1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dowiedz się więcej.

jak ustawić NAT otwarty w Xbox One

Temat na forum 'Konsola' rozpoczęty przez shorty19882, Wrzesień 24, 2014.

  1. shorty19882

    shorty19882 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2013
    Posty:
    147
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rawicz
    Mam problem z ustawieniem NATa otwartego w Xbox One. Ciągle jest średni albo restrykcyjny. Czy to w ogóle idzie jakoś zmienić czy to zależne od dostawcy internetu? Z góry dzięki za odpowiedz :)
     
    1 osoba to lubi.
  2. Lotnik421 Xbox One

  3. FLEX Jastrzebie

    FLEX Jastrzebie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2014
    Posty:
    150
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Włącz UPnP na routerze tylko w tym samym czasie nie może być włączone UPnP i DMZ albo UPnP i po ustawiane port forwarding. Musisz samo UPnP włączyć jak masz włączone to wylacz zapisz i restart routera przez wyciągnięcie wtyczki po czym zas wlaczasz UPnP i zas restart. Później wlaczasz konsole i sprawdzasz NAT powinien być otwarty. Mi to pomoglo
    Zapomnialem jeszcze o tym ze musisz dodać IP konsoli do puli statycznych i dodatkowo ja ustawilem na konsoli na sztywno IP maskę bramę i dnsy
     
    1 osoba to lubi.
  4. piccolo

    piccolo Banned

    Dołączył:
    Sierpień 20, 2014
    Posty:
    255
    Polubienia:
    26
    Punkty za osiągnięcia:
    0
    Zależy od dostawcy, póżniej ustawienia routera. Innaczej jak masz od dostawcy nie ustawisz na xboxie.
     
  5. shorty19882

    shorty19882 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2013
    Posty:
    147
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rawicz
    FLEX Jastrzebie, kompletnie nie rozumię co do mnie piszesz :p możesz jakoś jaśniej krok po kroku co mam zrobić?
     
  6. FLEX Jastrzebie

    FLEX Jastrzebie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2014
    Posty:
    150
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Logujesz się na kompie w przeglądarce na swój router, u mnie to adres 192.168.1.1 , login:admin hasło: admin i szukasz po zakładach gdzieś UPnP żeby pisało zaznaczasz ptaszkiem żeby było zaznaczone i zapisujesz zmiany po czym wyciagasz z gniazdka kabel od zasilania routera czekasz 30 sek i wlaczasz ponownie teraz wlaczasz konsole i sprawdzasz NAT
     
  7. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Musisz otworzyć porty w ruterze by mieć otwarty NAT, w ustawieniach NAT w modemie wpisz podanie niżej adresy portów

    FTP Server (nazwa)
    500 (port wewnętrzny )
    500 ( port zewnętrzny )
    UDP (protokół )
    IP twojej konsoli

    FTP Data
    53
    53
    TCP/UDP


    Telnet
    80
    80
    TCP

    Secure Shell Server (SSH)
    3074
    3074
    TCP/UDP


    Secure Web Server (HTTPS)
    3544
    3544
    UDP


    Web Server (HTTP)
    88
    88
    UDP


    x1
    4500
    4500
    UDP
     
  8. FLEX Jastrzebie

    FLEX Jastrzebie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2014
    Posty:
    150
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Na stronie microsoftu otwieranie portów jest jako ostatnia rada do uzyskania NAT Open. Jako pierwsze zalecają włączenie UPnP
     
  9. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    Można to zrobić na kilka metod jak włączenie UPnP czy ustawienie statycznego IP dla konsoli i przypisanie go do DMZ albo ręczne wpisanie i odblokowanie portów, u mnie np. działa tylko ten sposób w dwóch pozostałych przypadkach NAT występuję umiarkowany

    ps. Nie ważne co zaleca MS każdy sposób jest dobry to tylko od nas zalezy jaki wybierzemy i jaki będzie działał
     
  10. shorty19882

    shorty19882 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 11, 2013
    Posty:
    147
    Polubienia:
    16
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Rawicz
  11. FLEX Jastrzebie

    FLEX Jastrzebie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2014
    Posty:
    150
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Jak chcesz to ci to ustawie przez zdalny pulpit tylko zainstaluj teamviewer.com
     
  12. andijaw

    andijaw Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2014
    Posty:
    270
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Trójmiasto
    Walczę z tym NATem również. Zmieniłem UPnP, później porty i nadal ograniczony. Co teraz mogę zrobić by mieć otwarty?
    Moje menu routera wygląda tak:
    [​IMG]
    Zmieniam też DMZ (wyłączając UPnP), ale też nic nie daje. Chyba, że wtedy muszę porty pokasować z listy. Operatorem internetu jest PLAY. To internet mobilny a router to Huawei E586.
     
  13. FLEX Jastrzebie

    FLEX Jastrzebie Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 6, 2014
    Posty:
    150
    Polubienia:
    29
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Wszystko jest opisane krok po kroku ma stronie Microsoftu ja to ustawialem według ich wskazówek i mam NAT otwarty, a tez się sam z tym 2 dni meczylem.
     
  14. o M a c z 0 S

    o M a c z 0 S Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 2, 2013
    Posty:
    1492
    Polubienia:
    367
    Punkty za osiągnięcia:
    83
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Dolny Śląsk
    może być też tak że operator blokuje ci porty zadzwoń do obsługi sieci pley sie zapytaj
    ps. a swoją drogą internet mobilny jest najgorszym netem do grania online wysoki PING mało stabilne łącze
     
  15. davex

    davex Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Grudzień 25, 2011
    Posty:
    993
    Polubienia:
    309
    Punkty za osiągnięcia:
    63
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Gdańsk
    W Internecie mobilnym raczej nie odblokujesz portów.
     
  16. szlovak

    szlovak Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Marzec 6, 2013
    Posty:
    40
    Polubienia:
    8
    Punkty za osiągnięcia:
    8
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Łódź
    Często problem z natem może być samym problemem rutera. Ja winiłem ciągle toyę (Łódź) a okazało się że to ruter na tomato nie dawał rady. Konkretnie był to firewall SPI który był niewyłączalny w pewnym zakresie filtrowania. Zmiana na dd-wrt pomogła. Tutaj może być podobnie, ja miałem to z Xbox 360, ale objawy też, że ograniczone połączenie lub w ogóle wywalało mnie z gry. Ale było to na tyle perfidne że mogłem w menu testowania połączenia mieć 10 razy test pod rząd dobrze ale 11-ty mogł być źle. Poza tym UPNP i nie ma żadnego sensu przekierowania portów o ile ruter jest dobry. Od rutera bym zaczął, no chyba że provider nie daje zewnętrznego IP , zawsze będzie wtedy "ograniczone połączenie", ale na dobrym ruterze na pewno stabilnie.

    Co do połączenia przez komórkę, niekoniecznie ping musi być wysoki, ale trzeba mieć antenę kierunkową z dobrym zyskiem wycelowaną na stacje nadajnikową. Wtedy teoretycznie LTE nie odstaje jakoś specjalnie od kablowego. Nie testowałem
     
  17. andijaw

    andijaw Xbox One Xbox One Użytkownik

    Dołączył:
    Wrzesień 7, 2014
    Posty:
    270
    Polubienia:
    28
    Punkty za osiągnięcia:
    28
    Płeć:
    Mężczyzna
    Miasto:
    Trójmiasto
    Wiem, że mobilny net to lipa do grania online. Niestety tak się składa, że innego nie mam więc mogę co najwyżej nie grać wcale dlatego próbuje z tego wyciągnąć co się da. :)
     
  18. Mateo90

    Mateo90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    374
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Ja mam podobny problem z tym że mój router w ogóle nie zapamiętuje ustawień i tak chyba jest zwalony ten router:/ Od kąd fifa wyszła nie mogę normalnie pograć bo z nikim mnie nie łączy. Miał ktoś tak że przez konsole internet zrywało bo ja tak mam jak konsole podłączę pod modem a nie router:/

    Jaki polecacie router pod Xbox'a One tak aby później w miarę łatwo było ogarnąć te porty dodam że mam internet z Vectry.
     
  19. akir

    akir Xbox One Xbox One V.I.P Pomocnik Użytkownik PSforum.pl

    Dołączył:
    Grudzień 23, 2008
    Posty:
    12074
    Polubienia:
    1068
    Punkty za osiągnięcia:
    113
    Miasto:
    Bielsko-Biała
    Nie będziesz mial lepiej, taki internet
     
  20. bunius

    bunius Użytkownik Użytkownik Świeżak

    Dołączył:
    Sierpień 12, 2014
    Posty:
    16
    Polubienia:
    1
    Punkty za osiągnięcia:
    3
    co daje zewnętrzne IP (otwarty port) na Xbox One?
     
  21. Mateo90

    Mateo90 Użytkownik Użytkownik

    Dołączył:
    Październik 16, 2008
    Posty:
    374
    Polubienia:
    7
    Punkty za osiągnięcia:
    18
    Pomorze ktoś z doborem routera pod X1 ?
     
Wczytywanie...

Poleć forum