Dołączył:
    Grudzień 24, 2010
    Posty:
    120
    Polubienia:
    4
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Miasto:
    już te wiadomości o nowej konsoli , są prawie jak wiadomości co się dzieje z katarzyną w.,mały serial,za niedługo będą gadać w głównych wiadomościach w każdej tv
    co będzie miała nowa generacja konsol w środku,już się rzygać tym chce
     
  6. mlkgmk

    mlkgmk Banned

    Dołączył:
    Kwiecień 24, 2010
    Posty:
    699
    Polubienia:
    56
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    dział plotki nie jest działem który musisz odwiedzać.
     
    1 osoba to lubi.
  7. szymon217

    szymon217 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 25, 2012
    Posty:
    84
    Polubienia:
    2
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Miasto:
    Okolice Gdańska
    16 rdzeni :p No to PS4 będzie się musiało wysili żeby to przebić.
     
  8. DeadWarrior

    DeadWarrior Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2011
    Posty:
    412
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Nie rozumiem właśnie krytykowania otwartego forum,za nic się nie płaci,nikt nie musi nic robić i jeszcze źle.Co do konsolki to nawet jeżeli awaryjność będzie wielka to liczmy na to że m$ będzie wysyłał nowe konsolki przynajmniej w okresie 3msc od premiery,nie musi tego robić,ale wtedy bardziej zachęciliby do kupna potencjalnych nabywców.Z x360 było tragicznie,gdzie nawet 4/5 konsol psuło się w ciągu dnia użytkowania,była to zła wiadomość,tym bardziej że w każdej wysiadało co innego,tu artefakty,tam napęd rysował płyty i inne psikusy.A te cztery rdzenie dla nowego kinect'a to dla mnie w ogóle zaskakujące.X360 ma 3 rdzenie,a po kilku latach dało radę dopasować do niego kinecta,jednak można się domyślić że to tylko przedsmak kinect2,liczę na bardzo dopracowany sprzęt z ogromnymi możliwościami.16 rdzeni to następne zdziwienie,o takim nawet nie pomyślałem.Ja stawiam na ~8 rdzeni w mega wydajnym procesorze.Nie ma co ukrywać ,nową konsolkę kupię ok. rok po premierze,nie ze względu awaryjności,a braku funduszy,nawet nie myślę o cenie,każdy powie że to rzecz zbędna,to prawda,nie piję(nałogowo) nie palę, więc troszkę zaoszczędzę ( :D ) ale najważniejsze aby nie okrajali w znacznym stopniu sprzętu dla jej obniżenia.
     
  9. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    E, tam jak wiadomo to "plotka", więc nie bierzmy tego zbyt na poważnie...
    Ważne żeby nie było tak jak miało to miejsce przy pierwszych xbox`ach 360 że padały jak muchy, miejmy nadzieje że m$ już nauczył się na swoich błędach i nie popełni go przy następnej generacji.

    @down
    Myśle że bierzesz za bardzo na poważnie, to do siebie co tu piszą ;p
     
  10. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Pewnie 100 rdzeni, co tam że najnowsze płyty obsługują do 8 rdzeni, ale oni wsadzą 16.
     
  11. Rainbowek

    Rainbowek Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 7, 2012
    Posty:
    106
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    16-rdzeniowe procesory Opteron 6200 od AMD - procesory 16-rdzeniowe istnieją od dawna, płyty główne obsługujące je także.
     
    1 osoba to lubi.
  12. ZDZISIU222

    ZDZISIU222 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Lipiec 18, 2010
    Posty:
    431
    Polubienia:
    14
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Lepiej by dali jakiś lepszy układ graficzny i więcej pamięci a nie "16 rdzeni". Mogą sobie dać nawet 320 ale i tak nic z tego nie będzie jak konsola nie będzie posiadać przynajmniej dwóch kart graficznych (albo jednej rąbanej) i z 8 gb RAM.
     
  13. ROBI772

    ROBI772 RGH Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 28, 2011
    Posty:
    2734
    Polubienia:
    606
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    PZL
    A po co aż tyle Ram ?
    te 512mb co jest teraz w konsoli to jakby 2gb w kompie ;)
     
  14. S3bastian

    S3bastian Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 1, 2011
    Posty:
    67
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Pożyjemy...zobaczymy.....
    Takie jest moje zdanie....
     
  15. Altres

    Altres V.I.P V.I.P Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 23, 2009
    Posty:
    2387
    Polubienia:
    130
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Miasto:
    Głuchołazy
    Ty wiesz jak takie komputery wyglądają ? To nie jest jeden procesor, nawet nie jest jedna płyta główna do tego nie standardowa (robiona na zamówienie) koszt jednej takiej centrali to setki tysięcy złoty, mówmy o komputerach dla zwykłych śmiertelników wielkości max obudowy a nie pokoju, także największe płyty główne w sprzedaży hurtowej obsługują 8 rdzeni.
     
    1 osoba to lubi.
  16. Lusus

    Lusus Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Listopad 21, 2010
    Posty:
    361
    Polubienia:
    75
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Zapewne chodzi o cos w stylu hyper threading, 4 rdzenie obslugujace po 4 watki kazdy (i7-980X ma 6x2). Kinect ma zuzywac 1 rdzen/watek na kazdego gracza, 1 do obslugi dasha i nie jest to juz taka rewelacja.
     
  17. Angle

    Angle Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Sierpień 26, 2009
    Posty:
    61
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Miasto:
    Zottegem
    Coraz ciekawsze te plotki się robią... Cokolwiek by nie zrobili, to fakt jest taki, że "bebechy" konsoli będą musiały wyprzedzić nowoczesne PC o 2-3 lata.
     
  18. smrodek11

    smrodek11 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 11, 2011
    Posty:
    275
    Polubienia:
    12
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Gdyby xbox miał schociaż 1 GB ramu, można by było upchnąć znacznie więcej detali w grach, pozatym przechodząc przez niektóre "karty" w dashu ja odczuwam takie jakby długie ładowania. Zrobili by jakiś ram na USB i gry w wersjach na 512 i 1024 mb ramu :D
     
  19. DeadWarrior

    DeadWarrior Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Kwiecień 11, 2011
    Posty:
    412
    Polubienia:
    15
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    A nikt nie zastanawia się nad poborem prądu, dla przeciętnego nabywcy to także ważny aspekt.Walnę domysł że to będzie 300w+....

    Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
     
  20. Abaddone`

    Abaddone` Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Maj 11, 2010
    Posty:
    500
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Krk
    Ja osobiście, cieżko to widze jeśli chodzi o cene i awaryjność. Wystarczy spojrzec na naszych "przodków" ;) Ja na bank nie kupie na poczatku, lepiej troche poczekac zeby ta awaryjnosc byla mniejsza, zreszta watpie zeby tak bylo ;)
     
  21. KLAIN

    KLAIN Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 29, 2010
    Posty:
    133
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Zamość (okolice)
    to i tak bez znaczenia , jesli faktycznie zablokuja uzywane gry i mozliwosc grania bez internetu to w polsce taka konsola bedzie miala znikome zainteresowanie.chyba ze da sie ja przerobic bo inaczej nie widzie takiej konsoli na naszym rynku.
     
Wczytywanie...

Poleć forum