1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

[Tutorial] Flash Lite-0n v3 [83850cV2/93450c]

Temat na forum 'Artykuły' rozpoczęty przez Ankoholik, Marzec 15, 2010.

  1. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    Jest nowa ,prostsza,szybsza metoda na DUMP keya z wszystkich liteonów - PMT HACK




    http://xboxforum.pl/firmware-napedow-f160/%5Btutorial%5D-pmt-hack-odczyt-klucza-z-wszystkich-liteon%D3w-89475.html




    Witam,tutorial jak przerobić napęd lite-on v3 przy użyciu Maximus Vampire i Xecuter Probe v2.


    // TUTORIAL jest przeznaczony dla osób ,które mają jakiś SKILL w lutowaniu/cięciu.Jakiś najmniejszy błąd może spowodować trwałe uszkodzenie PCB a co za tym idzie tracisz KLUCZ i konsola nie będzie czytać gier !!! Robisz na własne ryzyko, TUTORIAL jest z założenia pisany dla osób które mają jakieś doświadczenie z flashowaniem ,a totalnym NOOB'om odradzam ten sposób przeróbki /wysokie prawdopodobieństwo,ze coś się uszkodzi.Pozdrawiam //

    A więc co potrzebne:

    * Napęd Lite-on z fw 83850c v2/93450c
    * Komputer z SATA/karta SATA
    * Maximus Vampire Lub Xecuter Probe v2
    * Lutownica + cyna
    * Nożyk do przecięcia ścieżek
    * Dużo precyzji i cierpliwości

    1.Przygotowanie napędu :

    Wykręcamy napęd z konsoli.Następnie zdejmujemy pokrywę napędu odkręcając te 4 śrubki :
    [​IMG]

    Następnie odpinamy te 3 tasiemki od lasera i reszty mechaniki (to są zatrzaski,trzeba je delikatnie odpiąć chwytając za plastikowe rogi i wysuwając je do siebie) oraz odkręcić 2 małe śrubki trzymające PCB.
    [​IMG]

    Gdy to zrobimy,
    [​IMG]
    przechodzimy do pkt 2.

    2. Trzy cięcia i budowa mostka:

    Musimy precyzyjnie zrobić 3 cięcia [screen].Piłujemy nożykiem,aż będzie widoczne przeciecie.Następnie skrobiemy farbe z 2 stron gdzie zrobimy mostek.[niebieskie punkty na screenie].
    [​IMG]
    Teraz przylutowujemy kabelek w te nasze 2 punkty i powinismy otrzymac coś takiego :D // może nie wykonane podręcznikowo ,ale wbrew pozorom dobrze się trzyma i przewodzi :D
    [​IMG]

    Gdy zrobiliśmy to prawidłowo możemy przystąpić do operacji zczytania FW.

    3.Odczyt FW

    Podpinamy nasz wynalazek pod PC i xtractora/ck3 itp

    [​IMG]
    1.Włączamy PC i jungleflasher (jezeli masz karte na chpsecie VIA najpierw usun plik viaraid.sys lub vsmraid.sys lub viamrx64.sys z c:.WINDOWS.SYSTEM32.DRIVERS.) i zresetuj ponownie komputer ,bo jungleflasher bedzie się zawieszał !

    2.Przechodzimy do zakładki MTK FLASH 32 (napęd musi być wyłączony!!!)
    Klikamy INTRO/DEVICE ID ,wyskoczy komuikat i wybieramy YES (teraz mamy około 60 sekund na przyłożenie vampire/probe v2 i zczytanie FW)
    [​IMG]

    Po tym przykładamy Vampire/Probe v2 do pinu 101 i 3,3v[obojętnie który wybierzemy pin 3,3v] // Jak odwrotnie przyłożysz to spalisz UKŁAD !!!

    [​IMG]

    Gdy mamy przyłożony już Vampire/Probe v2 trzymamy guzik VENDOR MODE (na Vampire i probe v2) i włączamy napęd.Trzymamy guzik VENDOR mode przez 2 sekundy i puszczamy ,powinna zgasić się niebieska dioda ,trzymamy tak dalej , powinniśmy zobaczyć coś takiego :

    [​IMG]

    Cały czas trzymamy Vampire/Probe v2 aż zaczytamy wszystkie 4 BANKI FW !!! Powinno wyskoczyć okno dialogowe z zapytaniem ,gdzie zapisać nasz OFW firmware.


    Teraz mamy na dysku już OFW naszego lite-ona,przygotowywujemy iXtreme LT (odpowiednio dla wersji 83850c v2 i 93450c) bazując na naszym pliku, rekonstruujemy ścieżki napędu (łączymy je cyną) i flash-ujemy napęd pod DOSFLASHEM lub Jungleflaserem (tak samo jak w przypadku zwykłego Lite-ona).

    Żeby się nie powtarzać , resztę robimy tak samo jak na tym http://xboxforum.pl/firmware-napedow-f160/flash-lite-jungleflasher-dosflash-9472.html tutorialu zaczynając od screena 10 a następnie od sekcji Wgrywanie Firmware. Pozdrawiam
     
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    Powiedz tylko co ma się świecic w którym momencie na xecutorze.
    Po kolei co włączamy i wyłączamy w którym momencie.
    Chodzi mi kiedy odpalić ON/OFF SWITCH itp.
     
  4. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    wszystko podpinasz tak jak wyzej.Jak masz włączony jungleflasher wysyłasz INTRO/DEVICE ID (napęd jest cały czas wyłączony).Po kliknieciu w guzik wyskoczy okno ze RE SEND Command itp bierzesz YES i teraz masz 60 sekund na zczytanie flasha.Przykładasz Vampire (trzymasz guzik VENDOR MODE) i trzymając włączasz xtractor/napęd ,zaświeci się niebieska i zółta dioda w xtractorze,trzymasz vendor mode przez 2-3 sekundy i puszczasz guzik,ale dalej trzymasz vampire.Wtedy na ekranie powinno wyskoczyć,ze znalazło serial data flash with status 0x72.Klikasz READ i zczytujesz (dalej trzymając vampire -tylko zółta dioda).Ponizej wrzucam filmik

    [YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=17sGcbueJ5g&feature=player_embeddedor[/YOUTUBE]
     
  5. wezyk20

    wezyk20 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Luty 11, 2009
    Posty:
    71
    Polubienia:
    0
    Punkty za osiągnięcia:
    6
    Na pewno trzeba zrobic mostek? Na filmiku nie widac żeby był konieczny. Czy znacie datę wyjścia probe 2?
     
  6. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    duzlo łatwiej jest zrobic mostek niż wyciac pin 101.Duzo ludzi ma potem problemy z poskładaniem tego do kupy.Łatwiej jest robic tym obejsciem
     
  7. FNW

    FNW Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    82
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ja chyba właśnie przez brak widocznego mostku (na "oryginalnym" filmie instruktażowym) uwaliłem napęd :mad: Nie chciało mi pokazać statutu 0x72 a ja mieliłem i kombinowałem - teraz mimo wykonania wszystkiego jak w tym opisie dalej brak statutu 0x72 - no jedynie, że coś z konfiguracją kompa jest nie halo, ale wcześniej na podobnej konfiguracji wcześniejsze napędy robiłem bez problemu (płyta główna intela na chipsecie P35 - nie VIA).
     
  8. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    Przeczyść PIN 101 i 3,3V (u mnie po piłowaniu troche mi sie zasyfiły i wiertelkiem je oczysciłem).

    Rada dla ciebie ,abyś podłączył inny napęd i zobaczył,na jakim dokładnie porcie wykrywa ci napęd,potem ustaw ten port jak będziesz sczytywał FW.Domyślnie Jungleflasher w tej konfiguracji ustawia na 1 z listy ,a nie jak w przypadku zwykłych napędów.

    PS: wykrył kość i nie możesz zmienić statusu na 72 czy wogle nic nie widzi??
     
  9. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    o co chodzi z tym widocznym mostkiem ?
    to zeby dobrze to zrobić w końcu mam robić tak samo jak w poradniku alkoholika czy tak jak na filmiku bo już się pogubiłem.
     
  10. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    Na ponizszym obrazku masz 2 opcje

    żółta jak w moim poradniku
    czerwona jak na filmiku (nie możesz przeciąć ściezki tylko wyciąć PIN 101)

    200% łatwiej i szybciej zrobisz metodę na żółto

    [​IMG]

    PS: Pamietej,ze przed flashem trzeba wszystko polutować jak było na początku
     
  11. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    tak ,to wszystko wiem ;p
    nie mogłęm tylko połapać się z cięciem tych ścieżek ,rozumiem że ten kabelek do łączenia tych 2óch przecięć to może być jakikolwiek?
    czy to jakiś specjlany potrzebny do tego ?
    i ten kabelek mam rozumieć po zczytaniu klucza również trzeba odłączyć czy ma on pozostać ?
     
  12. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    normalny kabel :D najlepiej jakiś cienki bo ścieżki są małe
     
  13. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    oki
    tylko kabel ma pozostać czy trzeb go po udanym zczytaniu klucza odlutować ?
    i chyba zdrapanej farby jakos 'rekonstruowac' nie trzeba ? :D
     
  14. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    Jak zczytasz KLUCZ to potem musisz przywrócić PCB do orginalnego stanu ,rekonstruowac można poprzez dolutowanie drugiego kabelka do PIN 101 + do kabelka zóltego na screenie 2 posty wyzej lub wszystko odlutować i połaczyc cyna
     
  15. adam372

    adam372 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 30, 2009
    Posty:
    429
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    polska - lubelskie
    Jak dla mnie, to wszystko cyną połączyć jest najlepszym rozwiązaniem. Chyba że przecięcia ścieżek masz szerokie jak drzwi od stodoły :D
     
  16. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    myśle że polutowanie tego spowrotem będzie najlepszym rozwiązaniem.
    nurtuje mnie jednak jeszcze jedno jeżeli zetrę farbę i przylutuje w to miejsce kabelki,po operacji je rozłącze to to miejsce ztarte muszę również cyną przylutować,sory że takie głupie pytania ale wiadomo to precyzyjna robota. z poprzednimi litkami dałem rade więc i z tym sobie poradze :) tylko potrzeba mi kilka rad ,i tak juz sporo się wyjaśniło
     
  17. FNW

    FNW Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    82
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Ścierasz tylko emalię zabezpieczającą płytkę drukowaną (ścieżki) z góry. Jeśli połączyłeś ścieżki tak żeby było przewodzenie - emalią (farbą) nie musisz się przejmować. Podsumowując - tam gdzie było cięcie połącz cyną (zlutuj) i po temacie.
     
  18. FNW

    FNW Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 3, 2009
    Posty:
    82
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    dzięki za zainteresowanie Alkoholik - Twoje rady są oczywiście cenne - sam wcześniej zrobiłem tak sam a później dla pewności jeszcze punkty cyną poprawiłem. Port jest na 100% prawidłowy. W końcu udało mi się zrobić ale dalej nie wiem w czym problem - udało się z czytać co któryś raz i dopiero jak (może to ma znaczenie) okleiłem Vampire do samego dołu taśmą izolacyjną ... - zauważyłem, że wcześniej po przyłożeniu palca i bez włączonego zasilania Xecuter-a dioda lekko się żarzyła na Vampire (ładunki z mojego ciała). Druga uwaga - udawało mi się z czytać tylko w momencie gdy włączyłem Xecutera bezpośrednio po kliknięciu na INTRO/DEVICE ID a nie dopiero po potwierdzeniu - YES. Próbowałem jeszcze kilka razy po z czytaniu klucza dojść w czym problem ale w końcu się poddałem i wgrałem firmware.
     
  19. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    Ankoholik powiedz co w wypadku jeżeli chciałbym robić to przez DOS ?
    wystatczy bootowalny PD z liteon erase ?
    czy nie będzie wtedy trzeba uzywać vampira ?
    wystarczy tylko lutowanie ?
     
  20. Ankoholik

    Ankoholik Xbox One Xbox One Pomocnik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 6, 2009
    Posty:
    1211
    Polubienia:
    109
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Białystok
    co robic przez dos? read czy write ?

    Zawsze bedziesz musiał uzywac vampire aby uzystac status x72
     
  21. Blackburn

    Blackburn Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Styczeń 31, 2010
    Posty:
    982
    Polubienia:
    17
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Miasto:
    Sochaczew
    chodzi mi o read

    czy ten zestaw się nada?
    http://allegro.pl/item943048393_hit_xtractor_pro_vampire_liteon_93450_83850_gw.html

    i jeszcze do tego takie pytanie jeżeli będe chciał tego użyć do liteona 74*** to bede musiał zamienić poprostu Vampire na Spear tak ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum